Kuraklıkla mücadele eden çiftçilerin şimdi de elektriği kesildi

Son 20 yılın en kurak döneminin yaşandığı Mardin'de hasadın başlamasıyla birlikte çiftçilerin borçlarını gerekçe yapan DEDAŞ, jandarma eşliğinde çiftçilerin elektriklerini kesmeye başladı.

Haberler 21.05.2021 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kuraklk nedeniyle zor günler yaayan Mardinli çiftçiler, verimsiz bir sezon geçiriyor. çiftçilerin kuraklk ile mücadelesi devam ederken, Dicle Elektrik Datm A.ye (DEDA) bal ekipler de her yl olduu gibi çiftçilerin borçlarn gerekçe yaparak, elektrik kesintileri yapmaya balad. Mazda ilçesinde enyuva (ewa), Bahçecik (Bask) ve Engin (Zizn) köylerindeki çiftçilerin tarm arazilerinin sulanmasnda kullanlan kuyulara jandarma eliinde baskn yapan DEDA ekipleri, çiftçilerin borçlarn gerekçe yaparak onlarca kuyunun elektriini kesti. çiftçilerin borçlar nedeniyle yaplan kesintilerin yan sra kimi çiftçilere de Abonesiz kullanm iddiasyla 80 bin TLye varan cezalar kesildi. Yaananlara tepki gösteren çiftçiler, jandarma tarafndan engellenirken, ekiplerin bölgede kesinti yapmaya devam ettii belirtildi.

HASAT ZAMANI GELNCE YAPIYORLAR

Yaananlara dair bilgi veren çiftçiler, DEDAn her yl ayn yöntemi kullandn dile getirerek, Her yl hasat dönemi öncesi borçlar bahane edilerek, çiftçilerin elektrikleri kesiliyor. Yine ayn eyi yapyorlar. çiftçiye adeta antaj yapyorlar. çiftçinin henüz hasat zaman gelmeyen ve sulanmas gereken arazileri bulunuyor. Ama buna ramen kesinti yapmaya devam ediyorlar ifadelerini kulland.

ZULÜMDEN BAKA BR EY DEL

DEDAn borçlar bahane yaptn ve kendilerini zorlamak için kesintilere baladn belirten çiftçiler, Kuraklk var. Bizi idare etmelerini istiyoruz. En azndan hasat bitene kadar beklemelerini istiyoruz. çiftçi hasat yapmadan bu borçlar ödeyemez. Bunu kendileri de biliyor. Ama buna ramen imkan vermiyorlar. Jandarma ilke birlikte gelmiler elektrikleri kesiyorlar. çiftçi zaten kuraklk ile mücadele ediyor. Bir de bununla mücadele etmek zorunda kalyoruz. Biz borçlar ödemeyeceiz demiyoruz. Kuraklk var. Bu nedenle hasat bitene kadar beklemelerini istiyoruz. Zaten kredi çekip ödeyeceiz ancak bu borçlar ama beklemeleri gerekiyor. Ne yapacamz bilemez bir haldeyiz. Usulsüz kullanm diyorlar. Usulsüz bir durum yok. Zaten elektrik faturalarmz sulanabilen araziye göre belirleniyor. Bu yaplan zulümden baka bir ey deildir diye konutu.

Ana Sayfaya Git