Kuraklıkla mücadele eden çiftçilerin şimdi de elektriği kesildi

Son 20 yılın en kurak döneminin yaşandığı Mardin'de hasadın başlamasıyla birlikte çiftçilerin borçlarını gerekçe yapan DEDAŞ, jandarma eşliğinde çiftçilerin elektriklerini kesmeye başladı.

Kuraklıkla mücadele eden çiftçilerin şimdi de elektriği kesildi

DİYARBAKIR-Kuraklık nedeniyle zor günler yaşayan Mardinli çiftçiler, verimsiz bir sezon geçiriyor. Çiftçilerin kuraklık ile mücadelesi devam ederken, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.’ye (DEDAŞ) bağlı ekipler de her yıl olduğu gibi çiftçilerin borçlarını gerekçe yaparak, elektrik kesintileri yapmaya başladı. Mazıdağı ilçesinde Şenyuva (Şewaşî), Bahçecik (Basîk) ve Engin (Ziznê) köylerindeki çiftçilerin tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan kuyulara jandarma eşliğinde baskın yapan DEDAŞ ekipleri, çiftçilerin borçlarını gerekçe yaparak onlarca kuyunun elektriğini kesti. Çiftçilerin borçları nedeniyle yapılan kesintilerin yanı sıra kimi çiftçilere de “Abonesiz kullanım” iddiasıyla 80 bin TL’ye varan cezalar kesildi. Yaşananlara tepki gösteren çiftçiler, jandarma tarafından engellenirken, ekiplerin bölgede kesinti yapmaya devam ettiği belirtildi.

‘HASAT ZAMANI GELİNCE YAPIYORLAR’

Yaşananlara dair bilgi veren çiftçiler, DEDAŞ’ın her yıl aynı yöntemi kullandığını dile getirerek, “Her yıl hasat dönemi öncesi borçlar bahane edilerek, çiftçilerin elektrikleri kesiliyor. Yine aynı şeyi yapıyorlar. Çiftçiye adeta şantaj yapıyorlar. Çiftçinin henüz hasat zamanı gelmeyen ve sulanması gereken arazileri bulunuyor. Ama buna rağmen kesinti yapmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

‘ZULÜMDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL’

DEDAŞ’ın borçları bahane yaptığını ve kendilerini zorlamak için kesintilere başladığını belirten çiftçiler, “Kuraklık var. Bizi idare etmelerini istiyoruz. En azından hasat bitene kadar beklemelerini istiyoruz. Çiftçi hasat yapmadan bu borçları ödeyemez. Bunu kendileri de biliyor. Ama buna rağmen imkan vermiyorlar. Jandarma ilke birlikte gelmişler elektrikleri kesiyorlar. Çiftçi zaten kuraklık ile mücadele ediyor. Bir de bununla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Biz borçları ödemeyeceğiz demiyoruz. Kuraklık var. Bu nedenle hasat bitene kadar beklemelerini istiyoruz. Zaten kredi çekip ödeyeceğiz ancak bu borçları ama beklemeleri gerekiyor. Ne yapacağımızı bilemez bir haldeyiz. ‘Usulsüz kullanım’ diyorlar. Usulsüz bir durum yok. Zaten elektrik faturalarımız sulanabilen araziye göre belirleniyor. Bu yapılan zulümden başka bir şey değildir” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz