Kurbanlıklar mağaralarda

Türkiye'nin en sıcak kentlerinin başında gelen Şanlıurfa'da kurbanlık hayvanlar sıcaktan etkilenmemeleri amacıyla serin mağaralarda beslenerek Kurban Bayramı'na hazırlanıyor.

Haberler 23.07.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli hayvanclk merkezlerinden bir olan kentte, scak hava tüm canllar olumsuz etkiliyor. Temmuz ve Austos aynda ortalama scakln 45 derece civarnda olduu anlurfada kimi hayvan sahipleri kurbanlklarn birçok kapal alana göre doal ve serin maaralarda besliyor.

Kentin merkez Eyyübiye ilçesindeki irili ufakl 490 maarada küçük ve büyükba kurbanlklar özenle besleniyor.

- Maarada daha güzel ve kaliteli yetiiyor

anlurfa Krmz Et Üreticileri Birlii Bakan Ahmet Demir, anlurfann hayvanclk açsndan büyük bir potansiyele sahip olduunu söyledi.

Kendisinin de maarada kurbanlk beslediini belirten Demir, anlurfa, scak bir kent. Yazn hayvanlar maarada daha güzel ve kaliteli yetiiyor. Dardaki scaklktan hayvanlar bunalrken maarann içerisi buz gibi souk. Maaralara göre, çiftlikler bile daha scak oluyor. dedi.

Maaralarn serin olmasndan dolay hayvanlarn scaklklardan etkilenmediini vurgulayan Demir, doal serinliin hayvanlar üzerinde ulumlu etki braktn ifade etti.

- Her maarada 50 hayvan besleniyor

Demir, hayvanlarn maaralarda insan gücü kullanlarak beslendiine dikkati çekerek, öyle devam etti:

Maaradaki doal serinlik sayesinde klima, vantilatör gibi araçlar kullanmyoruz. Yine yemlerin kartrlmas, hayvanlara yem verilmesini elle gerçekletiriyoruz. Hayvanlar arpa, kepek, küspe, saman, buday gibi yemlerle besliyoruz ve bakm tamamen insanlar tarafndan yaplyor. Biraz zahmetli de olsa verdiimiz emek bizi mutlu ediyor. Her maarada 50 hayvan besleniyor. Burada beslenen kurbanlklar stanbul, Ankara ve zmir bata olmak üzere büyükehirlere gönderiliyor.

anlurfa Hayvan Pazar Dernei Bakan Ramazan Gül de maaralarn hayvanlar için doal serin alanlar olmas dolaysyla besiciler tarafndan tercih edildiini belirtti.

Scak hava dolaysyla hayvanlarn stres yaayarak geliiminin yavaladn kaydeden Gül, Maaralardaki serinlik hayvanlarn geliimini güzel salyor. çiftliklerdeki bir hayvan 8 ayda istenilen kiloya ularken maarada beslenen bir hayvan ise yaklak 5 ayda istenilen kiloya geliyor. Bu yüzden maaralar besi için daha güzel bir ortam salyor. diye konutu.

Gül, kurbanlk fiyatlarnn geçen ylla yakn bir fiyatla satlacan aktararak, toklu kurbanlklarn bin 200 ile bin 700 lira, tosunun 7 ile 15 bin lira, düvenin ise 5 ile 10 bin lira arasnda satlmasn beklediklerini ifade etti.

Besicilerden Ahmet Tademir ise yaklak 15 yldr maaralarda hayvan beslediini dile getirdi.

Maarada 45 büyükba kurbanlk beslediini aktaran Tademir, Maarada hayvanlar beslemek daha kolay. Serin bir ortam olduu için hayvanlar herhangi bir olumsuzluk yaamadan besleniyor. nallah kurban bayramnn yaklamasyla hayvanlar hem il içi hem de il d pazarlara göndereceiz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git