Lavanta üretimi!

GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin fidan desteğiyle 16 çiftçi için lavanta bahçesi oluşturuldu.

Haberler 28.11.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Bölge Kalknma daresinin desteiyle Batman l Tarm ve Orman Müdürlüünce uygulanan proje kapsamnda 16 ayr noktada alternatif ürün olarak lavanta bahçeleri kuruldu.

GAP Bölge Kalknma daresinin desteiyle Batman l Tarm ve Orman Müdürlüünce uygulanan proje kapsamnda 385 bin lira bütçeyle çiftçilere datlan lavanta fideleri, Kra Da mesire alannda düzenlenen törenle ekildi.

Vali Hulusi ahin, törende yapt konumada, bir yldr Batman Üniversitesi Tbbi ve Aromatik Bitkiler Enstitüsü, Ziraat Odas ve l Tarm ve Orman Müdürlüüyle yaptklar aratrmalar sonucunda kentin ikliminin lavantaya uygun olduunu belirlediklerini söyledi.

Kentte ürün çeitliliini artrmak için çaltklarn anlatan ahin, bir yllk bir çalmann meyvelerini toplamak için bir araya geldiklerini belirtti.

Batmanda önemli ürünler yetitiini, ciddi bir katma deer olutuunu ancak ürün yelpazesini artrmak gerektiini aktaran ahin, unlar dile getirdi:

çünkü bir üründe yaanabilecek bir olumsuzluk ehrin ekonomisini çok olumsuz etkileyebilir. Dolaysyla çeitli ürünlerle gitmek hele ki katma deeri yüksek, dar alanlarda, küçük metrekarelerde yüksek verim veren ürünleri bulmak lazm. Kraç alanlarda bize verim verecek ürünleri bulmak lazm. Bunun aray içerisindeydik.

Ürün çeitliliini artrmak amacyla ziraat mühendislerini Türkiyenin birçok iline aratrma yapmalar için gönderdiklerini bildiren ahin, lavantann dnda kekik, ada çay gibi ürünler için de çalma yürüttüklerini dile getirdi.

Lavanta Batmann alternatif ürünü olacak

Lavantadan verim almalar durumunda çiftçileri yönlendireceklerini ifade eden ahin, öyle dedi:

Bu süreç içerisinde çok çalmalar yaptk. Sonunda lavantaya ulatk. Kekik, ada çay gibi baka aromatik bitkilerin de olabilecei sonucuna ulatk ama neticede bu bir deneme iidir. Bugün burada bunu yapyoruz. Bu sene deneme üretimleri yapacaz. Buradan elde edeceimiz sonuçlara göre önümüzdeki sene çiftçimizi yönlendireceiz. Biz inanyoruz ki lavanta Batmana çok yakacak ve uyacak bir bitki olacak. Hedefimiz çiftçimizin gelirini artrmak. Birim alanda elde ettikleri ürünü artrabilmek için bu tür çalmalarmz devam edecek.

l Tarm ve Orman Müdürü Nurettin Kyas ise, lavanta bahçelerinin Hasankeyf, Gercü, Kozluk, Sason ve Beiri ilçelerinde de yaygnlatrlacan söyledi.

Kyas, projenin yüzde 90nn GAP Bölge Kalknma daresince desteklendiini bildirdi.

çiftçilerden Fatih Dou da 5 dekarlk alanda lavanta ektiini, ilerleyen süreçte lavanta ya ileme tesisi de açmay planladn kaydetti.

Ana Sayfaya Git