Litresi 7 bin lira!

Bal arıları tarafından çiçeklerin öz sıvılarından toplanan macun kıvamındaki propolis, bir dizi işlemden geçirilerek sıvılaştırıldıktan sonra litresi 7 bin liraya satılıyor. Virüslere karşı koruyan ürüne artan ilgi nedeniyle arıcılar erken açtıkları kovanlardan propolis toplamaya başladı. Uzmanlar ise koronavirüs nedeniyle talebin arttığı propolise karşı sahtecilik uyarılarında bulunuyor.

Haberler 23.03.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede de görülen koronavirüs salgn nedeniyle baklk sistemlerini güçlendirmek isteyenler, doal ve organik ürünlere yöneldi. Bu ürünler arasnda arlarn bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarndaki öz svlarndan toplad güçlü antioksidan etkilere sahip olduu bilinen propolis isimli macun kvamndaki ürün, en çok tercih edilenler arasnda yer alyor. Bir dizi ilemden geçirilerek svlatrlan ve litresi 7 bin liraya alc bulan propolis baklk sistemini güçlendirdii insanlar virüslere kar koruyor. Türkiyede az miktarda üretilen gerçek propolis ise yok satyor. Arclar, youn talep nedeniyle erkenden açtklar kovanlardan propolis toplamaya çalyor. Uzmanlar son günlerde koronavirüs nedeniyle talebin artt propolis ürünlerine kar sahtecilik uyarlarnda bulunuyor.

Propolis üretimi yapan kimya mühendisi Akn Sinan Kamilolu, arnn ürettii 15e yakn üründen biri olan propolisin kovann dezenfektan olduunu söyledi. Kamilolu, Arlar, aaçlarn dallarndan, tomurcuklarndan, yapraklarndan reçinemsi maddeyi alarak bunu kovana tayor, kendi enzimleriyle bunu kartrarak propolis yapp kovanda kendi güvenlii için kullanyor. Propolisin, kovanlardan hijyenik bir ortamda alnmas gerekiyor. Kazma yöntemiyle ve kurulan özel tuzaklarla propolisi topluyoruz. Ham propolisi elde ettikten sonra buzlukta 2-3 gün bekleterek krlgan bir yapya dönümesine salyoruz. Öütüp toz haline getirdikten sonra, dünya standartlarnn kabul ettii ölçüde, yani 30 gram propolise iki kat kadar etil alkol veya zeytinya katarak çözdürüyoruz. 10-15 gün boyunca bu karm sürekli çalkalyoruz, sonra özel filtre katlarndan süzerek propolisi elde ediyoruz dedi.

BR KOVANDAN 200 GRAM PROPOLS çIKIYOR

Propolisin insan kilosuna göre 10 kiloya bir damla eklinde uygulandn anlatan Kamilolu, Kullanrken suyun içerisine koymamak lazm. Suda hemen ayrmaya balyor, bu suyu içtiiniz zaman herhangi bir fayda salamas mümkün deil. Arclar olarak önerimiz baln üzerine koymalar ya da bir ekmek dilimi üzerine damlatlarak tüketilmesidir. Vatandalara tavsiyemiz bildikleri güvendikleri yerlerden propolis alsnlar. Sahte ürünlerle karlaabilecei gibi yüzde 30 standarda sahip olmas gerekirken ürünlerin yüzdelik deerinin ne olduu bile bilinmiyor. Yüzdelii 10-20lik yapanlar var, bunun insan salna faydas ne kadardr tartlr. Propolis fiyatnda piyasada inanlmaz dalgalanmalar var. Normalde fiyat 20 mililitresi 60-70 lira arasnda olmal. Daha ucuzsa içindeki propolis oran daha düük demektir. Bir kovandan ylda, kazma tekniiyle, kurulan özel tuzaklarla 200 gram civarnda propolis alabiliyoruz. lemlerden geçtikten sonra propolis litresi 6- 7 bin liradan alc buluyor ifadelerini kulland.

PROPOLS BZ KORUYOR

Bal üreticisi Mustafa Memolu, propolisin antibiyotik olduunun uzmanlar tarafndan ifade edildiini belirterek, Ar, kovann souklardan korunmak, içeriye baka haerelerin girmesinin önüne geçmek için kovannda gördüü boluklar propolisle kaplyor. Arnn kovan korumak için yapt bu propolisi imdi biz kullanarak vücudumuzu koruyoruz. Aslnda propolisi toplayabilmek için havalar souk olduundan mevsim biraz erken. Biz gelen taleplerden dolay mecbur kalarak kovanlarmz açyoruz ve propolis topluyoruz. Dünyann kar karya kald bir virüs var ve bu virüs ile mücadeleye propolisin antibiyotik özellii ile katk vermek için propolisleri talep edenlere ulatryoruz. Propolisler ilendikten sonra yenebilir hale geliyor ve tüketiciyle buluuyor. Bizim tavsiyemiz propolisleri güvendikleri yerlerden almalar, çünkü her iin bir sahtecilii olduu için propoliste de bu durumlarla kar karya kalabiliyoruz dedi.

PROPOLS BULAMIYORUZ

Artan taleple beraber ellerinde propolis kalmadn söyleyen arküteri sahibi Güven Serkan Sar Son dönemlerde propolise youn bir ilgi var. Bunda dünyay etkisi altna alan virüsün etkisi çok fazla. nsanlarn baklk sistemi güçlendirmek için propolis kullanmaya balad. Propolis çok fazla üretilebilen bir madde deil, talep çok fazla. Bu talebin hepsini karlamak mümkün deil u an elimizde de kalmad bizim zaten diye konutu.

Propolis alan Gonca Kanal ise Koronavirüs nedeniyle baklk sistemimizi güçlendirmek için her türlü doal ürünleri kullanmay arttrdk. Propolis de ilk bata tercih ettiimiz ürünlerden biri. Güvendiim yerlerden almay tercih ediyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git