Mardin esnafı: Artık çorba bile kaynamıyor

Son dönemlerde ekonomide yaşanan gidişat nedeniyle batma noktasına gelen Mardin esnafı, borçlandığını belirterek, “Ya hep birlikte batacağız ya da el ele verip bu durumu aşacağız” dedi.

Haberler 10.08.2020 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyay saran Koronavirüs (Kovid-19) salgn ve ekonomik kriz yaam her alanda zorluyor. Virüsten dolay turistlerin uramad Mardinde de ekonomi durma noktasna geldi. Kent esnaf günlerce tek bir malzeme satamadan dükkann açp, kapatyor. Esnaf, daha önce evlerinde iyi kötü bir çorbann kaynadn imdi ise çorba kaynamyor diye konutu.

EL ELE VERECEZ

Esnaflardan Hayrullah Atay, Kovid-19 nedeniyle turist gelmediini belirterek, Ne esnafn ii iyiye gidiyor. konusuna hayat zorlamaya balad. Mardin turizmle kalknyor, turist gelmedi mi, i olmuyor. Bazen 10 güne yakn siftah yapmadan dükkanmz kapattmz oluyor. uanda turistlerin gelmeme sebebi virüs ama uanda virüsün en yüksek seviyede olduu il Mardindir. Bu da haliyle bizim ilerimizi de kötü etkiliyor. Ya biraz müsamaha göstererek, esnaf olarak el ele vererek, bununla mücadele etmeye çalacaz ya da hep birlikte batacaz. Ekonomik krize kar tek çözüm olumsuzluklara kar olumlu hareket edebilmek. uanda yaptmz her ey aleyhimize dönüyor. Bu yüzden bunu lehimize döndürebilmeliyiz. Ama nasl? diye sordu.

BORçLANDIK

Esnaflardan Murat Donat da dükkanlarnda akama kadar bo bo oturduklarn belirterek, yok. Kiradayz. Ayba geldii zaman da kirann yarsn ödüyoruz, yars da kalyor. Daha önceleri hiç olmazsa kiralarmz ödeyebiliyorduk ama imdi virüsün de etkisiyle kiralarmz ödeyemiyoruz. Borçlandk. Daha önce çorba kaynyordu ama imdi çorba kaynamyor. Önceden çok rahat sattmz mal imdi satamyoruz. 20 yl öncesi iler çok iyiydi ama imdi iyi desek kendimizi kandrm oluruz dedi.

TURSTLER GELMYOR

Esnaflardan Ömer Aysevim ise pandemi sürecinin kendileri için oldukça zor bir süreç olduunu dile getirerek, unlar söyledi: letmelerin kapatlmas, tedbirlerin alnmas bizi haliyle etkiledi. Fakat bu süreçte en fazla düündüümüz ey kazanacamz kazanç yerine, salmzn yerinde olmas. Mardin Mezopotamya Ovasnn tam ortasnda, pekyolunun tam geçi noktasnda. Son 20 yldr turizm geliri gayet iyi. Pandemiden kaynakl turistler geziye gelmiyor. Bundan kaynakl da ilerimiz çok durgun.

Ana Sayfaya Git