Mardin Ovası sonbaharda suya kavuşacak

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Mardin ve Kızıltepe ovalarının ilk merhalesi olan, yaklaşık 30 bin hektar alanın sulanmasına ekim-kasım aylarında başlanabileceğini bildirdi.

Haberler 07.08.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karahocagil, AA muhabirine yapt açklamada, GAPn dünyann en büyük kalknma projelerinin banda geldiini hatrlatarak, proje kapsamnda devasa yatrmlarn bölgeye kazandrldn söyledi.

Projenin temel ayaklarnn banda sulamann geldiini belirten Karahocagil, bölgenin birçok ilinde altyap çalmalarnn tamamlanarak üst yap hizmetlerine geçildiini ifade etti.

Karahocagil, Mardin ve Kzltepe ovalarnn sulanmas için de çalmalarn son hz devam ettiini belirterek, sulamann bölgedeki potansiyelin kullanlmas açsndan çok önemli olduuna iaret etti.

Derike kadar ana kanal yapmnn bitirildiini kaydeden Karahocagil, Bu sene Mardin ve Kzltepe ovalarnn ilk merhalesi olan, yaklak 30 bin hektar alann sulamalar balayacak diye planlyoruz. Ekim, kasm aylar gibi, ikinci ürünlerin sulama ihtiyacnda su verilecek diye düünüyoruz. dedi.

Karahocagil, bölgenin sulanmaya balamasyla katma deeri yüksek ürünlerin ekiminin artacan aktararak, verimin de 4-7 kat arasnda artacana dikkati çekti.

- Bölgenin ihracatna katk sunacak

Hedeflerinin bölgede tekstil ve gda sanayini gelitirmek olduunu vurgulayan Karahocagil, öyle devam etti:

Sulamayla bölgede çok ciddi ölçekte ürün art olacak, bu da tabii hem sanayiyi hem de dier sektörleri olumlu etkileyecek. Ayrca bölgenin ihracatna da katk sunacak. Hem sosyal sonuçlar olacak, insanlarn refah seviyesini daha da artracak, hem de istihdam art olacak. Kuru tarm ile sulu tarm arasnda büyük bir istihdam fark var. Kuru tarm yln iki ay yaplyor, sulu tarm ise yln tamamnda yaplyor.

Bölgenin suyla bulumasyla birlikte bölgedeki enerji sorununun da büyük oranda çözüleceine dikkati çeken Karahocagil, enerjideki kayp kaçak orannn, dalgalanma ve kesintilerin azalacan sözlerine ekledi.

Mardine, Atatürk Barajndan uzunluu 221 kilometre olan Mardin-Ceylanpnar ana kanalndan su tanacak.

Ana Sayfaya Git