Mardinli çiftçiler mısır ve pamuk ekmeyecek

DEDAŞ'ın yüksek faturaları ve süreklileşen elektrik kesintileri nedeniyle bir araya gelen Mardinli çiftçiler, bu yıl mısır ve pamuk ekmemek konusunda kararı aldı. Mardin'de, tahıl ambarı olmasının yanı sıra 57 bin tonun üzerinde pamuk üretiliyor.

Haberler 05.03.2020 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önde gelen tahl ambarlar arasnda olan Mardinde, çiftçiler, Dicle Elektrik Datm Anonim irketinin (DEDA) yüksek tutarl elektrik faturalaryla bölgede sulama için kullanlan sondaj kuyularnn elektriinde yaplan kesintiler üzerine bir dizi karar ald. Kzltepe çiftçiler Dernei, Kzltepe Ziraat Odas ve Kzltepe Muhtarlar Dernei yöneticileri ve üyeleriyle yaplan toplantda, alnan ortak kararlarda sulama için elektrik enerjisinin kullanmndan vazgeçilmesinin kararlatrld belirtildi.

Kurumlar adna yaymlanan ortak yazl açklamada, elektrik enerjisi birim fiyatnda yaanan art ve son zamanlardaki zamlar nedeniyle ortaya çkan fatura bedellerinin ödenmesinin mümkün olmad vurgulanarak, sulamadan ve elektrik kullanmndan vazgeçilecei ifade edildi. Açklamada, DEDAn köylerde meskenler için kullanlmas amacyla datacan belirttii jeneratörlerin, muhtarlar tarafndan teslim alnmamas yönünde karar klnd.

HERKES TOPLU OLARAK CEZALANDIRILIYOR

Tahl ambar olmasnn yan sra 57 bin tonun üzerinde pamuk üretimi yaplan kentte, alnan kararla pamuk ve msr ekilmemesi kararlatrld. Açklamada, 2020 yl ve sonras için msr ve pamuk kesinlikle ekilmeyecek, mevcut durumdan dolay ekilemeyecektir. Her çiftçi bir iletmedir ve ekonomide kar etmeyen iletmeler kapatld gibi, zarar eden çiftçi de üretmeyecektir. Bundan dolay paydamz olan gübre, ilaç, tohum ve dier sektörler hesaplarn ve stoklarn ona göre ayarlasnlar. Mevcut borçlar ödenemeyecek, astronomik rakamlar olduu için çiftçilerin ödeme gücü yoktur ve ödenmeyecektir. Ödeyen, ödemeyen herkes toplu olarak cezalandrld için ödemenin hiçbir mant yoktur ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git