Marka bolluğu tüketimi artırdı

Artan marka sayısı, piyasada rekabeti oluştururken, birbirine benzer birçok ürünün tüketimini de hızlandırdı. Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Tuzcuoğlu, markanın kendisine belli bir anlam yükleyerek farklılaşıp, öne çıkabileceğini söyledi.

Haberler 27.05.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Markalar arasnda yaanan rekabet, ürünler ve tüketime bal olarak ilerlerken, markalarn birbirine benzer ürünleri olduu da göze çarpyor. Son yllarda dijital pazarlama yolu ile sosyal medya platformlarnda paylalan ürünler de kullanclar tarafndan hzlca tüketiliyor. Özellikle pandemi döneminde online alveriin artmasna paralel olarak hzl tüketimin de arttn kaydeden Dr. Ör. Üyesi Selçuk Tuzcuolu, konuyla ilgili deerlendirmede bulundu.

Markalar dünyasnda büyük bir rekabet yaandn belirten Tuzcuolu, Bu rekabetin sürdüü iki farkl boyut var. Biri markann sunduu fonksiyonel faydalar, ki bunlar dier markalar tarafndan da kolaylkla kopyalanabiliyor, sürdürülebilir bir rekabet üstünlüü salamyor. Dier boyutu ise, markann müterisine sunduu duygusal anlam. Bu noktada, markalar açsndan farkllama çok daha kolay. çünkü bunun taklit edilmesi kolay deil. Örnein bir saat aldnzda onun fonksiyonel faydas zaman göstermektir, anlamsal faydas ise prestij salamasdr. O prestij unsurunu taklit etmek dier markalar açsndan çok kolay bir ey deil dedi.

MARKANIZA BELL BR ANLAM YÜKLEYN

Son zamanlarda bütün marka yöneticileri, markalarna farkl anlamlar yükleyerek dierlerinden farkllamaya çaltn söyleyen Tuzcuolu, Siz, kendinizi ifade etmek için de kullanabiliyorsunuz. Örnein içtiiniz kahvenin markas, kullandnz arabann markas yaam görüünüzü yanstyor. Bunlarla belli mesajlar veriyorsunuz. te bütün bu rekabet bu fonksiyonlarn kopyalanmas ve kopyalanmamas açsndan önem tayor. Eer siz markanza belli bir anlam yükleyemezseniz, tüketicilere sizin markanz satn almas için yeterli bir sebep salayamazsanz bir emtiya haline dönüüyorsunuz. Dolaysyla rekabette, sadece fiyat rekabetine girmi oluyorsunuz. Benim malm daha ucuz deme ansnz kalyor, bu da sizin karllnz düürüyor. Dünyann en deerli markalar listesine baktnzda, ilk sralarda yer alan bütün markalarn ortak özellii kendilerine anlamsal bir farkllk yüklemi olmalar. Teknoloji lideri olma, doa koruyucu olma veya prestij salama gibi sunulan fonksiyonlarn çok ötesinde anlamlar yüklüyorlar. Rekabet de artk bu anlamda yaanmaya balad. Siz, müteri olarak, daha çok insan ele geçirebilmek için onlar tarafndan olabildiince kabul edilebilecek duygusal deerler yaratmanz ve sunmanz gerekiyor. Yaanan bütün bu çarpmalar, herkes tarafndan kabul edilebilecek deerleri sunma anlamnda yaanyor diye konutu.

TÜKETM TOPLUMUNDA YAIYORUZ

Tüketiciler, tam anlamyla bir tüketim toplumu içerisinde yaadn belirten Tuzcuolu, Bu kadar çok ürün bolluu, bu kadar çok marka bolluundan dolay tüketim çok hzland. Özellikle pandemi döneminde çok ilginç gelimeler yaanyor. Tüketici davranlarnda büyük deiiklikler yaanyor. Belli harcamalar yapamad için o harcamalara ayrlan bütçeler artk farkl alanlarda kullanlyor. Satn almada alkanlklarmz tamamen deimeye balad. Eskiden AVMde maazalar gezerken, artk internette web sayfalar arasnda gezinerek alveri yapyoruz. Bazlar tarafndan ise tüketim çlgnl olarak yaanan bir dönemde bulunuyoruz. Aslnda bu, insani bir tepki çünkü bir ekilde çou insan, alverii bir rahatlama unsuru olarak görüyor. Aldnz ürünlerle kendinizi ifade ediyorsunuz ve belli ürünleri satn alarak toplumda yer edindiinizi düünüyorsunuz dedi.

Tüketim çlgnlnn önüne geçebilmenin mümkün olduu söyleyen Tuzcuolu, u tavsiyelerde bulundu:

Bu tüketim çlgnlna kar koymann yolu var. Satn almalarnz biraz daha mantki sebeplere oturtabilirseniz, duygusal faydalardan uzaklap Ben bununla kendimi ifade ediyorum ama çok daha ucuzu da var, ihtiyacm böyle karlayabilirim diye düünerek çok daha anlaml olur. Mutlulukta da bir azalma olmayacaktr.

Ana Sayfaya Git