Marketlerde yağ satışı sınırlandırıldı

Mutfağın vazgeçilmezi olan ayçiçek yağı fiyatı son aylarda fahiş oranda arttı. Yağ temininde sıkıntı yaşamaya başlayan market işletmecileri, yağ satışına sınırlama getirdi.

Haberler 25.11.2021 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölge illerinde, ellerindeki kstl ya tüm tüketicilere ulatrmak için snrl sat yöntemini kullanan kimi marketler, tüketicilerin madur olmamas için market raflarnda ya satlarnda snrlama getirdi.

Fabrikalardan yeterli miktarda ya satn alamadklarn, bu nedenle ya satlarn bir adetle snrladklarn ifade eden market iletmecisi Osman Dursun, bu durumdan ne tüketicilerin ne de kendilerinin memnun olduunu kaydetti.

Ya fiyatlarnn daha da artmasn isteyen kimi fabrikalarn stok yapma yoluna gittiine dikkat çeken Dursun, hükümetin stokçuluk yapanlara yönelik acil bir önlem almas gerektiini ifade etti.

MÜTERLERMZ MADUR OLMASIN STYORUZ

Dursun, son bir ylda ya fiyatlarnn fahi oranda arttna vurgu yapt. Artlarn önüne bir türlü geçilemediini belirten Dursun, esnaf olarak büyük fabrikalardan ya temin etmekte sknt yaadklarn söyledi.

Fabrikalarn istedikleri oranda ya göndermediini dile getiren Dursun, 200 koli ya sipariimizde bize 20 veya 30 koli gönderiyorlar. Bizde müterilerimiz madur olmasn ve her gelen müterimiz ya alabilsin diye kii ba bir adet snr koyduk. Bununla beraber ya fiyatlarmz da uygun tutup karaborsaclara frsat vermek istemiyoruz. dedi.

UYGUN FYATA YA BULAMIYORUZ

Bir yl içerisinde ya fiyatlarnn iki katna çktn aktaran Dursun, konumasna öyle devam etti: Geçen sene 18 litrelik bir teneke yan fiyat 180 ila 200 lira civarndayken u anda 350 ila 400 lira arasnda gidip geliyor. Tabi o fiyatlara da biz piyasada bulamyoruz. Bize 350 ila 370 lira fiyat veriliyor. stememize ramen de çou zaman bize gönderilmiyor. Geçen sene 5 litre yan fiyat ise 60-65 lirayken u anda 5 litre teneke yan fiyat 105-110 lirann üstüne çkm durumda. u anda elimizde bulunan yalar bir ay önce aldmz yalar olduu için 100 liraya satabiliyoruz. Ama yeni fiyata ya alrsak 120-130 liraya satmamz gerekiyor.

YAI STOKLAYIP FYATINI YÜKSELTMEK STYORLAR

Baz büyük fabrikalarn yada stok yapma yoluna gittikleri duyumunu aldklarn belirten Dursun, Bunun nedeni ise u anda 300 liraya verecekleri ya stoklayp bir ay sonra 400 liraya çkarmak istediklerindendir. Bu ekilde piyasaya ya sürmeyerek hem ya fiyatlarnn yükselmesine neden oluyorlar hem de insanlar madur edip çözümü baka yerlerde aramaya sevk ediyorlar. diye konutu.

STOK YAPANLARA CEZA VERLMEZSE FYATLAR DÜMEZ

Yetkililerin stokçulara kar acil bir önlem almas gerektiini kaydeden Dursun unlar söyledi: Hükümetin u anda yapmas gereken en önemli ey ya stoku yapan tedarikçilerinin depolarn denetleyip stok yapanlara ceza vermeleridir. Büyük firmalar ellerinde stok ya bulundurduu sürece fiyatlar dümez. Devlet stok yapanlara müdahale edip piyasaya ya girmesini salarsa ya fiyatlar kendiliinden düecektir.

HÜKÜMET BU DURUMA EL ATMALI

Temel gda maddelerinde yaanan fiyat artlardan en çok kendilerinin etkilendiini belirten vatandalar ise yetkililere çarda bulundu. Bugün yaa, baka bir gün ise dier ürünlere snrlama geleceini söyleyen hsan Kaya, 5 litre teneke yemeklik sv yan fiyat 105 liray geçmi durumda. Son bir buçuk aydr ya fiyatlarnn üstüne yüzde 50 zam geldi. Artan bu fiyatn stokçulardan kaynaklandn düünüyorum. Vatanda bu durum karsndan ne yapacan bilemediinden perian halde. Bugün bir teneke yaa bir adet snr geldiyse yarn baka eylere de gelecek. Daha önce Toprak Mahsulleri Ofisinden uygun fiyata ya alyorduk imdi o da yok. Ya mutfaklarn vazgeçilmezidir, ya olmadan hiçbir ey olmaz. Hükümet bu duruma el atmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

ALDIIMIZ MAA AYIN YARISINDA BTYOR

Marketten alveri yapan bir dier vatanda Hasan Artekin ise unlar söyledi: Hayat pahallndan artk bir ey alnamyor. Eskiden bir kii aileyi geçindirebiliyordu ama u anda maa alndktan sonra ayn yars olmadan para tükeniyor. Eskiden bir sepet eyay 300 lira civarnda doldururken u anda ise bin liraya bile alamyoruz. Halk tükenmi durumda. Daha önce 4 litre ya 30 liraya alyorduk u anda 80 lira üzerinde satlyor. Bu artlar karsnda hiçbir denetleme yok. Birileri sanki bilerek ülkemizi çökertmeye çalyor. Hükümet tarafndan bu sorunlara çare bulunmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git