Memura ne ödenecek?

Kamu kurumlarında görev yapan memurlara yapılmayan bazı ödemeler, belediyelerdeki memurlara yapılabiliyor. Belediyede görev yapan personele ikramiye ödemesi yapılması hem Belediye Kanunu'nda hem Büyükşehir Belediye Kanunu'nda hem de İl Özel İdaresi Kanunu'nda düzenlenmiştir. Peki belediyelerdeki memurlara ne kadar ilave ödeme yapılacak? İl Özel İdaresi personeli ne kadar ek ödeme alacak?

Haberler 10.03.2020 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Belediye Kanununun 49uncu maddesine göre, belediyelerdeki toplam memur saysnn yüzde onunu geçememek kaydyla belediyede çalan memurlara ylda iki defa ikramiye ödenebilmektedir. Bu ödemelerden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yaplmaktadr.

BELEDYE PERSONELNE HER DEFASINDA 3.651,52 TL ÖDENMEKTEDR

Bu konuyla ilgili olarak 5393 sayl Belediye Kanununun norm kadro ve personel istihdam balkl 49uncu maddesinde; ...Sözlemeli ve içi statüsünde çalanlar hariç belediye memurlarna, baar durumlarna göre toplam memur saysnn yüzde onunu ve devlet memurlarna uygulanan aylk katsaynn (25.000) gösterge rakam ile çarpm sonucu bulunacak miktar geçmemek üzere, hastalk ve yllk izinleri dhil olmak üzere, çaltklar sürelerle orantl olarak encümen kararyla ylda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir hükmüne yer verilmitir.

Bu hüküm çerçevesinde belediye memurlarndan baarl olanlara encümen kararyla ylda en fazla iki defay geçmemek üzere her defasnda 25.000 x 0,146061 = 3.651,52 TL tutarnda ikramiye ödenmektedir. Maa katsaysndaki artlara göre ikramiye tutar da artmaktadr.

BÜYÜKEHR BELEDYES PERSONELNE HER DEFASINDA 5.258 TL ÖDENMEKTEDR

5216 sayl Kanunun 22nci maddesine göre, büyükehir belediyelerinde çalan baarl memurlara her defasnda 5.258 TL tutarnda olmak üzere en fazla iki defa ikramiye ödenmektedir.

5216 sayl Kanunun personel istihdam balkl 22nci maddesinde; Sözlemeli ve içi statüsünde çalanlar hariç belediye memurlarna, baar durumlarna göre toplam memur saysnn %10unu ve devlet memurlarna uygulanan aylk katsaynn (36.000) gösterge rakam ile çarpm sonucu bulunacak miktar geçmemek üzere hastalk ve yllk izinleri dahil olmak üzere, çaltklar sürelerle orantl olarak encümen kararyla ylda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir hükmüne yer verilmitir.

Bu hüküm çerçevesinde büyükehir belediyelerinde çalan memurlardan baarl olanlara encümen kararyla ylda en fazla iki defay geçmemeüzere her defasnda 36.000 x 0,146061= 5.258 TL tutarnda ikramiye ödenebilmektedir.

L ÖZEL DARES PERSONELNE HER DEFASINDA 5.258 TL VEYA 3.652 TL ÖDENMEKTEDR

5302 sayl Kanunun 36nc maddesinde il özel idarelerinde çalan baarl memurlara her defasnda 5.258 TL veya 3.652 TL tutarnda olmak üzere ylda en fazla iki defa ikramiye ödenmektedir.

Ödenecek ikramiyenin tutarnn büyüklüü büyükehir belediyelerinin olduu yerlere göre deimektedir. Yani büyükehir belediyelerinin olduu yerdeki il özel idaresinde çalan memurlara 5.258 TL ödenirken dier yerlerdeki il özel idare memurlarna 3.652 TL ödeme yaplmaktadr.

5302 sayl l Özel daresi Kanununun 36nc maddesinde; Sözlemeli ve içi statüsünde çalanlar hariç olmak üzere il özel idaresi memurlarna, baar durumlarna göre toplam memur saysnn %10unu ve devlet memurlarna uygulanan aylk katsaysnn 25.000 gösterge rakam ile çarpm sonucu bulunacak miktar geçmemek üzere, çaltklar sürelerle (hastalk ve yllk izinleri dahil) orantl olarak, encümen karar ile ylda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir. Büyükehir belediyelerinin olduu yerlerde bu rakam 36.000 olarak uygulanr hükmüne yer verilmitir.

Bu hüküm çerçevesinde büyükehir belediyelerinin olduu yerlerdeki il özel idarelerinde çalan memurlardan baarl olanlara ylda en fazla iki defay geçmemek üzere encümen kararyla her defasnda 36.000 x 0,146061 = 5.258 TL tutarnda, dier yerlerdeki memurlara ise 25.000 x 0,146061 = 3.652 TL tutarnda ikramiye ödenmektedir.

KRAMYE ÖDEMESNDE KRTER VAR MIDIR?

Her üç kanunda da çalan memur saysnn ancak %10u kadarna ikramiye ödenebilmektedir. Bunun için ikramiye ödemesinin objektif kriterler dnda yaplmas personelde büyük bir hayal krkl oluturacaktr. Baz belediyelerin ikramiye ödemesinde objektif kriterler belirleyerek baarl personeli tespit ettikleri görülmektedir. Birçok belediyede ise kanunen zorunlu olmad için böyle bir düzenleme bulunmamaktadr.

Dier yandan 5302 sayl Kanun zorunlu tutmamakla birlikte il özel idarelerinin genelinde l Özel daresi Personelinin Performans ve Durum Deerlendirmesi Yönetmelii çkard ve bu yönetmelikler çerçevesinde de ikramiye ödemesi yapt görülmektedir.

2020 YILINDA MAHALL DARE PERSONELNE AYLIK NE KADAR SOSYAL DENGE TAZMNATI ÖDENECEK?

Sosyal denge tazminatndan belediyeler, bal kurulular ve il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarnda istihdam edilen ve 4688 sayl Kanun hükümleri uyarnca kamu görevlisi tanm kapsamna giren çalanlarn tamamnn yaplacak sözleme hükümlerinden yararlandrlmas gerekmektedir.

Buna göre, kurumlar tarafndan yaplacak sosyal denge tazminat ödemelerinde, kamu görevlileri arasnda sendika üyesi olmalarna veya olmamalarna göre bir ayrma gidilemeyecek, personelde belli bir sendikaya üye olma art aranmayacak ve söz konusu kurumlarda kamu görevlisi kapsamna giren tüm personelin (memur, 4/B, 4/C gibi) bu ödemeden yararlandrlmas gerekecektir.

Bu çerçevede; belediyeler ve bal kurulular ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarnda istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayl Kanunun 32nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminat aylk tavan tutar en yüksek devlet memuru aylnn (ek gösterge dahil) %100üdür. Yani 9500 * 0,146061 = 1.387,57 TLdir.

Sosyal denge tazminat vergiden istisna tutulmad için hem %15 gelir vergisi hem de 0,00759 orannda damga vergisi kesintisi yaplacaktr. Bu kesintiler yapldktan sonra ödenecek azami tazminat tutar ise 1.168,91 TL olacaktr. Bu tazminatn verilmesi yönünde yaplabilecek sözlemelerde, tavan tutar amamak kaydyla ödenebilecek tazminatn aylk tutar, görev yaplan birim ve i hacmi, görevin önem ve güçlüü, görev yerinin özellii, çalma süresi, kadro veya görev unvan ile derecesi gibi kriterlere göre farkl olarak belirlenebilir.

Ana Sayfaya Git