Münbit topraklar suyla buluşuyor!

DSİ Diyarbakır’daki yatırımlarıyla, mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmek, ile derelerdeki taşkın riskini azaltmaya yönelik projeleri hayata geçiriyor.

Haberler 09.03.2019 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Murat YÜZÜGÜLLÜ/Tahir KARAKEç

DYARBAKIR- Güneydou Anadolu Projesi (GAP) Türkiyenin en büyük kalknma projelerinin banda geliyor. Diyarbakrn da içinde olduu 9 ili kapsayan GAP ile bölge, gda üreten ve Dünyaya ihraç eden bir üretim ve ihracat merkezi olmay hedefliyor.

Bölgenin kalknmas, vatandalarn refah seviyelerinin yükseltilmesi, isizliin azaltlmas, adna bölgenin makus talihini deitirecek olan, Güneydou Anadolu Projesi hz kesmeden devam etmektedir.

DS Genel Müdürü Mevlüt Ayd DS Genel Müdürlüü tarafndan son 16 ylda; Diyarbakr ehir merkezine yllk 131 bin kiinin ihtiyacn karlayacak 25,18 milyon m3 içmesuyu saladk. 1 baraj ina ettik. Tamamlanan 9 sulama tesisi ile 259.211 dekar araziyi sulamaya açtk ve çiftçilerimize yllk 90 milyon TL zirai gelir art saladk. 56 derenin slahn tamamladk.

Pamukçay Barajn Hizmete Aldk

2010 ylnda inaatna baladmz Pamukçay Barajn tamamlayarak hizmete aldk. Baraj ile 51.000 dekar münbit arazi suya kavuacaktr. Sulama projelerinin de inaatnda son safhaya gelinmitir, inallah bu sene sonuna kadar tamamlayp bu münbit topraklar sulamaya açacaz. Sulanacak bu alanlarla 6.600 kiiye i imkn ve yllk 22 milyon TL ekonomiye ilave katk salanacaktr. naat devam eden barajlardan en önemlisi Silvan Barajdr. Diyarbakrn çlgn Projesi olarak da bilinen bu baraj Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatl barajdr.

Silvan Baraj ile 2.350.000 dekar zirai arazi sulanacaktr. Ülke ekonomisine yllk 1,2 milyar TL katk salayacak baraj ayrca 305.000 kiiye de istihdam salayacaktr. Ayn zamanda enerji de üretecek barajn kurulu gücü 160 MW, yllk enerji üretimi ise 681 milyon kWhtir. 2020 yl sonu itibaryla su tutulmas hedeflenen Silvan Baraj, o tarihten itibaren yaklak 2,5 yl içinde dolacak. dedi.

Diyarbakrn çmesuyu Problemini çözdük

Diyarbakrn en önemli problemlerinden biri olan içmesuyu problemini çözdüklerini söyleyen Aydn, Diyarbakra Dicle Barajndan aldmz suyu 34 kmlik isale hatt ve içmesuyu artma tesisi ile ileterek ehre menba kalitesinde su götürdük. Silvan ilçe merkezinin içmesuyu ihtiyacn açm olduumuz yeralt kuyularndan karladk. Ergani ilçesine de menba kalitesinde içmesuyu götürmek için 25 kmlik isale hatt ina ederek ilçeye içmesuyu verilmektedir. diye konutu.

Sulama Projeleri Bölge çin Kalknmann Anahtar

Son 16 ylda tamamlanan 9 adet sulama tesisi ile toplam 259.211 dekar zirai arazinin sulanmasnn salandn belirten DS Genel Müdürü Aydn öyle dedi; Böylece çiftçilerimize yllk 90 milyon TL zirai gelir art saladk. 16 adet sulama tesisimizin inas hzla devam ediyor. Ayrca Diyarbakrn bereketli topraklarna 22 adet daha sulama tesisi yapmay planlyoruz. Diyarbakr için takn koruma tesislerinin önemini biliyoruz ve bu dorultuda son 15 ylda 56 adet dere slah tesisi yaparak 57 adet yerleim yeri ve 1.580 dekar arazi taknlardan korunmutur. Dicle Nehrinin 16 kilometrelik sahil kenar, bir seyir teras haline getirildi. Dicle Nehrinde yaplan slah ile Cizreye muhteem bir görünüm kazandrld.

Su kaynaklarn elde tutabilmek inimlidir

Ayd DS olarak Toprak ve su kaynaklarnn gelitirilmesine yönelik hazrlanan sulama ve depolama projelerinde maksadm tarmsal üretimi artrmak, tarmla geçimini salayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacn karlamak, sanayimizin hammadde ihtiyacn temin etmek, tarmn milli gelir içindeki payn artrmak, krsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doru ve planl iletilmesi neticesinde ulalabilir. 1954 ylnda tekilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarnn planlanmas, yönetimi, gelitirilmesi ve iletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüümüz; belirlenen hedeflere ulamak için çalmalarna hzla devam etmektedir. dedi.

DS Genel Müdürü Mevlüt Ayd Son olarak bu projelerin yaplmasnda en büyük destekçimiz Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoana, Tarm ve Orman Bakanmz Sayn Dr. Bekir Pakdemirliye ükranlarm sunuyor, emei geçenlere teekkür ediyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git