Muş'tan 3 ülkeye tarım aleti ihracı

Muş'un Malazgirt ilçesindeki Tarım Makineleri İhtisas Sanayi Sitesi'nde (TARMİSS) üretilen tarım aletleri 3 ülkeye ihraç ediliyor.

Haberler 28.10.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TARMSSte 4 firma tarafndan üretilen tek ve çift hareketli çayr biçme, külfetor, diskaro, römork ve gübre serpme makineleri Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki birçok il ile ran, Azerbaycan ve Gürcistana gönderiliyor.

Sanayi sitesinde faaliyet gösteren Tarsan Zirai Tarm Makineleri Sanayi irketi sahibi Mehmet Feçri çplak, AA muhabirine, 1975 ylnda kurduklar fabrikada, tarm makinelerinin bakm ve onarmn yaparak ie baladklarn söyledi.

Bölgedeki arazi artlarn ve bölgenin ihtiyac olan tarm makinelerini dikkate alarak 1994 ylnda çayr biçme makinesi ürettiklerini anlatan çplak, ilerleyen zamanda ot ve sap toplama trmna ihtiyaç duyduklarn belirtti. Bu trmklarn daha önce Karstaki satc firma tarafndan Rusyadan getirtildiini vurgulayan çplak, Yllarca tarm aletlerini aldk sattk fakat para kazanmadmz için bunun üretimini yapmaya baladk. Para kazandk ve kaliteyi daha da artrdk. dedi.

Daha sonra gübre serpme makinesi üretmeye baladklarn dile getiren çplak, öyle konutu:

Yurt dndan gelen çift hareketli çayr biçme makinesi talya meneli, ülkemize giri yapnca bölgemize de satlmaya baland. Tabi rabet gördü. Rabet görünce onun da üretimini dikkate alp belli hassas parçalarn Konyadaki ubemizde iletip mevcut üretimimize dahil ettik. Onu da üretiyoruz. Yani yurt dndan gelen çayr biçme makinesiyle kalite olarak bir rekabet yapyoruz. Bölgenin arazi artlarn göz önünde bulundurarak belli parçalarn güçlendirip çiftçimizin hizmetine sunduk. Hedefimizde farkl tarm aletleri var.

- Ylda bin 200 tarm aleti üretiyoruz

çplak, çiftçilerin Rusyadan getirilen ot ve sap toplama trm kullanmnda sknt yaadn aktard. Bu trm üretmeye baladklarnda kaliteyi yükseltilerini, çiftçinin de bundan memnun olduunu ifade eden çplak, unlar kaydetti:

Yurt dndan gelen talya meneli çift hareketli çayr biçme makinesi Avrupann arazi artlarna göre yaplm. Bizim arazi artlar dalk ve engebeli olduu için yurt dndan gelen makineyi çiftçimiz kullanamyor. Kullandklarnda madur oluyor. çiftçiler, yerli üretimi tercih ediyorlar. Yerli üretimle övünüyoruz. Malazgirt Dou ve Güneydou Anadolunun Konyasdr. Malazgirtin makine konusunda desteklenmesi gerekiyor. Ylda bin 200 tarm aleti üretiyoruz. Biz artk Rusya ile olan bamllmzdan kurtulduk. Artk yurt dna döviz gitmiyor. Bizim kazancmz milli servetimize katk oluyor.

- çilerimize ylda 1 milyon lira ödüyoruz

Malazgirt Aktiv Tarm Müdürü Etem Hanay ise 1984 ylnda kurduklar firmada 50 personelin çaltn anlatt.

Malazgirt ve Konyadaki fabrikalarda tarm aleti ürettiklerini dile getiren Hanay, Gönül isterdi ki l Özel dareye ait i yerimizin mülkiyetini bize satsnlar ki biz de Konyadaki fabrikamz buraya tayalm. Burada 50 deil, 100 kii çaltracaz. Ürettiimiz aletler kaliteli. Piyasada tutulmu bir marka. Tarm aletlerini Türkiye ile Azerbaycan, Gürcistan ve rana satyoruz. Yurt dnda talep çok yüksek. Yerimiz dar olduu için yurt dndan gelen talebe cevap veremedik. Bu nedenle müterilerimiz baka yerlere gidiyor. Bu da ilçe ekonomisine katk salyor. ifadelerini kulland.

- Sanayici ilçemizde fabrika kursun

Malazgirt Ziraat Odas Bakan Vekili erif Yldrm, TARMSSin ilçe ekonomisine büyük katk saladnn altn çizdi.

TARMSSin küçük Konya olarak anldn ve buradan 3 ülkeye ylda yaklak 2 milyon liralk ihracat yapldn vurgulayan Yldrm, u deerlendirmelerde bulundu:

Ot biçeme makinesinde Türkiyenin yüzde 60 ihtiyacn Malazgirt karlyor. Ot ve sap toplama makinesi çok gelimi. Bu makine önceden Rusyadan getiriliyordu. imdi ise Malazgirt yapyor. Malazgirt bu konuda çok geliti. Devletimizden ve Sanayi Bakanlmzdan üretici firmalarmza destek bekliyoruz. Eer destek alrsak isizlik azalr. Malazgirtteki çiftçi çok ansl. Üretim burada olduu için düük fiyata tarm aletlerini alyor.

Dardan bakldnda, Malazgirt terör bölgesi ve can güvenlii yok gibi alglandn vurgulayan Yldrm, Halbuki öyle bir ey yok. Malazgirt çok güvenilir bir ilçe. Bütün sanayicilerin ilçemize gelip fabrika kurmasn istiyoruz. Doudaki en büyük tarm aletleri üretim merkezi Malazgirtte. lçemizde terör sknts yok. diye konutu.

Ana Sayfaya Git