Muş'tan 3 ülkeye tarım aleti ihracı

Muş'un Malazgirt ilçesindeki Tarım Makineleri İhtisas Sanayi Sitesi'nde (TARMİSS) üretilen tarım aletleri 3 ülkeye ihraç ediliyor.

Muş'tan 3 ülkeye tarım aleti ihracı

TARMİSS'te 4 firma tarafından üretilen tek ve çift hareketli çayır biçme, külfetor, diskaro, römork ve gübre serpme makineleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok il ile İran, Azerbaycan ve Gürcistan'a gönderiliyor.

Sanayi sitesinde faaliyet gösteren Tarsan Zirai Tarım Makineleri Sanayi Şirketi sahibi Mehmet Feçri Çıplak, AA muhabirine, 1975 yılında kurdukları fabrikada, tarım makinelerinin bakım ve onarımını yaparak işe başladıklarını söyledi.

Bölgedeki arazi şartlarını ve bölgenin ihtiyacı olan tarım makinelerini dikkate alarak 1994 yılında çayır biçme makinesi ürettiklerini anlatan Çıplak, ilerleyen zamanda ot ve sap toplama tırmığına ihtiyaç duyduklarını belirtti. Bu tırmıkların daha önce Kars'taki satıcı firma tarafından Rusya'dan getirtildiğini vurgulayan Çıplak, "Yıllarca tarım aletlerini aldık sattık fakat para kazanmadığımız için bunun üretimini yapmaya başladık. Para kazandık ve kaliteyi daha da artırdık." dedi.

Daha sonra gübre serpme makinesi üretmeye başladıklarını dile getiren Çıplak, şöyle konuştu:

"Yurt dışından gelen çift hareketli çayır biçme makinesi İtalya menşeli, ülkemize giriş yapınca bölgemize de satılmaya başlandı. Tabi rağbet gördü. Rağbet görünce onun da üretimini dikkate alıp belli hassas parçalarını Konya'daki şubemizde işletip mevcut üretimimize dahil ettik. Onu da üretiyoruz. Yani yurt dışından gelen çayır biçme makinesiyle kalite olarak bir rekabet yapıyoruz. Bölgenin arazi şartlarını göz önünde bulundurarak belli parçalarını güçlendirip çiftçimizin hizmetine sunduk. Hedefimizde farklı tarım aletleri var."

- "Yılda bin 200 tarım aleti üretiyoruz"

Çıplak, çiftçilerin Rusya'dan getirilen ot ve sap toplama tırmığı kullanımında sıkıntı yaşadığını aktardı. Bu tırmığı üretmeye başladıklarında kaliteyi yükseltilerini, çiftçinin de bundan memnun olduğunu ifade eden Çıplak, şunları kaydetti:

"Yurt dışından gelen İtalya menşeli çift hareketli çayır biçme makinesi Avrupa'nın arazi şartlarına göre yapılmış. Bizim arazi şartları dağlık ve engebeli olduğu için yurt dışından gelen makineyi çiftçimiz kullanamıyor. Kullandıklarında mağdur oluyor. Çiftçiler, yerli üretimi tercih ediyorlar. Yerli üretimle övünüyoruz. Malazgirt Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun Konya'sıdır. Malazgirt'in makine konusunda desteklenmesi gerekiyor. Yılda bin 200 tarım aleti üretiyoruz. Biz artık Rusya ile olan bağımlılığımızdan kurtulduk. Artık yurt dışına döviz gitmiyor. Bizim kazancımız milli servetimize katkı oluyor."

- " İşçilerimize yılda 1 milyon lira ödüyoruz"

Malazgirt Aktiv Tarım Müdürü Etem Hanay ise 1984 yılında kurdukları firmada 50 personelin çalıştığını anlattı. 

Malazgirt ve Konya'daki fabrikalarda tarım aleti ürettiklerini dile getiren Hanay, "Gönül isterdi ki İl Özel İdareye ait iş yerimizin mülkiyetini bize satsınlar ki biz de Konya'daki fabrikamızı buraya taşıyalım. Burada 50 değil, 100 kişi çalıştıracağız. Ürettiğimiz aletler kaliteli. Piyasada tutulmuş bir marka. Tarım aletlerini Türkiye ile Azerbaycan, Gürcistan ve İran'a satıyoruz. Yurt dışında talep çok yüksek. Yerimiz dar olduğu için yurt dışından gelen talebe cevap veremedik. Bu nedenle müşterilerimiz başka yerlere gidiyor. Bu da ilçe ekonomisine katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

- "Sanayici ilçemizde fabrika kursun"

Malazgirt Ziraat Odası Başkan Vekili Şerif Yıldırım, TARMİSS'in ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığının altını çizdi.

  TARMİSS'in "küçük Konya" olarak anıldığını ve buradan 3 ülkeye yılda yaklaşık 2 milyon liralık ihracat yapıldığını vurgulayan Yıldırım,  şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ot biçeme makinesinde Türkiye'nin yüzde 60 ihtiyacını Malazgirt karşılıyor. Ot ve sap toplama makinesi çok gelişmiş. Bu makine önceden Rusya'dan getiriliyordu. Şimdi ise Malazgirt yapıyor. Malazgirt bu konuda çok gelişti. Devletimizden ve Sanayi Bakanlığımızdan üretici firmalarımıza destek bekliyoruz. Eğer destek alırsak işsizlik azalır. Malazgirt'teki çiftçi çok şanslı. Üretim burada olduğu için düşük fiyata tarım aletlerini alıyor."

Dışarıdan bakıldığında, "Malazgirt terör bölgesi ve can güvenliği yok" gibi algılandığını vurgulayan Yıldırım, "Halbuki öyle bir şey yok. Malazgirt çok güvenilir bir ilçe. Bütün sanayicilerin ilçemize gelip fabrika kurmasını istiyoruz. Doğudaki en büyük tarım aletleri üretim merkezi Malazgirt'te. İlçemizde terör sıkıntısı yok." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz