"Önümüzdeki kısa vadede altın düşüşe geçebilir"

ABD ile yaşanan 'Vize Krizi'nden dolayı altın fiyatlarının yükselmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan kuyumcular, altının ileriki süreçte düşüşe geçeceğini belirttiler.

Haberler 12.10.2017 - 08:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz günlerde ABDnin Türkiye vatandalarna yönelik vize engellemesi sonras ayn ekilde Türkiyenin de misillemede bulunmas bir anda piyasalarn dalgalanmasna neden oldu. Kuyumcular, altnn ileriki süreçte düüe geçeceini belirttiler.

Kuyumcu Ramazan Elbat, ABD ve Türkiye arasnda yaanan vize krizinden dolay piyasalarn açlmadan önce etkisini gördüklerini söyledi.

Elbat, Amerikann Türkiye ile ilgili vize karar olunca bunun dolara yansdn biz gördük. Dolar bundan 3 hafta önce 3 bin 400 TLye kadar dümütü. Biz zaten altn hesaplarken dolara göre hesaplyoruz. Dolar yükseldii zaman, gram altn da yükseldi ki bu vize krizinden önce has altn 147 TLde faland. Dün biz bunu 154 TL olarak gördük. Tabi dolar da 3,80lere kadarda yükseldi. Pazar pazartesiye balayan gece de 3 bin 812yi görmütü. Dün 3 bin 740lara kadar çktn gördük. Biraz gevedi ama halen yüksek. Tabi sonuçta bu kriz halen devam ediyor. dedi.

Piyasalar tedirgin, para korkaktr. diyen Elbat, Para her zaman kendini korumaya alr. Bu tür durumlarda ya dolar ya da altn yükselir. Türkiyede buna ayn ekilde karlk verdi. Bu Amerikay nasl etkiler ki, bugün dünyadaki rezerv para dolardr. ifadelerini kulland.

Amerika ve Kuzey Kore arasndaki füze krizinin de piyasay etkilediini ifade eden Elbat, Bu son dönemlerde Kuzey Korenin nükleer füze denemesi ister istemez dünyada souk rüzgrlar estiriyor. Bir sava endiesi yaratt için biz altn onsunun Kuzey Kore meselesi ile bin 320, bin 330 dolara kadar çktn gördük. Bu da ister istemez altn yükseltti. Önümüzdeki ksa dönemde 24 ayar altn 147lere falan geri gelebilir. diye belirtti.

Altn, parann erimemesi için bir güvencedir

yi bir yatrmn altna olan yatrm olduunu belirten Elbat, nsanlar, düülerde kendine altn alsnlar ama yatrm için alacaklar ürün en fazla cumhuriyettir, çeyrektir, yarmdr ya da üçlü bileziktir. Yatrm olarak, tasarruf olarak alacaklar ürünler bunlardr. Bizim insanmz eldeki birikimi altnda deerlendiriyor. Altn da zaman içerisinde parann erimesini, parann deer kaybetmesini engelleyecek bir tedbirdir aslnda. Parann erimemesi için bir güvencedir. diye belirti.

Bir dier kuyumcu Yunus Tatl ise piyasalarda dolar endeksli bir yükselmenin olduunu belirterek, bu durumun altn da etkilediini söyledi.

Tatl, Türkiyenin siyasi durumlarndan dolay içerisine girdii krizden dolay dolar endeksli bir yükselme var. Tabi bu yükseli altn da etkiliyor. Dolays ile parite de bir yükseli olduundan dolay euro da yükseliyor. Ayn paralelde hareket ediyorlar. Amerika ile vize restlemesinden dolay dolar da baya bir yükseli kaydetti zaten. Pazar pazartesiye balayan gece 3 bin 850yi gören dolar, sabah ilemlerinden sonra 3 bin 700-3 bin 730,u gördü. Altn da dolaysyla has baznda 154leri falan gördü. u anda ise biraz geveme var. Dolar u an 3 bin 680 civarlar, has altnda 153 ile 154 bin aras gidip gelmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

Amerika ile Türkiye arasndaki ekonomik krizin perde arkasnda ise biraz da Türkiye ile Rusya yaknlamas olduunu söyleyerek, karlkl restleme, bu restlemenin de ekonomiye yansyan taraf olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git