"Önümüzdeki kısa vadede altın düşüşe geçebilir"

ABD ile yaşanan 'Vize Krizi'nden dolayı altın fiyatlarının yükselmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan kuyumcular, altının ileriki süreçte düşüşe geçeceğini belirttiler.

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Türkiye vatandaşlarına yönelik vize engellemesi sonrası aynı şekilde Türkiye’nin de misillemede bulunması bir anda piyasaların dalgalanmasına neden oldu. Kuyumcular, altının ileriki süreçte düşüşe geçeceğini belirttiler.

Kuyumcu Ramazan Elbat, ABD ve Türkiye arasında yaşanan vize krizinden dolayı piyasaların açılmadan önce etkisini gördüklerini söyledi.

Elbat, “Amerika’nın Türkiye ile ilgili vize kararı olunca bunun dolara yansıdığını biz gördük. Dolar bundan 3 hafta önce 3 bin 400 TL’ye kadar düşmüştü. Biz zaten altını hesaplarken dolara göre hesaplıyoruz. Dolar yükseldiği zaman, gram altın da yükseldi ki bu vize krizinden önce has altın 147 TL’de falandı. Dün biz bunu 154 TL olarak gördük. Tabi dolar da 3,80’lere kadarda yükseldi. Pazarı pazartesiye bağlayan gece de 3 bin 812’yi görmüştü. Dün 3 bin 740’lara kadar çıktığını gördük. Biraz gevşedi ama halen yüksek. Tabi sonuçta bu kriz halen devam ediyor.” dedi.

“Piyasalar tedirgin, para korkaktır." diyen Elbat, "Para her zaman kendini korumaya alır. Bu tür durumlarda ya dolar ya da altın yükselir. Türkiye’de buna aynı şekilde karşılık verdi. Bu Amerika'yı nasıl etkiler ki, bugün dünyadaki rezerv para dolardır." ifadelerini kullandı.

Amerika ve Kuzey Kore arasındaki füze krizinin de piyasayı etkilediğini ifade eden Elbat, “Bu son dönemlerde Kuzey Kore'nin nükleer füze denemesi ister istemez dünyada soğuk rüzgârları estiriyor. Bir savaş endişesi yarattığı için biz altın onsunun Kuzey Kore meselesi ile bin 320, bin 330 dolara kadar çıktığını gördük. Bu da ister istemez altını yükseltti. Önümüzdeki kısa dönemde 24 ayar altın 147’lere falan geri gelebilir." diye belirtti.

“Altın, paranın erimemesi için bir güvencedir”

İyi bir yatırımın altına olan yatırım olduğunu belirten Elbat, “İnsanlar, düşüşlerde kendine altın alsınlar ama yatırım için alacakları ürün en fazla cumhuriyettir, çeyrektir, yarımdır ya da üçlü bileziktir. Yatırım olarak, tasarruf olarak alacakları ürünler bunlardır. Bizim insanımız eldeki birikimi altında değerlendiriyor. Altın da zaman içerisinde paranın erimesini, paranın değer kaybetmesini engelleyecek bir tedbirdir aslında. Paranın erimemesi için bir güvencedir.” diye belirti.

Bir diğer kuyumcu Yunus Tatlı ise piyasalarda dolar endeksli bir yükselmenin olduğunu belirterek, bu durumun altını da etkilediğini söyledi.

Tatlı, “Türkiye’nin siyasi durumlarından dolayı içerisine girdiği krizden dolayı dolar endeksli bir yükselme var. Tabi bu yükseliş altını da etkiliyor. Dolayısı ile parite de bir yükseliş olduğundan dolayı euro da yükseliyor. Aynı paralelde hareket ediyorlar. Amerika ile vize restleşmesinden dolayı dolar da bayağı bir yükseliş kaydetti zaten. Pazarı pazartesiye bağlayan gece 3 bin 850’yi gören dolar, sabah işlemlerinden sonra 3 bin 700-3 bin 730,’u gördü. Altın da dolayısıyla has bazında 154’leri falan gördü. Şu anda ise biraz gevşeme var. Dolar şu an 3 bin 680 civarları, has altında 153 ile 154 bin arası gidip gelmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Amerika ile Türkiye arasındaki ekonomik krizin perde arkasında ise biraz da Türkiye ile Rusya yakınlaşması olduğunu söyleyerek, karşılıklı restleşme, bu restleşmenin de ekonomiye yansıyan tarafı olduğunu belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz