Organik tavuk yetiştiriliyor!

Diyarbakır'da "Organik Tavuk Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Haberler 08.12.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karacada Kalknma Ajans tarafndan GAP Organik Tarm Deer Zinciri Pilot Uygulamalar Mali Destek Program ve Dicle Üniversite Bilimsel Aratrma Projeleri (DÜBAP) tarafndan desteklenen proje, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen toplant ile tantld.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, toplantda yapt konumada, üniversitelerin eitim ve öretimin yannda birçok hedefinin olmas gerektiini söyledi.

Sanayi ve üniversitelerin hedefleri arasnda i birlii olmas gerektiini aktaran Gül, birçok gelimi ülkede bu i birliinin görüldüünü ifade etti.

Gül, Ziraat Fakültesinde organik tavuk projesinin ardndan organik keçi projesinin uygulamaya gireceini belirtti.

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral ise ajans olarak bölgede 8 yldr Diyarbakr ve anlurfada ekonomik ve sosyal kalknma alannda çalma yürüttüklerini söyledi.

Bu çalmalar yaparken bata üniversite olmak üzere birçok kurum ile i birlii yaptklarn anlatan Maral, öyle konutu:

Bugüne kadar yaklak 115 milyon lira hibe desteimiz oldu. Yürüttüümüz önemli analiz aratrma çalmalarmz da var. Bu anlamda üniversitelerimizden çok önemli projeler çkyor. Organik tavukçuluk çok önemli bir projedir. Bölgedeki hayvansal üretim açn gözlemledik. Bu proje bu aç kapatma adna önemli olarak görüyorum.

GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Yardmcs Mehmet Açkgöz de projeyi bata merkezi kurulular olmak üzere yerel anlamda faaliyet gösteren kurulularla birlikte yürütmeye çaltklarn aktard.

Konumalarn ardndan proje kapsamnda verilen eitimde baarl olan kursiyerlere sertifikalar verildi.

Toplantnn ardndan projenin uyguland tesisin açl gerçekletirildi. Tesisi gezenlere Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bakan ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Muzaffer Denli bilgi verdi.

- Sadece etiketi olan ürünler organik olarak üretilmitir

AA muhabirine açklama yapan Denli, proje kapsamnda organik üretim, yem tesisi ve kümes kurduklarn söyledi.

Tesise organik tavuk getirerek yetitirmeye baladklarn bildiren Denli u bilgileri aktard:

Dardan bu ii yapmak isteyen yatrmclara yönelik uygulamal olarak 3 gün boyunca eitim verdik. Bu faaliyetin bata ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemizde yaygnlatrlmasn ümit ediyorum. Bu uygulamamz pilot uygulamadr. Bu alanda yeni uygulama çalmalarn da sürdürmeyi hedefliyoruz.

Denli, bölgede tavukçuluun çok yaygn bir ekilde yaplmadn ancak bitkisel ve hayvansal üretime elverili bir bölge olduunu kaydetti.

Temiz bir çevreye sahip bölgede organik üretim konusundaki çalmalarn yaygnlamas gerektiine iaret eden Denli, bu projeyle hayvanclk üretimi yapan çiftçilere organik üretimi örettiklerini belirtti.

Yatrmc ve çiftçileri bilinçlendirilmek adna eitim verdiklerini anlatan Denli, Tavuk etine küsen tüketicilerimiz vard. Her organik denilen ürünü organik sanmasnlar. Sadece etiketi olan ürünler organik olarak üretilmitir. Etiketi gördüklerinde o ürüne güvenebilirler. Tüketiciler bu ürünü alp rahatlkla kullanabilirler. Bu üretim modeliyle tekrardan insanlarn hayvansal protein kaynaklarn tavuktan karlayacaklar bir döneme geçmeyi ümit ediyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git