Görüş Bildir

Organik tavuk yetiştiriliyor!

Diyarbakır'da "Organik Tavuk Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Organik tavuk yetiştiriliyor!

Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı ve Dicle Üniversite Bilimsel Araştırma Projeleri (DÜBAP) tarafından desteklenen proje, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, üniversitelerin eğitim ve öğretimin yanında birçok hedefinin olması gerektiğini söyledi.

Sanayi ve üniversitelerin hedefleri arasında iş birliği olması gerektiğini aktaran Gül, birçok gelişmiş ülkede bu iş birliğinin görüldüğünü ifade etti.

Gül, Ziraat Fakültesi'nde organik tavuk projesinin ardından organik keçi projesinin uygulamaya gireceğini belirtti.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral ise ajans olarak bölgede 8 yıldır Diyarbakır ve Şanlıurfa'da ekonomik ve sosyal kalkınma alanında çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bu çalışmaları yaparken başta üniversite olmak üzere birçok kurum ile iş birliği yaptıklarını anlatan Maral, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar yaklaşık 115 milyon lira hibe desteğimiz oldu. Yürüttüğümüz önemli analiz araştırma çalışmalarımız da var. Bu anlamda üniversitelerimizden çok önemli projeler çıkıyor. Organik tavukçuluk çok önemli bir projedir. Bölgedeki hayvansal üretim açığını gözlemledik. Bu proje bu açığı kapatma adına önemli olarak görüyorum."

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz de projeyi başta merkezi kuruluşlar olmak üzere yerel anlamda faaliyet gösteren kuruluşlarla birlikte yürütmeye çalıştıklarını aktardı.

Konuşmaların ardından proje kapsamında verilen eğitimde başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.

Toplantının ardından projenin uygulandığı tesisin açılışı gerçekleştirildi. Tesisi gezenlere Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Muzaffer Denli bilgi verdi.

- "Sadece etiketi olan ürünler organik olarak üretilmiştir"

AA muhabirine açıklama yapan Denli, proje kapsamında organik üretim, yem tesisi ve kümes kurduklarını söyledi.

Tesise organik tavuk getirerek yetiştirmeye başladıklarını bildiren Denli şu bilgileri aktardı:

"Dışardan bu işi yapmak isteyen yatırımcılara yönelik uygulamalı olarak 3 gün boyunca eğitim verdik. Bu faaliyetin başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemizde yaygınlaştırılmasını ümit ediyorum. Bu uygulamamız pilot uygulamadır. Bu alanda yeni uygulama çalışmalarını da sürdürmeyi hedefliyoruz."

Denli, bölgede tavukçuluğun çok yaygın bir şekilde yapılmadığını ancak bitkisel ve hayvansal üretime elverişli bir bölge olduğunu kaydetti.

Temiz bir çevreye sahip bölgede organik üretim konusundaki çalışmaların yaygınlaşması gerektiğine işaret eden Denli, bu projeyle hayvancılık üretimi yapan çiftçilere organik üretimi öğrettiklerini belirtti.

Yatırımcı ve çiftçileri bilinçlendirilmek adına eğitim verdiklerini anlatan Denli, "Tavuk etine küsen tüketicilerimiz vardı. Her organik denilen ürünü organik sanmasınlar. Sadece etiketi olan ürünler organik olarak üretilmiştir. Etiketi gördüklerinde o ürüne güvenebilirler. Tüketiciler bu ürünü alıp rahatlıkla kullanabilirler. Bu üretim modeliyle tekrardan insanların hayvansal protein kaynaklarını tavuktan karşılayacakları bir döneme geçmeyi ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi