Orta ölçekli şirketler en az yüzde 6 büyüme öngörüyor

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY'nin 21 ülkeden yaklaşık 2 bin 800 orta ölçekli şirket yöneticisinin görüşünü alarak oluşturduğu "Büyüme Barometresi" başlıklı araştırma sonuçlarına göre, orta ölçekli şirket yöneticilerinin yüzde 87'si bu yıl yüzde 6'dan yüksek bir gelir artışı kaydetmeyi planlıyor

Haberler 14.07.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrmaya katlan yöneticilerin hiçbiri 2018 ylnda büyümede bir gerileme yaanmasn öngörmüyor

Uluslararas danmanlk ve denetim irketi EYnin Büyüme Barometresi balkl küresel aratrmasna göre, orta ölçekli irketlerin yüzde 87si bu yl yüzde 6dan yüksek bir gelir art bekliyor.

EYnin açklamasna göre, 21 ülkeden yaklak 2 bin 800 üst düzey yöneticinin görüleri alnarak oluturulan aratrma, yllk geliri 1 milyon dolar ile 3 milyar dolar arasnda deien orta ölçekli irketleri kapsyor.

Yöneticiler gelecek bir yllk dönem için i koullar ve frsatlar konusunda geçen yla oranla çok daha iyimser bir tablo çiziyor. Önde gelen tüm ekonomilerde büyüme görünümleri olumlu bir seyir izlerken, Uluslararas Para Fonu küresel büyümenin yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleeceini öngörüyor. dünyas liderleri bu pozitif tablo karsnda gelir art konusunda iyimser bir tutum sergiliyor.

Aratrma sonuçlar küresel olarak i dünyasnda büyümeye yönelik güvenin geçen 12 aylk dönemde güçlendiine iaret ediyor. Orta ölçekli irketlerin yüzde 60 bu yl yüzde 6 ila yüzde 10 arasnda büyüme göstermeyi hedefliyor. Geçen yl ayn büyüme hedefine sahip irket orannn yüzde 34 seviyesinde olduuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan aratrmaya katlan yöneticilerin hiçbiri 2018 ylnda büyümede bir gerileme yaanmasn öngörmüyor. Büyümede düü görülmesini bekleyen yöneticilerin oran 2017 ylnda yüzde 5 seviyesindeydi.

Aratrma sonuçlarna göre, bu yl daha yüksek gelir elde etmeyi planlayan orta ölçekli irket yöneticileri bir taraftan daha fazla tam zamanl istihdam yaratrken, dier taraftan da yeni teknolojileri uygulamaya geçerek yüksek büyüme hedeflerine ulamaya çalyor. Ancak bu iyimserliklerine karn nakit ak ve kredi bulma skntlar ile birlikte küresel talepteki yavalamann uzun vadede kayda deer riskler oluturabilecei konusunda endie tamaya devam ettikleri görülüyor. Orta ölçekli irket yöneticilerinin yüzde 35i yetersiz nakit akn kar karya olduklar en önemli sorun olarak tanmlyor.

AsyaPasifik merkezli irketlerin büyüme beklentisi çift haneli

Aratrmaya dahil olan irketlerin ortalama büyüme beklentisi yüzde 6 seviyesindeyken, AsyaPasifik merkezli irketler daha yüksek büyüme bekliyor. çin, Güneydou Asya ve Avustralyada faaliyet gösteren her 10 irketten 4ü bu yl için çift haneli büyüme hedefliyor. Orta ölçekli irketlerde yeni teknolojilere yaklam geçen yla oranla hzl bir deiim gösteriyor. 2017de robotik süreç otomasyonunu (RPA) hiçbir zaman benimsemeyeceini ifade eden orta ölçekli irket üst yöneticilerinin (CEO) oran yüzde 74 seviyesindeyken, yalnzca 12 ay sonra katlmclarn yüzde 73ü yapay zeka kullanmaya baladn veya gelecek iki yl içerisinde kullanmay planladn söylüyor.

irket yöneticilerinin yüzde 39u gelecek 12 ayda daha fazla tam zamanl ie alm yapmay planlyor.

Yapay zeka rekabet avantaj salayacak

Aratrma sonuçlarn deerlendiren EY Türkiye Ülke Bakan Metin Canoullar, küresel olarak tüm önde gelen ekonomilerin ezamanl büyüme gösterdiini belirterek, u ifadeleri kulland:

Bu büyümede orta ölçekli irketlerin katks ise büyük önem tayor. Türkiye ekonomisi için de çok önemli olan orta ölçekli irketlerin salkl olarak gelimesinin ön koulunun istikrar ve yapsal reformlar olmasnn yan sra, bu irketlerin liderlerinin deiime yön verdiklerini ve yatrmlar yoluyla iletmelerini ekillendirdiklerini gözlemliyoruz. Bu yl yöneticilerin gündeminde büyümeyi tevik eden yeni teknolojiler ve istihdam yaratlmas öncelikler arasnda yer alacak. Özellikle yapay zeka alannda yeniliklere açk olan irketlerin rekabet avantaj yakalayacan öngörüyoruz.

Ana Sayfaya Git