Osb'deki Arazilerin Tahsisi Paralandı!

Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki yeni tahsis düzenlemesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Diyarbakır'da tepki gösterdi. Diyarbakır OSB'sinin diğer gelişmiş OSB'lerle eş değer tutularak, arazilerin tahsisinin paraya dönüştürülmesinin, istihdamı engelleyeceği ifade edildi.

Haberler 22.06.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Bakan Aziz Odaba, Bakanlar Kurulunun, OSBdeki arazilerin parayla tahsis edilmesine yönelik ald kararda, Diyarbakrn da sanayisi gelimi bölge ve illerle e deer tutularak, OSBdeki arazilerin yatrmcya parayla tahsis edilebileceinin bildirilmesinin kabul edilemez olduunu söyledi.

Odaba, Yeniehir ilçesinde kurulu OSByi, ülkenin metropollerindeki ilçeler ve OSBlerle edeer hale getirdiini belirterek öyle dedi:

Üretimin, istihdamn ve ihracatn artmas yeni yatrmlarla mümkündür. Ülke olarak refah düzeyimizin yükselmesi bu parametrelere baldr. Diyarbakrda, Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak bu konuda üzerimize düen sorumluluklar gerei gibi yerine getirmek için tüm gücümüzle çalmak arzusunda olduumuzun bilinmesini isteriz.

HÜKÜMETN ALDII KARARA STNADEN

Hükümetimizin 2011de yürürlüe koyduu ve içinde Diyarbakrn da yer ald OSBlerde bedelsiz arsa tahsisi uygulamas 2017de sona erdirilmitir. 09 ubat 2018de yaymlanan Organize Sanayi Bölgelerinde Yer Alan Parsellerin Tamamen veya Ksmen Bedelsiz Tahsisine Dair Yönetmelik ile arsa tahsisleri Bakanlar Kurulu kararna braklmtr. 14 Nisan 2018de yaymlanan Bakanlar Kurulu karar ile de Organize Sanayi Bölgelerinde yaplacak tahsislerin, OSBlerin içinde kurulduu ilçelerin gelimilik düzeyine göre farkllk gösteren indirim oranlar ile yatrmclara tahsis edilmesine karar verilmitir. Bu kararla ilçeler gelimilik düzeylerine göre alt kademeye ayrlmtr. Birinci kademe gelimi ilçelerde indirimsiz, ikinci kademe gelimi ilçelerde yüzde 40, üçüncü kademe gelimi ilçelerde yüzde 60, dördüncü kademe gelimi ilçelerde yüzde 80, beinci ve altnc kademe gelimi ilçelerde yüzde 100 indirimli olarak tahsis edilmesi Bakanlar Kurulu tarafndan karara balanmtr.

Diyarbakr OSB, Yeniehir ilçesi snrlar içerisinde yer almaktadr. 2011den beri bedelsiz tahsislerin yapld OSBde, Bakanlar Kurlunun bu karar ile Yeniehir ilçesi ikinci kademe ilçeler arsnda yer alm ve yaplacak tahsislerin yüzde 40 indirimle yaplmasna karar verilmitir. Bu kararla Yeniehir ilçesi ve burada kurulu OSB, ülkemizin metropollerindeki ilçeler ve OSBlerle edeer hale getirilmitir. Ancak Diyarbakr Yeniehir ilçesinin ve OSBnin; stanbul, Ankara, zmir, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Konya gibi illerde bulunan ilçeler ve OSBlerle edeer olmas mümkün deildir.

6. KADEMEDEK EL LçESDE YÜZDE 40 DLM çERSNDE

Ayrca Yeniehir OSBye ek olarak tahsis edilen ve Diyarbakrn Eil ilçesi snrlar içerisinde kalan OSB alanlarmz mevcuttur. Eil ilçesi altnc kademe gelimi ilçe olmasna ve bedelsiz arsa tahsisi yaplabilmesine ramen, Bakanlar Kurulu kararnn 1. maddesinin, 2. fkras gerei Eil ilçesi de yüzde 40lk indirim dilimi içerisine alnmtr. lgili maddede Organize Sanayi Bölgelerinin birden fazla il veya ilçenin snrlar içerisinde yer almas halinde, Organize Sanayi Bölgesinin en fazla alannn olduu yerin indirim oran uygulanr hükmü yer almaktadr. Dolaysyla Eil snrlar içerisinde bulunan ve alan Yeniehirden az olan ek OSBlerin indirim oranlar, Yeniehir ilçesi baz alnarak yüzde 40 olarak öngörülmektedir.

TEKSTL OSBDE, YATIRIMCILAR BU KARARLA ENDE DUYAR HALE GELD

Bunun yan sra Yeniehir ilçesi snrlar içerisinde kurulan ve Diyarbakrda özellikle istihdam alan oluturmas açsndan büyük heyecan yaratan Tekstil Organize Sanayi Bölgesi için de benzer bir durum söz konusudur. Henüz arsa tahsisleri yaplmayan Tekstil OSBde, yatrmclar bu kararla endie duyar hale gelmilerdir.

BALAR VE KAYAPINARDA YÜZDE 60

Benzer ekilde Diyarbakrn Kayapnar ve Balar ilçeleri de üçüncü kademe gelimi ilçeler arasnda yer almaktadr. Bu ilçeler için tahsis indirim oran ise yüzde 60 olarak belirlenmitir. Kayapnar ilçesinde yer seçimi tamamlanan ve imar çalmalar devam eden OSB için belirlenen bu yüzde 60lk indirim oran, yatrmlarn önünde önemli bir engel tekil eder niteliktedir. Mevcut durumda dahi yatrmc çekmekte zorlandmz Diyarbakrda, bu uygulama ile yeni yatrmclar çekmemiz ve yatrm orann artrmamz güçleecektir.

ERGAN SUR 5. KADEME GELM LçE OLDU

Diyarbakrn Ergani ve Sur ilçeleri beinci kademe gelimi ilçeler; Bismil, çermik, çnar,

çüngü, Dicle, Eil, Hani Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan ilçeleri ise altnc kademe gelimi ilçeler arasnda yer almaktadr ve bu ilçelerde yaplacak tahsislerde yüzde 100 indirim yaplmas kararlatrlmtr. Kabul etmek gerekir ki; Diyarbakrn merkez ilçesi olan Yeniehirde bulunan mevcut OSBde bile hala altyap, ulam, lojistik, pazara eriim, nitelikli i gücü ve benzeri sorunlar devam ederken beinci ve altnc kademe gelimi ilçeler olarak ifade edilen Diyarbakrn dier ilçelerinde OSB kurmak ve bahsi geçen sorunlar bertaraf ederek yatrmc çekmek çok daha zor olacaktr.

YATIRIM çN CAZP HALE GETRLMEL

Diyarbakr OSB yönetimi olarak, ülkemizin kalknmasnda katks olacak, üretimi, istihdam ve ihracat gelitirerek toplumumuzun gelir düzeyini ve refahn artracak her türlü çalmay yapmaya hazrz. Hükümetimizden ve Bakanlar Kurulumuzdan yapacamz bu çalmalara destek vermesini, OSBlerde bedelsiz arsa tahsisi yaplmas konusunda yeni kararlar almasn, Diyarbakrn yatrm için daha cazip hale getirilmesi amacyla yeni admlarn atlmasn bekliyoruz

Ana Sayfaya Git