Görüş Bildir

Osb'deki Arazilerin Tahsisi Paralandı!

Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki yeni tahsis düzenlemesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Diyarbakır'da tepki gösterdi. Diyarbakır OSB'sinin diğer gelişmiş OSB'lerle eş değer tutularak, arazilerin tahsisinin paraya dönüştürülmesinin, istihdamı engelleyeceği ifade edildi.

Osb'deki Arazilerin Tahsisi Paralandı!

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, Bakanlar Kurulunun, OSB'deki arazilerin parayla tahsis edilmesine yönelik aldığı kararda, Diyarbakır'ın da sanayisi gelişmiş bölge ve illerle eş değer tutularak, OSB'deki arazilerin yatırımcıya parayla tahsis edilebileceğinin bildirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Odabaşı, Yenişehir ilçesinde kurulu OSB’yi, ülkenin metropollerindeki ilçeler ve OSB’lerle eşdeğer hale getirdiğini belirterek şöyle dedi:

“Üretimin, istihdamın ve ihracatın artması yeni yatırımlarla mümkündür. Ülke olarak refah düzeyimizin yükselmesi bu parametrelere bağlıdır. Diyarbakır’da, Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları gereği gibi yerine getirmek için tüm gücümüzle çalışmak arzusunda olduğumuzun bilinmesini isteriz.

HÜKÜMETİN ALDIĞI KARARA İSTİNADEN

Hükümetimizin 2011’de yürürlüğe koyduğu ve içinde Diyarbakır’ın da yer aldığı OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisi uygulaması 2017’de sona erdirilmiştir. 09 Şubat 2018’de yayımlanan “Organize Sanayi Bölgelerinde Yer Alan Parsellerin Tamamen veya Kısmen Bedelsiz Tahsisine Dair Yönetmelik” ile arsa tahsisleri Bakanlar Kurulu kararına bırakılmıştır. 14 Nisan 2018’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile de Organize Sanayi Bölgelerinde yapılacak tahsislerin, OSB’lerin içinde kurulduğu ilçelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösteren indirim oranları ile yatırımcılara tahsis edilmesine karar verilmiştir. Bu kararla ilçeler gelişmişlik düzeylerine göre altı kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe gelişmiş ilçelerde indirimsiz, ikinci kademe gelişmiş ilçelerde yüzde 40, üçüncü kademe gelişmiş ilçelerde yüzde 60, dördüncü kademe gelişmiş ilçelerde yüzde 80, beşinci ve altıncı kademe gelişmiş ilçelerde yüzde 100 indirimli olarak tahsis edilmesi Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanmıştır.

Diyarbakır OSB, Yenişehir ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 2011’den beri bedelsiz tahsislerin yapıldığı OSB’de, Bakanlar Kurlunun bu kararı ile Yenişehir ilçesi ikinci kademe ilçeler arsında yer almış ve yapılacak tahsislerin yüzde 40 indirimle yapılmasına karar verilmiştir. Bu kararla Yenişehir ilçesi ve burada kurulu OSB, ülkemizin metropollerindeki ilçeler ve OSB’lerle eşdeğer hale getirilmiştir. Ancak Diyarbakır Yenişehir ilçesinin ve OSB’nin; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Konya gibi illerde bulunan ilçeler ve OSB’lerle eşdeğer olması mümkün değildir.

“6. KADEMEDEKİ EĞİL İLÇESİDE YÜZDE 40 DİLİMİ İÇERİSİNDE”

Ayrıca Yenişehir OSB’ye ek olarak tahsis edilen ve Diyarbakır’ın Eğil ilçesi sınırları içerisinde kalan OSB alanlarımız mevcuttur. Eğil ilçesi altıncı kademe gelişmiş ilçe olmasına ve bedelsiz arsa tahsisi yapılabilmesine rağmen, Bakanlar Kurulu kararının 1. maddesinin, 2. fıkrası gereği Eğil ilçesi de yüzde 40’lık indirim dilimi içerisine alınmıştır. İlgili maddede “Organize Sanayi Bölgelerinin birden fazla il veya ilçenin sınırları içerisinde yer alması halinde, Organize Sanayi Bölgesinin en fazla alanının olduğu yerin indirim oranı uygulanır” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla Eğil sınırları içerisinde bulunan ve alanı Yenişehir’den az olan ek OSB’lerin indirim oranları, Yenişehir ilçesi baz alınarak yüzde 40 olarak öngörülmektedir.

“TEKSTİL OSB’DE, YATIRIMCILAR BU KARARLA ENDİŞE DUYAR HALE GELDİ”

Bunun yanı sıra Yenişehir ilçesi sınırları içerisinde kurulan ve Diyarbakır’da özellikle istihdam alanı oluşturması açısından büyük heyecan yaratan Tekstil Organize Sanayi Bölgesi için de benzer bir durum söz konusudur. Henüz arsa tahsisleri yapılmayan Tekstil OSB’de, yatırımcılar bu kararla endişe duyar hale gelmişlerdir.

BAĞLAR VE KAYAPINAR’DA YÜZDE 60

Benzer şekilde Diyarbakır’ın Kayapınar ve Bağlar ilçeleri de üçüncü kademe gelişmiş ilçeler arasında yer almaktadır. Bu ilçeler için tahsis indirim oranı ise yüzde 60 olarak belirlenmiştir. Kayapınar ilçesinde yer seçimi tamamlanan ve imar çalışmaları devam eden OSB için belirlenen bu yüzde 60’lık indirim oranı, yatırımların önünde önemli bir engel teşkil eder niteliktedir. Mevcut durumda dahi yatırımcı çekmekte zorlandığımız Diyarbakır’da, bu uygulama ile yeni yatırımcıları çekmemiz ve yatırım oranını artırmamız güçleşecektir.

ERGANİ SUR 5. KADEME GELİŞMİŞ İLÇE OLDU

Diyarbakır’ın Ergani ve Sur ilçeleri beşinci kademe gelişmiş ilçeler; Bismil, Çermik, Çınar,

Çüngüş, Dicle, Eğil, Hani Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan ilçeleri ise altıncı kademe gelişmiş ilçeler arasında yer almaktadır ve bu ilçelerde yapılacak tahsislerde yüzde 100 indirim yapılması kararlaştırılmıştır. Kabul etmek gerekir ki; Diyarbakır’ın merkez ilçesi olan Yenişehir’de bulunan mevcut OSB’de bile hala altyapı, ulaşım, lojistik, pazara erişim, nitelikli iş gücü ve benzeri sorunlar devam ederken beşinci ve altıncı kademe gelişmiş ilçeler olarak ifade edilen Diyarbakır’ın diğer ilçelerinde OSB kurmak ve bahsi geçen sorunları bertaraf ederek yatırımcı çekmek çok daha zor olacaktır.

YATIRIM İÇİN CAZİP HALE GETİRİLMELİ

Diyarbakır OSB yönetimi olarak, ülkemizin kalkınmasında katkısı olacak, üretimi, istihdamı ve ihracatı geliştirerek toplumumuzun gelir düzeyini ve refahını artıracak her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Hükümetimizden ve Bakanlar Kurulumuzdan yapacağımız bu çalışmalara destek vermesini, OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisi yapılması konusunda yeni kararlar almasını, Diyarbakır’ın yatırım için daha cazip hale getirilmesi amacıyla yeni adımların atılmasını bekliyoruz”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi