Otları böyle taşıyorlar

Yazın yükseklerde biriktirdikleri odunları ve otları kızaklarla taşıyorlar

Haberler 18.01.2020 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlis ve Muta besiciler, çetin k artlar ve bölgenin zorlu corafyasna ramen hayvanlarnn bakmn ihmal etmiyor.

Besiciler, yazn köylerin yüksek kesimlerinde biriktirdikleri mee aaçlarnn dallar ile biçtikleri otlar, kn dik yamaçlardan ve derin vadilerden kzaklarla köylerine indiriyor.

Bitliste merkeze bal Deirmenalt köyünde sabahn erken saatlerinde bir araya gelen besiciler, kar kalnlnn yer yer bir metreyi bulduu bölgede olumsuz hava koullarna ramen her gün yaklak 6 kilometre yürüyerek mee dallarnn bulunduu alana ulayor.

Kzaklarna ihtiyaçlar kadar aaç daln yükleyen besiciler, tekrar inie geçerek da yamaçlardaki tehlikeli yolculuun ardndan düzlük alana ulayor.

Binbir güçlükle indirilen balyalarn yapraklar hayvan yemi, dallar da yakacak olarak kullanlyor.

- Tehlikeli olmasna ramen getirmek zorundayz

Besicilerden Mauk Mert, 4 saat süren yolculuk srasnda tehlikelerle kar karya kaldklarn söyledi.

Kn hayvanlarn beslenebilmesi için bunu yapmaya mecbur olduklarn belirten Mert, dondurucu souklardan korunmak için zaman zaman ate yakarak snmaya çaltklarn dile getirdi.

lyas Mert ise aaç dallarn getirirken zorluklarla mücadele ettiklerini vurgulayarak öyle konutu:

Hayvanlarmz için kestiimiz aaç dallarn kzakla getiriyoruz. Bazen kzaklarmz krlyor bazen de kzan atnda kalyoruz. Bir arkadamz kzan altnda kalarak ayan incitti. imdi hastanede yatyor. Dallar bu zorluklar altnda getirmeye çalyoruz. 10 kzak ile daa gidiyoruz. Bazen üzerimize ç da gelebiliyor. Tehlikeli olmasna ramen getirmek zorundayz.

- Dalardan imece usulüyle ot tayorlar

Muta da merkeze bal Karabey köyünün Boazl mezrasnda köylüler, imece usulüyle otlarn dalk bölgelerden kzakla tayor.

Köyden 4 kilometre uzaklktaki dalk alanda bulunan otlar tamak için bir araya gelen köylüler, 2 saat süren yolculuk srasnda arka arkaya dizilen kzaklara yükledikleri otlar titizlikle tayarak hayvanlara ulatryor.

Köy sakinlerinden eref Kaya, özellikle k aylarnda hayvanlarn yem ihtiyacn karlamak için güçlük çektiklerini ifade etti.

Yazn yüksek ve engebeli arazide biçtikleri otlar hayvanlar için topladklarn anlatan Kaya, Birbirimize de destek oluyoruz, elenceli oluyor. dedi.

Ana Sayfaya Git