Pamuğun her parçası değerli

Türkiye'de pamuk üretiminin önemli merkezlerinden Diyarbakır ve Şanlıurfa'da hasat edilen ve 3 farklı aşamadan geçirilen pamuk, atıklarıyla da ekonomiye katkı sağlıyor

Haberler 17.12.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR/ANLIURFA -Türkiyede pamuk üretiminin önemli merkezleri arasnda yer alan Diyarbakr ve anlurfada hasat edilen pamuk her parçasyla ekonomiye katk salyor.

GAP BÖLGESNDE

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda sulu tarmn yaygnlamasnn ardndan ekim alan artan pamuk, ülkenin özellikle tekstil sanayisinde söz sahibi olmasna büyük katk veriyor. Türkiyedeki pamuk üretiminin yaklak yarsnn gerçekletirildii Diyarbakr ve anlurfada pamua dayal sanayi kollar da her geçen gün artyor.

PAMUUN BEREKET

Hasat edilmesinin ardndan çrçr fabrikalarna getirilen pamuun lifi tekstil sektöründe kullanlmak üzere çiidinden (çekirdek) ayrlyor. Arta kalan çiit ise çeitli ilemlerden geçirilerek ya ve hayvan yemi olarak küspeye dönütürülüyor.

HER AAMASI EKONOMDR

Bu aamadan sonra çiidin üzerinde kalan, yeterli lif uzunluuna sahip olmad için iplik yapmnda kullanlamayan liflerden elde edilen linter de ekonomiye kazandrlyor.

Yüzde 80in üzerinde saf selüloz içeren ham linter, bata deerli katlar olmak üzere 250 endüstri kolunda ham madde olarak kullanlyor. anlurfada üretilen pamuun son at olarak da nitelendirilen linter, spanya, ngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Ana Sayfaya Git