Pamuk ekimine başlayan çiftçiler dertli

Pamuk ekimine başlayan çiftçiler dertli. Çiftçiler, desteklemelerin bir an önce ödenmesi ve devletin çiftçilere sahip çıkması gerektiğini kaydettiler.

Haberler 02.05.2019 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava artlarnn düzelmesini frsat bilen çiftçiler, pamuk ekimine balad. Pamuk ekimine dertli balayan çiftçiler, desteklemelerin bir an önce ödenmesi ve devletin çiftçilere sahip çkmas gerektiini kaydettiler.

Yaadklar skntlara deinen çiftçiler, çiftçinin dertli olduunu, artan girdi maliyetleriyle beraber desteklemelerin olmamasnn maduriyete yol açtn ifade ediyorlar.

Ar yalarn da kendilerini zarara urattn dile getiren çiftçiler, ekim iine bu yüzden geç baladklarn ve desteklemelerin ekimden önce yaplmasn beklediklerini, ancak herhangi bir destekleme görmediklerini dile getirdiler.

çiftçiler, tek umutlarnn yaplacak olan desteklemeler olduunu kaydettiler.

Devletin, çiftçinin ürününe sahip çkmas gerektiini ve mevcut durumun devam etmesi durumunda çiftçilii brakmak zorunda kalacaklarn söyleyen pamuk üreticisi Bahri Yetkin, Biz devletten ektiimiz ürüne sahip çkmasn istiyoruz. Eer biz, pamuk, buday veya arpa ekiyorsak bunun bir taban fiyat olmas lazm. Taban fiyatn burada çukobirlik belirliyor, ama çukobirlikin belirledii fiyat çiftçinin yüzde yüzüne sorsanz da tekbir kii bile o taban fiyatndan pamuunu satmamtr. Skntmz bu yöndedir. dedi.

çiftçi u anda madur durumda

Yetkin, Biz istiyoruz ki devlet, ektiimiz ürünleri takip etsin. çounu uydu sistemi ile takip ediyor, ama en azndan bunun almn daha düzgün bir hale getirebilir. Bu bizim için daha iyi olacaktr. Gerçekten çiftçimiz u anda madur durumda. Maduriyeti hem yalardan hem de girdi fiyatlarndan dolay. Yalar nedeniyle tarlay defalarca sürmek zorunda kaldk. Devletimizin çiftçiye sahip çkmas, ekonomimizi daha yüksek seviyelere tayacaktr. Böyle giderse artk brakmay düünüyoruz. En azndan aldmz ürünlerden tatmin olursak elbette ki bu ie devam eder ve bizden sonraki nesiller de buna devam eder. çiftçinin u anda bir tek düüncesi var; oda desteklemesinin verilmesidir. Biz bu yl vadeli olarak esnaflardan borçla mazot ve gübre de alamayacaz, çünkü para dönmüyor. Onlar da hakl. u anda mecburiyetten ekiyoruz, eskiden severek yapyorduk. ifadelerini kulland.

Bir tarmmz var, onu da artk gittikçe batryorlar

Türkiyenin tarm arazileri açsndan verimli olduunu söyleyen çiftçi Bekir Kuuçar da tarmn yanl politikalarla gittikçe yok edildiinden yaknyor.

Kuuçar, Normalde pamuk ekim zaman nisan aynn 10 ile 20si arasndadr. Bu sene Allahn verdii rahmetten dolay biraz gecikme oldu. Bence Türkiye tarm alandr. Sanayisi yok, bir eyi yok. Bir tarmmz var, onu da artk gittikçe batryorlar. Yani batryor derken, girdisi ile geliri birbirini tutmuyor ve mesafe gittikçe açlyor. Daha önce 2 kilogram buday ile bir kilogram gübre gelirdi, imdi ise 3 kilogram ile bir kilogram geliyor. Pamuk hakeza, desteklemeyi görüyorsunuz. Pamuk desteklemelerinin ekim zamannda verilmesi gerekiyor ki bir eyler yapalm. Onu da vermediler. imdi biz, gübre ve ilaç bayilerine gidiyoruz, ama onlar da Pein olmazsa vermeyiz. diyorlar. Onlar da hakllar, halimiz bellidir. Bir kilogram gübre 3 bin TL. Gel de bunu pein bul ve al, nerden bulacaksn. Önümüz karanlk, aydnlk bir ey gözükmüyor. Pamuu geç ektik bir de geçen sene gibi geç olsa ve yamur vursa mahvolur gideriz. Zamannda ekmi olsaydk, mutlaka kurtarabilirdik. Önümüzde belli bir istikrar yok. Bugün bizi 4 bin TL ile ancak kurtarr, belki hasatta zaman 3 bine de düer. Türkiyenin ii belli olmuyor. Yine de nallah iyi olur. eklinde konutu.

Gübre ve mazot alm ban gidiyor

brahim Halil Kuuçar ise unlar kaydetti:

Elimde u anda icar ettiim 600 dönüm tarla var. Henüz tarlalar yatan dolay slak olduu için tam olarak ekimlere balamadk. Yeni yeni tarlalar hazrlyoruz. Umutlarmz gerçekten artk tükenmi, çünkü pamuk girdileri çok oldu. Pamuk fiyatlar da hep ayn oluyor. Her ne kadar yükselse de aradaki fark bitiremiyor. Gübre ve mazot alm ban gidiyor. nallah iyi olur, diyoruz. Aslnda imdi eskiye göre daha iyi. Devlet destei oluyor, en azndan eskiye göre kazanabiliyor, ama girdiler çok olduu için, faiz, gübre ve mazot fiyatlar çok olmu. Bundan dolay borçla alyoruz, bu nedenle de baya bir yüklü oluyor.

Ana Sayfaya Git