Pamuk üreticisini kurtçuk korkusu sardı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde pamuk üreticilerini pamuklara dadanan kurtçukların korkusu sardı. Kullandıkları ilaçlara rağmen kurtçuklarla baş edemeyen çiftçiler, dönüm başı kazançlarının yarı yarıya düşeceğini belirterek, pamuk desteğinin artırılmasını istedi.

Haberler 03.08.2018 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çnar ilçesi Aa Molla Ali köyünde pamuk üreticileri, pamuklara dadanan ve kullandklar ilaçlara ramen ba edemedikleri kurtçuklarn verimi etkileyeceini, kazançlarnn da yar yarya düeceini ifade etti. Bu yl yaanan kuraklk ve kar yann olmamas nedeniyle topraktaki kurtçuk ve zararl böceklerin ölmediini aktaran üreticiler, dönüm ba kaldrlan pamuun 500 kilogramlardan 200 kilogramlara kadar düebileceini kaydetti. Bu durum karsnda madur olacaklarn aktaran üreticiler, pamuk destekleme primlerinin arttrlmasn istedi.

Her türlü ilac denedik bitmiyorlar Aa Molla Ali köyünde 200 dönüm arazisine pamuk eken Askeri Kaçmaz, her türlü ilac denediklerini ama kurtçuklardan kurtulamadklarn ifade ederek, Bu durum verimi çok etkileyecek. Dönümüne 500-600 kiloya kadar kaldranlar vard. Bu böyle giderse 150-200 kilograma kadar düebilir. Bu çiftçiyi de baya bir etkiler. Bütün ilaçlamasn yaptk. Kurtlara kar en etkili, en pahal ilaçlar kullandk, yine de bu kurtlarla ba edemedik. Kurtlarn olumasnn sebebinin bu yl yaanan kuraklktan kaynaklandn düünüyorum. Bu yl kar olmad için don dümedi. Don dümedii için de topraktaki kurtçuklar, zararl böcekler ölmedi. Bu durum da verimi ar derecede etkiler. çiftçilerin durumu da zaten ortadadr. Mazot alm ban gidiyor. Yetkililer pamuk desteklemesini biraz artrabilirlerse bizim için çok iyi olur. Dönüm bana eer 3 bin TL kazanyorsak bu kurtçuklardan dolay kazancmz bin 500 TLye kadar düer dedi.
Ana Sayfaya Git