Pazardaki fiyat dengesizleşti!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayında üreticide ve markette en fazla fiyat artışının portakalda, en çok fiyat düşüşünün markette yeşil soğan, üreticide ise salatalıkta gerçekleştiğini belirtti.

Haberler 03.04.2017 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, yapt açklamada, martta markette 37 ürünün 19unda, üreticide ise 33 ürünün 24ünde fiyatlarn gerilediini veya deimediini ifade etti. Söz konusu ayda markette 18 üründe, üreticide 9 üründe fiyat art, markette 12 üründe, üreticide 11 üründe fiyat düüü olduuna deinen Bayraktar, fiyatlarn, markette 7, üreticide ise 13 üründe deimediini bildirdi.

Mart aynda market fiyatlarnda, havuç, maydanoz, pirinç, kuru kays, kuru üzüm, msrözü ya ve toz eker fiyatnda deiim görülmezken, fiyat düüünün yüzde 33,46 ile en fazla yeil soanda meydana geldiini ifade eden Bayraktar, Yeil soandaki, fiyat düüünü yüzde 30,06 ile salatalk, yüzde 23,45 ile kabak, yüzde 20,64 ile spanak izledi. Markette en fazla fiyat art ise yüzde 36,75 ile portakalda görüldü. Portakaldaki fiyat artn yüzde 28,15 ile karnabahar, yüzde 27,93 ile sivri biber, yüzde 16,27 ile domates takip etti. ifadelerini kulland.

Üretici fiyatlarnda, havuç, maydanoz, elma, kuru fasulye, nohut, krmz mercimek, yeil mercimek, pirinç, kuru kays, kuru incir, yumurta, süt ve zeytinyanda deiim olmazken, salataln yüzde 50,68 azalmayla fiyat en fazla düen ürün olduunu belirten Bayraktar, salatalktaki fiyat düüünü yüzde 36,85 ile yeil soan, yüzde 25,71 ile spanak, yüzde 21,72 ile lahanann izlediini ifade etti. Bayraktar, üreticide en fazla fiyat artnn yüzde 50,60 ile portakalda gerçekletiini, bu ürünü yüzde 41,01 ile domates, yüzde 15,15 ile sivri biber, yüzde 14,07 ile patatesin takip ettiini kaydetti.

- Fiyat deiimlerinin nedenleri

Domates, sivri biber, patateste fiyat artlar yaandn vurgulayan Bayraktar, u deerlendirmelerde bulundu:

Üreticilerde fiyat artan ürünlere baktmzda en fazla fiyat art portakalda meydana geldi. Portakalda, meydana gelen donun ürünleri olumsuz etkilemesi ile birlikte kaliteli ürün arznda yaanan daralma fiyatlara yansd. Bunun yan sra arzn depolardan salanmasyla birlikte fiyatlarda art görüldü.

Mersinnde yaanan sel felaketinin yan sra içinde bulunduumuz dönemde domateste ara bir dönem olmas, biberde rekoltede yaanan düü ile birlikte hasat edilen ürün miktarnn azalmasna bal olarak fiyatlarda art yaand.

Patateste ise ihracat iadesi verilecei açklanmas sonucunda piyasalarda yaanan hareketlilik fiyatlar artrd. Her ne kadar fiyatlarda art görülse de maliyetine ürün satt dikkate alndnda artan fiyatlardan üreticiler yeterince istifade edememektedir. Üreticide en fazla fiyat düüü görülen ürün salatalk ve yeil soan oldu. Bunun yan sra spanak, lahana, kabak, patlcan, prasa ve karnabaharda da fiyat düüleri yaand. Kabak ve patlcanda, hasat edilen ürün miktarndaki arta bal olarak fiyatlarda düü meydana geldi.

Ispanak, lahana, prasa ve karnabahar gibi klk sebzelerde de artan hava scakllaryla birlikte piyasaya arz edilen ürün miktarndaki art, fiyatlarda düüe yol açt.

Ana Sayfaya Git