Pekcan Diyarbakır’ı dinledi

Pekcan, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak Diyarbakır'ın turizm, tarım, sanayi sektörlerindeki potansiyelini realize edeceklerini söyledi.

Haberler 28.12.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakan Mehmet Kaya,Diyarbakr Ticaret Borsas (DTB) Bakan Engin Yeil,Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii (DESOB) Bakan Alican Ebedinolu ve Diyarbakrl i insanlar ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Oda Bakanlar ve Adamlar, Pekcana Diyarbakrn talep ve sorunlarn ilettiler.

Toplantda bakanln çalmalar hakknda bilgi veren Pekcan, Diyarbakrl i dünyasnn talep ve önerilerini dinledi. stiareye çok önem verdiklerini, bu kapsamda düzenli olarak sivil toplum kuruluu bakanlar ile istiare toplantlar yaptklarn anlatan Pekcan, Diyarbakrl i dünyasnn talep ve önerilerinin de takipçisi olacaklarn söyledi.

DYARBAKIRIN HEDEFLER

Diyarbakrn turizm, tarm, sanayi sektörlerinin tamamnda iddial, çok boyutlu ekonomiye sahip bir çekim merkezi olduuna iaret eden Pekcan, Diyarbakrn bata sanayi olmak üzere tüm bu alanlarda potansiyelinin çok daha yüksek olduunu ama potansiyelin altnda faaliyet gösterdiini deerlendiriyorum. nallah birlikte çalarak bu potansiyeli daha iyi realize edeceiz. dedi.

Diyarbakrn geçen yl 200 milyon dolarn üzerinde ihracat gerçekletirdiini anlatan Pekcan, bu rakamn Diyarbakrn potansiyelinin çok altnda olduunu söyledi.

Pekcan, Diyarbakra geçen yl 2,4 milyon lira tutarnda ihracat destei salandna deinerek, Diyarbakrda Ticaret Bakanlnn desteiyle devam eden halen iki Ur-Ge projesinin olmasnn sevindirici olduunu kaydetti.

Bakanln Sanal Ticaret Akademisi, Kolay hracat Platformu gibi kolay destek portallar hakknda bilgi veren Pekcan, Diyarbakrmzdan ulusal ve uluslararas markalar çkmas için de yanndayz. Bunlara özel pazara giri destekleri, danmanlk hizmetleri gibi çeitli destek mekanizmalarmz var. Sanal ticaret akademisi ile de iç ticaret, d ticaret giriimcilik eitimleri veriyoruz. diye konutu.

771 POTANSYELL FRLA

hracat ülke geneline yaymak ve iller arasndaki ihracat farkllklarn en aza indirmek amacyla 81 lde hracata lk Adm Program balattklarn anmsatan Pekcan, bu kapsamda 76 ilde 15 bin 770, Diyarbakrda da 771 potansiyel ihracatç firma tespit ettiklerini bildirdi.

Pekcan, potansiyel ihracatç firmalarla 6 ay süreyle birebir çalarak onlara mentorluk vereceklerini ve KOBlerin, küçük iletmelerin, kooperatiflerin ihracat yapmasn destekleyeceklerini söyledi.

Kooperatifçilik çalmalarna da deinen Pekcan, kadn ve genç giriimciliin yan sra kadn kooperatifçiliine de çok önem verdiklerini ifade etti.

Pekcan, tek tek küçük kooperatifler yerine birlik olunarak ihracatç, güçlü, büyük istihdam yaratan kooperatiflere yönelinmesi gerektiini vurgulad.

Ticaret Bakanlnn ve bal kurulularnn her zaman Diyarbakr i dünyasnn yannda olduunu belirten Pekcan, Diyarbakrn iç ve d ticarette çok daha iyi bir konuma sahip olmas için bakanlk desteklerinden daha iyi faydalanlmasn beklediklerini kaydetti.

KAYA DESTEKLER ARTIRILMALI

DTSO Bakan Mehmet Kaya Eximbank ube Müdürlüünün açlmas, ilin gümrük altyapsnn ve ihracat kapasitesinin gelitirilmesi, Irak ile ihracatta karlalan sorunlar, fuar organizasyonlarnn desteklenmesi, bölgesel kooperatif fuarnn organize edilmesi ve kadn kooperatiflerinin desteklenmesine yönelik talep ve sorunlar aktard.

Diyarbakr ilinin mevcut ihracatnn üzerinde bir potansiyele sahip olduunu belirterek, ihracatn gelitirilmesi için Bakanlkça sunulan desteklerin bölgede arttrlmas, hava alannda geçici gümrük alan gibi altyapnn güçlendirilmesi gerektiini belirtti. lde üretim yapan iletme saysnn oldukça altnda iletmelerin ihracat yaptn ve iletmelerin ihracata yönlendirilmesi için özellikle finansal desteklerin gelitirilmesi gerektiini belirtti.

YEL,POZTF AYRIMCILIK YAPILSIN

DTB Bakan Engin Yeilde lisansl depoculuk ile ilgili yerelin ihtiyacn, lisansl depoculukta karlalan sorunlar, teminat sorunu ve tarmsal ürün borsasnda yaanan sorunlar ve talepleri aktard.

Borsamzn stratejik planda 1. öncelik olarak yer verdii pamuk lisansl depo çalmalar dorultusunda fizibilite raporlar hazrlanmtr. Ancak kurulum maliyetinin oldukça yüksek olmas nedeniyle Borsamzn gerek mevcut imknlar ve gerekse de kredi ile lisansl depo yapabilme imkn mali açdan bulunmad için çalmalarmz durma aamasna gelmitir. Bu nedenle özellikle Bakanlmzn bu konuda Borsamzn bu projesine destek vererek katk salamasn ve gerek bölge ve gerekse ülkemiz için stratejik bir ürün olan pamuk üretiminin ve ticaretinin merkezi olacak ilimize pozitif ayrmclk yaplmasn talep etmekteyiz.dedi.

DTB Bakan Yeil ayrca, Lisansl depolara giren ürünlere göre bölgesel artlar ve ürüne göre fire oranlarnn belirlenmesini ve üreticilerin lisanl depoculukta yaam olduu sorunlar dile getirdi.

EBEDNOLU ÖZEL DESTEK VERLMEL

DESOB Bakan Alican Ebedinolu ise , pandemi döneminde esnaflarn karlatklar finansal sorunlar, esnaf kredilerine eriimde bölgesel düzeyde yaanan farkllklar ve pandemi döneminde alnan tedbirler kapsamnda kapatlan iletmeler ile ilgili özel destek paketleri hususunda deerlendirmelerde bulunarak yaanan sorunlar aktard.

Ana Sayfaya Git