Rekabet Kurumu, marketler arasındaki yazışmaları açıkladı

Rekabet Kurumu, beş zincir marketle bir yağ şirketine rekabeti ihlalden verdiği ceza gerekçesini delilleriyle birlikte açıkladı. Marketlerle yağ şirketi arasında fiyat koordinasyonu görüldü.

Haberler 20.01.2022 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rekabet Kurumu, geçtiimiz ekim aynda be zincir markete ve bir ya irketine rekabeti ihlal nedeniyle verdii cezann gerekçesini açklad. Rekabet Kurumu, irketlere toplamda 2,6 milyar TLlik idari para cezas vermiti.

Rekabet Kurumu, BMe 958 milyon TL, A101e 647 milyon TL, Migrosa 518 milyon TL, oka 384 milyon TL, CarrefourSAya 142 milyon TL ceza verildi. Suudi sermayeli sv gda irketi Savolaya da 22 milyon TL ceza kesmi, baz marketler cezaya itiraz edeceini açklamt.

Rekabet Kurumu tarafndan yaynlanan kararda marketlerin birbirleriyle fiyat konusunda iletiimde bulunduu, Whatsapp gruplar veya mail araclyla yapt konumalarla birlikte fiyatlama gerçekletirdikleri görüldü.

MARKETLERLE YA RKET ARASINDA FYAT ANLAMASI

Sayfalarca mail ve Whatsapp görümesinin yer ald dokümanlarda Savola isimli ya firmas araclyla marketler arasnda fiyatlama anlamalar yapld görüldü.

Karar kapsamnda aktarlan bilgi ve belgelere göre, 3-4 Nisan 2019da gerçekleen Whatsapp görümelerinde ilk olarak A101 cra Kurulu Üyesi tarafndan A101 Kategori Müdürüne Bim/Migros/ok ne yapyor? eklinde bir soru yönetildi bunun üzerine BMle görüüldüü ve izleyen cuma gününe kadar beklenilmesinin konuulduu belirtildi.

Ertesi gün A101 Kategori Müdürü tarafndan tanzim ürünleri olarak belirtilen patates, soan ve domates sat fiyatlarnn stanbul hariç olmak üzere tüm Türkiyede bir sonraki günden geçerli olarak srasyla 5, 4 ve 7 TLye yükseltilecei, dier ürünlerin fiyatlarnn ise serbest olarak belirlenecei, yeni fiyatlara stanbul için bir sonraki hafta banda geçilmesinin düünüldüü, bölgelere bu çerçevede bilgi verileceine ilikin olarak A101 cra Kurulu Üyesinin bilgilendirildii görüldü. Gerekçenin sorulmas üzerine ise BM ile bu ekilde konuulduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git