Görüş Bildir

Rekabet Kurumu, marketler arasındaki yazışmaları açıkladı

Rekabet Kurumu, beş zincir marketle bir yağ şirketine rekabeti ihlalden verdiği ceza gerekçesini delilleriyle birlikte açıkladı. Marketlerle yağ şirketi arasında fiyat koordinasyonu görüldü.

Rekabet Kurumu, marketler arasındaki yazışmaları açıkladı

Rekabet Kurumu, geçtiğimiz ekim ayında beş zincir markete ve bir yağ şirketine rekabeti ihlal nedeniyle verdiği cezanın gerekçesini açıkladı. Rekabet Kurumu, şirketlere toplamda 2,6 milyar TL'lik idari para cezası vermişti.

Rekabet Kurumu, BİM’e 958 milyon TL, A101'e 647 milyon TL, Migros'a 518 milyon TL, Şok'a 384 milyon TL, CarrefourSA'ya 142 milyon TL ceza verildi. Suudi sermayeli sıvı gıda şirketi Savola'ya da 22 milyon TL ceza kesmiş, bazı marketler cezaya itiraz edeceğini açıklamıştı.

Rekabet Kurumu tarafından yayınlanan kararda marketlerin birbirleriyle fiyat konusunda iletişimde bulunduğu, Whatsapp grupları veya mail aracılığıyla yaptığı konuşmalarla birlikte fiyatlama gerçekleştirdikleri görüldü.

MARKETLERLE YAĞ ŞİRKETİ ARASINDA FİYAT ANLAŞMASI

Sayfalarca mail ve Whatsapp görüşmesinin yer aldığı dokümanlarda Savola isimli yağ firması aracılığıyla marketler arasında fiyatlama anlaşmaları yapıldığı görüldü.

Karar kapsamında aktarılan bilgi ve belgelere göre, 3-4 Nisan 2019’da gerçekleşen Whatsapp görüşmelerinde ilk olarak A101 İcra Kurulu Üyesi tarafından A101 Kategori Müdürü’ne “Bim/Migros/Şok ne yapıyor?” şeklinde bir soru yönetildiği; bunun üzerine BİM'le görüşüldüğü ve izleyen cuma gününe kadar beklenilmesinin konuşulduğu belirtildi.

Ertesi gün A101 Kategori Müdürü tarafından tanzim ürünleri olarak belirtilen patates, soğan ve domates satış fiyatlarının İstanbul hariç olmak üzere tüm Türkiye'de bir sonraki günden geçerli olarak sırasıyla 5, 4 ve 7 TL'ye yükseltileceği, diğer ürünlerin fiyatlarının ise serbest olarak belirleneceği, yeni fiyatlara İstanbul için bir sonraki hafta başında geçilmesinin düşünüldüğü, bölgelere bu çerçevede bilgi verileceğine ilişkin olarak A101 İcra Kurulu Üyesi’nin bilgilendirildiği görüldü. Gerekçenin sorulması üzerine ise BİM ile bu şekilde konuşulduğu belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi