Şanlıurfa'da organik şeker üretimi yapılacak

Şanlıurfa'da, organik şeker kamışı üretimi planlanıyor.

Haberler 20.12.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Tarmsal Aratrma Enstitüsü Eitim Merkezinde (GAPTAEM) Pakistan eker Kam Enstitüsü heyetinin de katlmyla Organik eker çalmalar Ar-Ge Faaliyetleri toplants düzenlendi.

GAPTAEM Müdürü brahim Halil çetiner, burada yapt konumada, dünya eker üretiminin yüzde 83ünün eker kamndan üretildiini söyledi.

Türkiyede ise ekerin neredeyse tamamnn eker pancarndan imal edildiini vurgulayan çetiner, eker pancarndan eker üretilmesi konusunda ülkemizde sektör gelimi. Fabrikalar ve çalan nüfusu düündüümüz zaman eker pancar ülkemiz için stratejik bir ürün ama eker pancarndan eker üretimi pahalya mal oluyor. Bu anlamda eker kamndan üretimin yaplmas için çalmamz gerekiyor. dedi.

- Ar-Ge faaliyetleri balyor

çetiner, kamtan eker üretiminin pancardan daha kolay olduunu anlatt. brahim Halil çetiner, eker kamn da üretim çok kolay. Suyunu aldnz zaman içindeki etanol uçtuunda geriye eker kalyor. Bir çiftçi bile yetitirdii kamtan suyunu çkartp, scak bir sacn üzerine döktüü zaman eker elde edebiliyor. Bu nedenle genel müdürlüümüz tarafndan eker kam üzerine çalma yapmak ve Ar-Ge faaliyetleri yürütmek için enstitümüz görevlendirildi. Bölge artlar ve eker kam yetitiricilii konusunda Ar-Ge faaliyetlerine balayarak bölgemizde eker kamndan organik eker üretilmesi için çalmalar yürüteceiz. eklinde konutu.

Pakistan eker Kam Enstitüsü heyeti de ülkelerindeki kam üretimine ilikin detayl bir sunum yapt.

GAPTAEM tarafndan Pakistandan getirtilen kam çeitleri, bölgedeki verimli arazilerde deneme amaçl ekilecek.

Ana Sayfaya Git