SGK harekete geçti!

Kayıt dışı ve eksik ücret denetimi yapmaya hazırlanan SGK, 33 bin işyerini kapsama aldı. Ayrıca yoğun ve yaygın denetimler kapsamında toplam 60 bin işyerinin denetlenmesinin sağlanacağı da açıklandı.

Haberler 01.11.2019 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu, 33 bin iyerine kaytd ve eksik ücret denetimi yapmaya hazrlanyor. Bunun için gerekli altyap kurulurken, denetim hazrlklar da tamamland. 2020 yl bütçe gerekçesinde, sosyal güvenlik alannda atlacak admlar da detayl bir ekilde yer ald. Gerekçede, kaytd ve eksik ücret denetimleriyle ilgili olarak u tespitlere yer verildi: Sosyal Güvenlik Denetmenlerince yaplan denetimlerin elektronik ortamda takibi için tasarlanan programn yazlm ve test çalmalar tamamlanm olup söz konusu program Ankara ve stanbul illerinde kullanma açlmtr. Gerçek ortamda yaplan kontrollerin salkl bir ekilde ilerlemesi halinde söz konusu program dier illerde de kullanma açlacaktr.

EKSK ÜCRET BLDRM

SGK ile dier kurumlarn verileri kullanlarak analizler yaplm olup kayt d çalma ve eksik ücret bildirimi konusunda riskli olduu düünülen sektörler belirlenmitir. Eksik ücret bildirimi konusunda riskli olduu tahmin edilen i yerlerinin tespiti için gerekli çalmalar da yaplmtr. SGK ile dier kurum verileri kullanlarak yaplan analizler sonucu kayt d çalma ve eksik ücret bildirimi konusunda riskli olduu düünülen iyerlerinden gönderilen listeler dorultusunda Sosyal Güvenlik Denetmenlerince toplam 33 bin i yerinin denetiminin yaplmas salanacaktr. Ayrca youn ve yaygn denetimler kapsamnda 60 bin iyerinin denetlenmesi salanacaktr.

PRME ESAS KAZANçLAR

Gerekçede, geçtiimiz yl balatlan prime esas kazançla ilgili uygulamalara da yer verildi. 2019 yl programna alnan önlemle, prime esas kazanc düen sigortallara bu durum bir uyar mesaj olarak atlmaya balanmt. Gerekçeye göre, prime esas kazanc yüzde 20in üzerinde azalan sigortalallara bildirim yapld ve bu ekilde atlan uyar mesajlarnn toplam 926 bin 469a yükseldi. 2019 yl Cumhurbakanl programna alnan ve uygulanan düzenlemeyle, kiilerin bilgisi olmakszn, prime esas kazançlarnn eksik yatrlmas önlenmeye çallmay hedefleniyor.

NELER YAPILACAK?

Emeklilere yönelik aylk balama bilgilendirme yazlarnn e-Devlet ve SMS üzerinden ulamasnn salanmasna, yönelik çalmalarn 31 Aralk 2019 tarihine kadar tamamlanmas öngörülüyor.

Esnaf Ahilik Sand Sigortas primlerinin takip ve tahsilatnn yaplabilmesine yönelik program çalmalarnn 2019 yl sonuna kadar tamamlanarak 1/1/2020 tarihinde kullanma girmesi planlanyor.

Diyanet leri Bakanl ile hizmet içi eitimlerinde ve Dini Yüksek htisas Merkezlerinde verilen eitimlerde sosyal güvenlik konularna yer verilmesi, tara tekilatnn bünyesinde ilgili meslek örgütleri ve sivil toplum kurulularnn bilgilendirilmesi, yerel medyann sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri hakknda bilgilendirilmesi ve sosyal yardm alan kesimlerin sosyal güvenlik farkndalklarn artrmas için oluturulan 2019 yl Bilgilendirme ve Rehberlik Program kapsamnda planlanan faaliyetlerin 2019 yl sonuna kadar tamamlanmas öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git