SGK resmen duyurdu: Artık başvurmaya gerek kalmadı, maaş ve aylıklar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca kişi için çok önemli adımı attı. SGK'nın yaptığı düzenlemeye göre artık başvurmaya gerek kalmadı. SGK'nın teşkilatlarına gönderdiği yazıya göre otomasyon alt yapısındaki yenilikler sayesinde bürokratik işlemleri azaltma yönünde bir adım daha attı. SGK, yeni uygulamaya konulan yazılımlarla gelir ve aylık alan kişilerin hak sahipliğinde değişiklik tespit ettiğinde, vatandaşın başvurusuna gerek kalmadan intibak işlemini gerçekleştirecek.

Haberler 19.09.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),otomasyon alt yapsndaki yenilikler sayesinde bürokratik ilemleri azaltma yönünde bir adm daha att. SGK, yeni uygulamaya konulan yazlmlarla gelir ve aylk alan kiilerin hak sahipliinde deiiklik tespit ettiinde, vatandan bavurusuna gerek kalmadan intibak ilemini gerçekletirecek. Örnein ölen babadan dolay anne ve kz ölüm ayl alrken kz evlenirse, annenin ölüm ayl, bavuru yapmas gerekmeksizin SGK tarafndan yükseltilecek.

YEN ÖZELLKLER EKLENYOR

Sosyal Güvenlik Kurumunda ( SGK) sigortal ve hak sahiplerine balanan gelir ve aylklarn mevzuata uygunluunu kontrol etmek amacyla SSKllar için Kapsam 4a, BA-KURlular için de Kapsam 4b program kullanlyor. Her iki statü için ayrca Emektar programlar ile de kontroller yaplyor. Bu programlar sürekli güncellenerek yeni özellikler ekleniyor.

GENEL YAZI GÖNDERLD!

SGK söz konusu programlarla ilgili son yenilikler hakknda tekilata genel yaz gönderdi. Yazda, programlar araclyla listelenen kaytlarn öncelikle gelir/ayla hak kazanma koullarnn tespitinin yaplmas, bu kiilerin baka bir dosyadan gelir/aylk aldnn görülmesi halinde de mevzuata uygunluunun kontrol edilmesi istendi. lemlerin mevcut mevzuat çerçevesinde ivedilikle ve hatasz ekilde sonuçlandrlmas gerektii belirtildi.

TALMAT VERLD

Bürokrasinin azaltlmas ve yersiz ödemelerin önüne geçilmesi amacyla Emektar programlarna iletilen kaytlar dikkate alnarak mezun olan veya yalarn dolduran çocuklarn aylklarnn kesilmesi sonrasnda dier hak sahiplerinin hisselerinin düzeltilmesi istendi. Ayn ekilde, hak sahibi elerin hisse düzeltme ilemlerinin yazl talep beklenmeksizin incelenerek gerekli ilemlerin ilgili ödeme dönemi içinde ivedilikle tamamlanmas talimat verildi.

BAVURU YAPILMASINA GEREK KALMAYACAK

Buna göre, vatandalarn bavurusuna gerek kalmadan hak sahiplii güncellenecek. Örnein, anne ve kz ayn dosyadan ölüm ayl alyorsa, kz evlendiinde annenin ölüm ayl, bavuru yaplmasna gerek kalmadan yükseltilebilecek. Örenim gören çocuklar mezun olduunda bunlara yaplan ölüm ayl kesilirken, dosyadan aylk alan tek kii kalan annenin ölüm ayl yükseltilebilecek.

Ana Sayfaya Git