Görüş Bildir

SGK resmen duyurdu: Artık başvurmaya gerek kalmadı, maaş ve aylıklar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca kişi için çok önemli adımı attı. SGK'nın yaptığı düzenlemeye göre artık başvurmaya gerek kalmadı. SGK'nın teşkilatlarına gönderdiği yazıya göre otomasyon alt yapısındaki yenilikler sayesinde bürokratik işlemleri azaltma yönünde bir adım daha attı. SGK, yeni uygulamaya konulan yazılımlarla gelir ve aylık alan kişilerin hak sahipliğinde değişiklik tespit ettiğinde, vatandaşın başvurusuna gerek kalmadan intibak işlemini gerçekleştirecek.

SGK resmen duyurdu: Artık başvurmaya gerek kalmadı, maaş ve aylıklar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),otomasyon alt yapısındaki yenilikler sayesinde bürokratik işlemleri azaltma yönünde bir adım daha attı. SGK, yeni uygulamaya konulan yazılımlarla gelir ve aylık alan kişilerin hak sahipliğinde değişiklik tespit ettiğinde, vatandaşın başvurusuna gerek kalmadan intibak işlemini gerçekleştirecek. Örneğin ölen babadan dolayı anne ve kız ölüm aylığı alırken kız evlenirse, annenin ölüm aylığı, başvuru yapması gerekmeksizin SGK tarafından yükseltilecek.

YENİ ÖZELLİKLER EKLENİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ( SGK) sigortalı ve hak sahiplerine bağlanan gelir ve aylıkların mevzuata uygunluğunu kontrol etmek amacıyla SSK’lılar için “Kapsam 4a”, BAĞ-KUR’lular için de “Kapsam 4b” programı kullanılıyor. Her iki statü için ayrıca Emektar programları ile de kontroller yapılıyor. Bu programlar sürekli güncellenerek yeni özellikler ekleniyor.

GENEL YAZI GÖNDERİLDİ!

SGK söz konusu programlarla ilgili son yenilikler hakkında teşkilata genel yazı gönderdi. Yazıda, programlar aracılığıyla listelenen kayıtların öncelikle gelir/aylığa hak kazanma koşullarının tespitinin yapılması, bu kişilerin başka bir dosyadan gelir/aylık aldığının görülmesi halinde de mevzuata uygunluğunun kontrol edilmesi istendi. İşlemlerin mevcut mevzuat çerçevesinde ivedilikle ve hatasız şekilde sonuçlandırılması gerektiği belirtildi.

TALİMAT VERİLDİ

Bürokrasinin azaltılması ve yersiz ödemelerin önüne geçilmesi amacıyla Emektar programlarına iletilen kayıtlar dikkate alınarak mezun olan veya yaşlarını dolduran çocukların aylıklarının kesilmesi sonrasında diğer hak sahiplerinin hisselerinin düzeltilmesi istendi. Aynı şekilde, hak sahibi eşlerin hisse düzeltme işlemlerinin yazılı talep beklenmeksizin incelenerek gerekli işlemlerin ilgili ödeme dönemi içinde ivedilikle tamamlanması talimatı verildi.

BAŞVURU YAPILMASINA GEREK KALMAYACAK

Buna göre, vatandaşların başvurusuna gerek kalmadan hak sahipliği güncellenecek. Örneğin, anne ve kız aynı dosyadan ölüm aylığı alıyorsa, kız evlendiğinde annenin ölüm aylığı, başvuru yapılmasına gerek kalmadan yükseltilebilecek. Öğrenim gören çocuklar mezun olduğunda bunlara yapılan ölüm aylığı kesilirken, dosyadan aylık alan tek kişi kalan annenin ölüm aylığı yükseltilebilecek.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi