SGK'dan yeni genelge!

Yüz binlerce kişiye çok güzel haber. Çoğu kişi bunu bilmiyor. SGK genelgesi var. Başvuruda bulunan vatandaşlara maaş bağlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu birçok kişinin mağdur olduğu durumla ilgili harekete geçti. SGK tarafından yayınlanan genelgeye göre; yurt dışı borçlanması yaparak emekli olduğu halde kısa süreli çalışması nedeniyle aylığı kesilen gurbetçilere yeniden aylık bağlanacak. Emekli aylığı bağlanabilmesi için başvurmaları gerekecek. Aylıkları, dilekçeyi verdikleri tarihi izleyen ay başından itibaren bağlanacak.

Haberler 22.12.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SGK yeni bir genelge yaymlayarak yüz binlerce vatandan madur olmasnn önüne geçti. Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK),yurtd borçlanmas yaparak Türkiyede emekli olduktan sonra ksa süreli çalmalardan dolay emekli ayl kesilenlerle ilgili genelge yaymlad. Genelge ile 26 Haziran 2020 tarihinde yürürlüe giren, ksa süreli çalan gurbetçilerin emekli aylklarnn kesilmemesine ilikin kanun deiikliinin nasl uygulanacana açklk getirildi.

Kanuna göre, yurtd borçlanmas yaparak emekli olan gurbetçiler, tekrar çalmaya baladklarnda emekli aylklar kesiliyor. Hazirandaki deiiklik ile ksa süreli ilerde çalanlarn aylklarnn kesilmemesi yönünde düzenleme yapld. Buna göre, yurtdnda zorunlu sigortalla tabi olsalar dahi ksa süreli olarak adlandrlan ilerde çalanlar aylk almaya devam edecekler.

Genelgede, ksa süreli çalmaya tabi ilerin neler olduuna açklk getirildi. Almanyada çalan ve hizmet belgelerinde Sigortadan muaf ksa süreli çalma, Sigorta zorunluluu olmayan düük deerli çalma süresi ve Sigortadan muaf cüzi çalma yazanlarn emekli aylklar kesilmeyecek.

sviçre hizmet belgelerinde ise 4 numaral kodun iaretlenmi olmas halinde emekli aylklar ödenmeye devam edecek. SGK, sosyal güvenlik anlamas imzalanan dier ülkelerden de ksa süreli ileri bildirmelerini istedi.

Türkiyenin d temsilciliklerince veya sosyal güvenlik sözlemesi imzalanm ülke sigorta kurumlarnca düzenlenmi hizmet belgelerinde ksa süreli çalmas bulunduu belirtilenlerin bundan sonra emekli ayl talepleri kabul edilecek. Daha önce bu kiilerin ksa süreli çalma sona ermeden emeklilik talepleri kabul edilmiyordu. Emekli ayl almakta iken ksa süreli çalmaya balayanlar, aylklarn almaya devam edecekler.

DEKLKTEN ÖNCE KISA SÜREL çALIANLARDAN AYLIKLAR STENECEK

Yurtd borçlanmasyla emekli ayl almakta iken 26 Haziran 2020 tarihinden önce ksa süreli çalmas bulunduu, bu tarihten sonra tespit edilenlerden, bu dönemde ödenen emekli ayl geri alnacak.

SGKdan yersiz yaplan ödemelerde on yllk zaman am uygulanyor. Yersiz yaplm olan son on yllk ödemeler geri alnyor. Tutarn tamamnn iki yl içinde iade edilmesi halinde faiz uygulanmyor. ki yl aan iadelerde kanuni faiz uygulanyor.

Emekli ayl baland tarihte ksa süreli çalmasnn bulunduu ve 26 Haziran 2020 tarihinden sonra da devam ettii tespit edilenlerden, 26 Haziran 2020 tarihine kadar ödenen aylklarn tamam geri alnacak. Ancak, ksa süreli çalmaya hala devam ediyor olsalar bile 1 Temmuz 2020 tarihinden sonraki aylklar kesilmeden ödenecek.

Emekli olduktan sonra ksa süreli çalmaya balad sonradan tespit edilenlerden ise bu ekilde çalmann balad tarihten 26 Haziran 2020 tarihine kadar ödenen emekli aylklar geri istenecek. Örnein, 2021 ubat aynda yaplan incelemede, 14 Nisan 2016 tarihinde emekli ayl balanm gurbetçinin 9 Kasm 2017den beri ksa süreli çalmakta olduu tespit edilirse, bu kiiden Kasm 2017 Haziran 2020 döneminde ödenmi aylklar geri alnacak. 1 Temmuz 2020den sonra emekli ayl ödemeleri ise devam edecek.

AYLIKLARI PTAL EDLM OLANLAR YENDEN BAVURACAK

Kanun deiikliinin yürürlüe girdii 26 Haziran 2020 tarihinden önce ksa süreli çalmas tespit edildii için emekli ayl kesilmi olan gurbetçilere yeniden aylk balanabilmesi için yazl bavuru yapmalar gerekiyor. Emeklilik artlarn tamaya devam ettiklerinin tespit edilmesi halinde, dilekçeyi verdikleri tarihi izleyen ay bandan itibaren aylklar yeniden balanacak.

Örnein, 1 Eylül 2016 tarihinde emekli olan gurbetçinin ayl ksa süreli çalmas bulunduu için 2 Temmuz 2019 tarihinde kesilmi ve yersiz ödenen aylklar tahsil edilmi diyelim. Bu kii 16 Aralk 2020 tarihinde yeniden emeklilik bavurusunda bulunduunda, halen ksa süreli çalmaya devam ediyor olsa bile 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren aylk balanacak.

26 Haziran 2020 tarihinden önce ayl kesilmi kiilerin emeklilikleri, dilekçe verdikleri tarihten itibaren balatlaca için gurbetçilerin bir an evvel emeklilik dilekçesini vermesi gerekiyor.

AYLIK TALEB REDDEDLM OLANLAR DA DLEKçE VERMEL

Ksa süreli çalmas gerekçe gösterilerek daha önce emeklilik bavurusu reddedilmi gurbetçilere emekli ayl balanabilmesi için yeniden dilekçe vermeleri gerekiyor. Bunlarn aylklar da dilekçe verdikleri tarihi izleyen ay bandan itibaren balanacak.

Ana Sayfaya Git