"Sosyal Kooperatif Treni" ikinci seferine hazır

Ticaret Bakanlığının sosyal kooperatifçilik projesi kapsamında Türkiye genelinde illeri gezen eğitim ve tanıtım treni, 5 Nisan'da ilkbahar seferine başlayacak.

Haberler 02.04.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanlnn sosyal kooperatifçilii canlandrmak amacyla gelitirdii proje kapsamnda Türkiye genelinde 10 ili gezen eitim ve tantm treni, 5 Nisanda ilkbahar seferine balayacak. Projeyle, Türkiyede uluslararas standartlarda yeni bir sosyal kooperatifçilik modelinin oluturulmas hedefleniyor.

Bakanlk tarafndan Türkiyede sosyal kooperatif modeline ilikin farkndaln artrlmas, sosyal kooperatifçiliin desteklenmesi ve yaygnlatrlmas amacyla gelitirilen Sosyal Kooperatifçilik Tantm, Eitim, Gelitirme ve Uygulama Projesinin ilk aamas baaryla tamamland. Bu kapsamda, 1 Ekim 2018de Ankaradan hareket eden tren, 10 ilde çeitli faaliyetler gerçekletirdi.

Öte yandan, Sosyal Kooperatif Eitim ve Tantm Treninin ilkbahar seferine ilikin TCDD letmesi Tamaclk A ile ikinci i birlii protokolü imzaland.

- stanbuldan Adanaya 8 kente çalma ziyareti

Trenin ilkbahar seferi, 5 Nisanda Sirkeci Tren Garnda Ticaret Bakan Ruhsar Pekcann katlmyla düzenlenecek programla balayacak. ki günlük programnn ardndan 8 Nisanda stanbuldan hareket edecek tren Ankara, Kayseri, Sivas, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana olmak üzere 8 kente çalma ziyaretleri gerçekletirecek.

Söz konusu illerde valilikler koordinasyonunda karlama törenleri, bilgilendirme toplantlar, seminerler, çaltaylar üniversitelerde söyleiler ve çeitli yerel etkinlikler düzenlenecek.

Kültür, sanat ve yaratc sektörlerden giriimcileri bir araya getiren yeni nesil kuluçka merkezi INOGAR ARTda Sanatç Mert Fratn öncüsü olduu kurulu aamasndaki tiyatro kooperatifinin ortaklar, kültür ve sanat alannda çalan sivil toplum kurulular ile atölye çalmas yaplacak.

Gaziantep ve Hatayda mülteci kamplar ziyaret edilecek, buradaki çocuk ve genç gruplara yönelik etkinlikler gerçekletirilecek. Trenin, 15 günlük ilkbahar seferi Adanadaki faaliyetlerle son bulacak.

- Projenin hedefleri

Sosyal Kooperatifçilik Tantm, Eitim, Gelitirme ve Uygulama Projesi, dezavantajl gruplarn çalma hayatna entegrasyonlar, engelli bakm, çocuk bakm, hasta ve yal bakm gibi kamusal hizmetlerin yeterli olmad bölgelerde bu hizmetlerin ihtiyaç sahipleri ve yaknlar tarafndan sunulmas, kadnlara istihdam alan açlmas gibi hedefleri tayor.

Projenin uygulanmas neticesinde, Türkiyede uluslararas standartlara ve küresel gelimelere paralel yeni bir sosyal kooperatifçilik modeli oluturulacak, kooperatif bilincinin artrlmas salanacak.

Kooperatif mevzuatnda ve ilgili dier mevzuatlarda gerekli deiiklikleri içerecek bir mevzuat tasla hazrlanacak.

Uzun süreli isizler, göçmenler, bamllar, engelliler, eski hükümlüler gibi dezavantajl gruplarn çalma hayatna entegrasyonunda sosyal kooperatifler yaygn olarak kullanlmaya balayacak.

Kamu kesimi tarafndan eksik olarak yerine getirilen engelli bakm, çocuk bakm, hasta-yal bakm, eitim ve salk gibi yar kamusal hizmetlerin sosyal kooperatifler araclyla kullanclar ve gönüllüler tarafndan sunulmas salanacak.

sizlik orannn yüksek olduu veya kalknmada geri kalm yörelerde içi kooperatifi modeli tevik edilecek.

Kadnlarn i piyasasna eriiminde en önemli engellerden olan ve aile içinde geleneksel olarak sadece kadnlarn omzuna yüklenen hasta, yal, çocuk ve engelli bakm hizmetlerinin sunulmas konusunda yaratlacak imkanlar sadece kadnlarn i piyasasna giriini kolaylatrmayacak, ayn zamanda yeni i olanaklarnn da yaratlmasna imkan tanyacak.

Ana Sayfaya Git