Türk-İş: İşverenlerin sözleşme fesih imkanı kısıtlansın

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, koronavirüs salgına karşı hükümete yeni önlemler alması çağrısında bulunarak, işverenlerin iş sözleşmesinin fesih imkanının askıya alınmasını istedi.

Haberler 01.04.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye çi Sendikalar Konfederasyonu (Türk-), hzla yaylan koronavirüs (Kovid-19) salgnna kar hükümete yeni önlemler alnmas çars yapt. Türk- Yönetim Kurulu adna açklama yapan Genel Bakan Ergün Atalay, salgn nedeniyle çalanlarn salnn ve ekonomik haklarnn korunmasnn hayati önemde olduunu vurgulad.

çalma hayatnda alnacak ek tedbirlerin hem salgnn yaylmasn engellemek hem de içilerin ve tüm çalanlarn saln ve iini korumak açsndan gerekliliine iaret eden Atalay, Salgn önleme konusunda kamu otoritelerinin gerek sosyal yaam için gerekse iyerlerindeki üretim süreçlerini kapsayan i sal ve güvenlii için ald ve alaca tedbirleri hayati önemde görüyoruz dedi.

Üç MADDE UYGULANSIN

Atalay, 3 maddelik tedbir önerisinde bulundu:

* Kovid-19 salgn süresince iten çkarmalar yasaklanmaldr. Kovid-19 salgnnn yeni bir isizlik dalgasna yol açmamas, iin ve içinin gelir sürekliinin salanmas için Kovid-19 ile mücadele döneminde iverenin i sözlemesini fesih imkn askya alnmaldr.

* Kovid-19a kar mücadele kapsamnda zorunlu ve acil mal ve hizmet üretimi hariç olmak üzere, en az 15 gün süreyle, bütün ilerin durdurulmas içilerin korunmas ve salgnn yaylma hznn önlenmesi için önem arz etmektedir.

* ten çkarlmalarn ve ilerin durdurulmasnn yol açaca gelir kaybna kar, sizlik Sigortas Fonu kaynaklar hzla devreye sokulmal, isizlik ödenei ve ksa çalma ödeneinden yararlanmak için içi açsndan gerekli olan koullar kaldrlmaldr. Küresel salgn nedeniyle i ve gelir kaybna urayan bütün içilere iveren, sizlik Sigortas Fonu ve devlet tarafndan gelir destei salanmaldr. ten çkarlmalarn izlenmesi için Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl nezdinde Üçlü Danma Kurulu bileimine uygun bir izleme ve denetim mekanizmas kurulmaldr.

Ana Sayfaya Git