Su hayat veriyor

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bölgeye sulama amaçlı yapılan ve uzunluğu bin 500 kilometreyi aşan ana sulama kanalları tarım arazilerine hayat veriyor.

Haberler 27.06.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bünyesinde 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali (HES) ve sulama ebekelerinin bulunduu GAP, enerji yatrmlarnn yan sra Güneydou Anadolu Bölgesindeki illerde salad sulama yatrmlaryla da dikkati çekiyor.

Bata su depolama yaplar olan barajlarn ina edildii, hidroelektrik santrallerin kurulduu projenin ikinci ayanda ise suyun toprakla bulumas için ana sulama kanallar ve ebekeleri tesis ediliyor.

Daha yaplacak çok iimiz var

GAP Bölge Kalknma daresi (GAP BK) Bakan Sadrettin Karahocagil, projenin ana ayaklarndan birinin sulama olduunu söyledi.

Bölgenin verimli topraklarnn sulamaya açlmasnn ülke ekonomisi için çok önemli olduunu vurgulayan Karahocagil, öyle konutu:

GAPn en büyük amac barajlarmzda toplanan suyla buradaki güzel, verimli ovalar sulamak. Sulamada hedefimiz bölgedeki ekonomik olarak sulanabilir 1 milyon 60 bin hektar alann tamamn suyla buluturmak. u ana kadar bölge bin 500 kilometre uzunluunda ana sulama kanalyla nak gibi ilendi. Bölgeye bin 500 kilometre uzunluunda ana sulama kanal yapld ama tabi daha yaplacak çok iimiz var.

Karahocagil, bölgede u ana kadar ana kanallar vastasyla sulanan alann 600 bin hektar geçtiini de bildirdi.

Sulama projelerinde hedeflerinin yüzde 53lük ksmn gerçekletirdiklerini belirten Karahocagil, 150 bin hektar alann sulanmas için de ana sulama kanallarnn inasnn devam ettiini söyledi.

Bir milyon hektar alan ksa sürede yakalayacaz

Yürütülen sulama projeleriyle bölgedeki birçok yeri suya kavuturacaklarn ifade eden Karahocagil, u bilgileri verdi:

150 bin hektar arazinin sulanmas için de planlama yapld. Bu projelerimiz bittiinde sulamada bir milyon hektar alan çok ksa sürede yakalayacaz. Sulama projelerimizle Diyarbakrn ovalar, Silvan Baraj bitince Silvan ve Bismil ovalar sulanacak, Batman arazilerini sulamaya baladk, Adyamanda Koçali Baraj ile 18 bin dekar alan sulanacak. Suruçta 700 bin dönüm arazi sulanyor ve burada çalmalar yine devam ediyor. Aa Mardin Ana Kanal ile Mardinin arazileri sulanacak. Burada Derik su depolama alan inaat bitmek üzere. Viranehir, Ceylanpnar sulamalar yaplyor. Bütün alanlarmzda çok ciddi çalmalarmz devam ediyor. u anda ekonomik olarak Türkiye için sulanmasnda fayda görülen ve sulanmasnn anlaml olduunu düündüüm alanlarn hemen hemen tamamna girilmi durumda. Bu açdan biz GAPn gerçekten bölgeyi gda ve enerji üssü olacan iddia etmitik, imdiden aslnda bu hedefimize ulatmz düünüyorum.

3 bin kilometreyi aacak

Karahocagil, ana sulama kanallarnn su tama kapasitesinin çok yüksek olduunu dikkati çekerek, GAPta u anda toplam yaklak 2 bin 500 kilometre uzunluunda ana kanal yaplmasn planlyoruz. Cizre ve Silopi ovalarna yaplacak kanallaryla 3 bin kilometreden fazla ana kanala ulalr. Ana kanalda saniyede en az 90 metreküp su geçiyor. Özellikle Mardin ana sulama kanalnda 360 metreküp/saniye akntya sahip. Kzlrmak Nehrinin normal halinin saniyede 180 metreküp su akntsnn olduunu düününce ana sulama kanallarnda çok ciddi bir su akntsnn bulunduu ortaya çkmaktadr. diye konutu.

Ana kanallarn ekonomiye daha fazla katk sunmas için çalmalar yürüttüklerini dile getiren Karahocagil, unlar kaydetti:

Harran ana sulama kanal üzerine GAPTAEM ile güne panelleri kurduk ve güne enerjisinden elektrik üretimi çalmamz oldu. u anda kanal üzerine döenen panellerle elektrik üretiyoruz ve burada GAPTAEM deneme alanlarndaki arazilerin elektrik ihtiyac karlanyor. Bölgede bu kanallarda yaplabilecek hem elektrik üretimi hem balk üretimi ve farkl faydalar salayacak ne varsa ona yönelmemiz lazm. Gerçekten bölge nehirler büyüklüünde ana kanallarla kapl. nallah ana sulama kanallarnn farkl ekillerde ekonomiye katk sunmasna yönelik çalmalarmz devam edecek.

Ana Sayfaya Git