Süne alarmı!

İskenderoğlu, buğday pasına erken müdahalenin ve süne ile mücadelenin zamanlamasının önemine dikkat çekti.

Haberler 21.05.2017 - 12:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

M. Emin FDAN/Muhammet YILDIZ

DYARBAKIR-Diyarbakrdaki çiftçileri, son zamanlarda hzla yaylan buday pas korkusu sararken, Diyarbakr Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, erken müdahalenin ve süne ile mücadelenin zamanlamasna dikkat çekerek, yetkilileri uyard.

skenderolu, çiftçileri tarm hastalklar konusunda uyararak budaydan verim alnabilmesi için hastalklara kar erken müdahale edilmesi gerektiini ifade ederek, özellikle son zamanlarda ortaya çkan Septorya, sar pas ve yaprak lekesi hastalklarna kar çiftçileri uyararak, ekinlerin ilaçlanmas ve zamannda müdahale edilmesini istedi.

SÜNEYLE MÜCADELE

Septorya hastal denen kök çürümesi konusunda dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan skenderolu, Zaman tam da süne ile mücadelenin zamandr. nsanlar süneden bir ey olmayacan düünüyor. Ancak hastalk budaya vurduu zaman hafifliyor ve kalitesini düürüyor. Kalite düerse, fiyat da düer. Böylece çiftçi zarar görür. Verimi de olumsuz etkiler. Evvelki yllarda devlet uçakla ilaçlama yapyordu. Uçak ilaç att zaman hayvanlara zarar veriyordu. Bu nedenle 2005ten itibaren yasakland. Bu yüzden süne ile tam zamannda mücadele edilmelidir diye konutu.

TMOnun buday piyasasyla ilgili bilgilendirmesine de dikkat çeken skenderolu, Biz bu alm müdahalesinin zamannda yaplmasn istiyoruz. Üretici çiftçi, tüccarn eline dümeden önce müdahalenin yaplmas gerekir ki fiyatlar aa çekilmesin. Toprak Mahsulleri Ofisi, alm bandn hem erken açacak hem de erken taban fiyat açklayacak. Taban fiyat açkland zaman çiftçi rahatlyor. Toprak Mahsulleri Ofisi dengedir. Hem msrda hem budayda dengedir. Eer o olmasa çiftçi tüccarn eline düüyor. Onlarla vicdanlar kalyor. dedi.

BUDAYI BZ ÜRETYORUZ AMA KARILIINI ALAMIYORUZ

çiftçi Hamid Tunç ise devlet tarafndan verilen desteklemeye yeterli görmediklerini söyledi. Tunç, Biz çiftçiler olarak ekimi yaparak üstümüze düen görevleri yaparz ama belirli bir aamadan sonra bu biraz da devletimize bal olan bir eydir. Evet, destek veriyor ama yeterli deil. Dier aamalarda da destek olunmas gerekiyor. Biz çiftçiyiz, üretiyoruz. Bu noktada bölgeye bir mühendis görevlendirebilir. Buday biz üretiyoruz ama ürettiimizin karln alamyoruz. Bu sene ya iyiydi. Bu konuda memnunuz ama yalarla birlikte böcekler de çoalyor. Dier hastalklar da oluuyor. Ziraat mühendislerinin de devlet tarafndan çiftçi için görevlendirilmesi gerekir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git