Görüş Bildir

Süne alarmı!

İskenderoğlu, buğday pasına erken müdahalenin ve süne ile mücadelenin zamanlamasının önemine dikkat çekti.

Süne alarmı!

M. Emin FİDAN/Muhammet YILDIZ

DİYARBAKIR-Diyarbakır'daki çiftçileri, son zamanlarda hızla yayılan "buğday pası" korkusu sararken, Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, erken müdahalenin ve süne ile mücadelenin zamanlamasınıa dikkat çekerek, yetkilileri uyardı.

İskenderoğlu, çiftçileri tarım hastalıkları konusunda uyararak buğdaydan verim alınabilmesi için hastalıklara karşı erken müdahale edilmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle son zamanlarda ortaya çıkan Septorya, sarı pas ve yaprak lekesi hastalıklarına karşı çiftçileri uyararak, ekinlerin ilaçlanması ve zamanında müdahale edilmesini istedi.

SÜNEYLE MÜCADELE

Septorya hastalığı denen kök çürümesi konusunda dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İskenderoğlu, "Zaman tam da süne ile mücadelenin zamanıdır. İnsanlar süneden bir şey olmayacağını düşünüyor. Ancak hastalık buğdaya vurduğu zaman hafifliyor ve kalitesini düşürüyor. Kalite düşerse, fiyatı da düşer. Böylece çiftçi zarar görür. Verimi de olumsuz etkiler. Evvelki yıllarda devlet uçakla ilaçlama yapıyordu. Uçak ilaç attığı zaman hayvanlara zarar veriyordu. Bu nedenle 2005’ten itibaren yasaklandı. Bu yüzden süne ile tam zamanında mücadele edilmelidir" diye konuştu.

TMO'nun buğday piyasasıyla ilgili bilgilendirmesine de dikkat çeken İskenderoğlu, "Biz bu alım müdahalesinin zamanında yapılmasını istiyoruz. Üretici çiftçi, tüccarın eline düşmeden önce müdahalenin yapılması gerekir ki fiyatlar aşağı çekilmesin. Toprak Mahsulleri Ofisi, alım bandını hem erken açacak hem de erken taban fiyatı açıklayacak.  Taban fiyat açıklandığı zaman çiftçi rahatlıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi dengedir. Hem mısırda hem buğdayda dengedir. Eğer o olmasa çiftçi tüccarın eline düşüyor. Onlarla vicdanları kalıyor." dedi.

"BUĞDAYI BİZ ÜRETİYORUZ AMA KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ"

Çiftçi Hamid Tunç ise devlet tarafından verilen desteklemeye yeterli görmediklerini söyledi. Tunç, "Biz çiftçiler olarak ekimi yaparak üstümüze düşen görevleri yaparız ama belirli bir aşamadan sonra bu biraz da devletimize bağlı olan bir şeydir. Evet, destek veriyor ama yeterli değil. Diğer aşamalarda da destek olunması gerekiyor. Biz çiftçiyiz, üretiyoruz. Bu noktada bölgeye bir mühendis görevlendirebilir. Buğdayı biz üretiyoruz ama ürettiğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu sene yağış iyiydi. Bu konuda memnunuz ama yağışlarla birlikte böcekler de çoğalıyor. Diğer hastalıklar da oluşuyor. Ziraat mühendislerinin de devlet tarafından çiftçi için görevlendirilmesi gerekir." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi