TİSK'ten vergiler ve ödemelerin tüm sektörlerde ertelenmesi talebi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "Ekonomik İstikrar Kalkanı paketindeki muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemelerini 6'şar ay erteleme tedbirinin ülkemiz içinde faaliyet gösteren tüm sektörleri ve tüm işletmeleri kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberler 24.03.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akkol, yapt yazl açklamada, küresel bir salgn olan yeni tip koronavirüsün olumsuz etkilerinin giderek arttn vurgulayarak, aldklar önlemlerin üye sendikalar ile bal iletmeleri nezdinde duyurulmas ve uygulanmas için titizlikle hareket ettiklerini bildirdi.

Koronavirüsün yaylmamas için gerekli sosyal mesafe nedeniyle ekonominin yavaladn belirten Akkol, Birçok i yeri faaliyetine ara vermi ya da çalma kapasitesini önemli oranda azaltm, çalanlar izne çkarlm, sektörlerdeki ulusal ve uluslararas talebin azalmasyla da üretim kapasiteleri düürülmütür. deerlendirmesinde bulundu.

TSKten vergiler ve ödemelerin tüm sektörlerde ertelenmesi talebi

Virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek için geçen hafta Ekonomik stikrar Kalkan paketinin açklandn anmsatan Akkol, hükümete daha önce ilettikleri taleplerin de yer ald paketten duyduklar memnuniyeti dile getirerek, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana teekkür etti.

Paketteki tedbirler arasnda muhtasar ve KDV tevkifat ile SGK primlerinin nisan, mays ve haziran ödemelerini 6ar ay ertelenmesinin AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik, ulam, tekstil konfeksiyon, etkinlik organizasyon sektörlerini kapsadn anmsatan Akkol, unlar kaydetti:

Koronavirüs nedeniyle ülkemizdeki tüm sektörler ayn problemli süreçlerle karlamaktadr. Toplum salna ilikin alnan önlemler nedeniyle iletmeler durma noktasna gelmitir. Toplumun tüketim alkanlklar bu süreçte deitiinden vatandalar gda haricinde alm yapmamaktadr. Ülkelerin ald önlemler nedeniyle hem ihracat hem de ithalat zor bir dönemden geçmektedir. Domino etkisiyle tüm ülkeler ve sektörleri skntya sokan bu süreçte, devletimizce birçok sektör önlem paketi kapsamna alnm olsa da ülke ekonomisinde önemli paya sahip dier sektörler bu paketin dnda kalmtr. Bundan dolay, Ekonomik stikrar Kalkan paketindeki muhtasar ve KDV tevkifat ile SGK primlerinin nisan, mays ve haziran ödemelerini 6ar ay erteleme tedbirinin ülkemizde faaliyet gösteren tüm sektörleri ve tüm iletmeleri kapsayacak ekilde geniletilmesini talep ediyoruz.

- Yüzde 25lik snr tedbirler dikkate alndnda yetersiz

Bu süreçte tüm önlemlerin devletten beklenmemesi gerektiini vurgulayan Akkol, öyle devam etti:

Konfederasyonumuz ve üye iveren sendikalarmzca gösterilecek bu çabann daha geni kapsaml olmasnn salanmas amacyla 6356 sayl Sendikalar ve Toplu Sözlemesi Kanununun Kurulularn Faaliyetleri balkl 26nc maddesinde deiiklie ihtiyaç duyuyoruz

Bu madde uyarnca iveren sendikalar, tüzüklerinde hüküm bulunmak ve artlar genel kurul kararyla belirlenmek kaydyla, içilerin sigorta primlerinin iveren paynn ödemelerinde kullanlmak ve nakit mevcudunun yüzde 25ini amamak üzere, karlksz yardma dayal dayanma ve yardm fonu oluturulabiliyor. Madde ile belirlenmi olan yüzde 25lik orann içinden geçtiimiz bu dönem içerisinde özellikle devletimizce bu yönde getirilmi olan tedbirler de dikkate alndnda yetersiz olduu düünüyoruz. veren sendikalarnn kuracaklar yardmlama ve dayanma fonu snrnn, nakit mevcutlarnn yüzde 25inden yüzde 35ine yükseltilmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git