Taban ücret 4 bin 100 TL

Hükümet ile işçi konfederasyonları arasında sağlanan anlaşmaya göre, taban ücretleri 4 bin 100 liraya yükseltilen kamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.

Haberler 12.08.2021 - 02:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Hükümet ile içi konfederasyonlar arasnda salanan anlamaya göre, kamu içilerinin taban ücretleri 4 bin 100 liraya yükseltildi. Kamu içilerinin ücretlerine 2021-2022nin ilk 6 ay için yüzde 12, dier 6 aylar için yüzde 5 art enflasyon fark orannda zam yapld.

Kamu kurum ve kurulularndaki 700 binden fazla içiyi ilgilendiren 2021 Yl Kamu Toplu Sözlemeleri çerçeve Protokolü üzerinde hükümet ve içi konfederasyonlarnn anlama salamasnn ardndan Türk- Genel Merkezinde imza töreni düzenlendi.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, törendeki konumasnda, Türk-in Türkiyenin en büyük içi konfederasyonu olduunu belirterek, bundan dolay imza törenini Türk-te düzenleme karar aldklarn söyledi.

Yürütülen toplu pazarlkta hem çalanlar hem de kamuoyunu tatmin edecek bir aamaya geldiklerini dile getiren Bilgin, unlar kaydetti:

Türkiyenin toplumsal barna hizmet edecek bir sözlemedir. Burada ilk yaptmz ey çok önemli. Taerondan geçen içilerin çounluunu oluturduu, asgari ücret düzeyinde çalan bir grup vard. Bunlarn says 315 bin kiiydi. Bunlarn ücretlerine 500 liray geçen düzeltme yaptk. Yani 4 bin 100 lira civarnda oldu. Bu belki de bugüne kadar seyyanen yaplan en yüksek zam oldu. Bu çok önemli çünkü bundan sonra yaplan pazarlk sonucunda vardmz art oranndan da ayrca faydalanacaklar. Birinci 6 ay için yüzde 12, ikinci alt ay için yüzde 5 art enflasyon fark olmak üzere yüzde 21lik ciddi bir ortalama zamma ulatk. Bütün içilere yansyan orannn yüzde 27,17 olduunu ifade etmek isterim. Bu çok ciddi bir artdr. Bu artlarn kamuya bir maliyeti vardr ama bu maliyeti dikkate alan bir yaklam Türk ekonomisinin imkanlar içerisinde gerçekletirmi bulunuyoruz. Bu sözlemede sadece bunu gerçekletirmedik,Türk çalma hayatnda ilk defa toplam orana, yaklak yüzde 3 orannda yansyan hizmet zamm konusunda bir uzlamaya vardk. Bunun da çok önemli olduunu düünüyorum.

- kramiyeler birinci yl için 30, ikinci yl için 40 güne çkartld

Sözlemeyle sosyal haklarda da iyiletirmeler yapldn vurgulayan Bilgin, öyle devam etti:

Taerondan kadroya geçenlerin ikramiyelerini birinci yl için 30 güne, ikinci yl için 40 güne çkarttk. Ücretlere yaplan artlar, bütün sosyal yardmlara da yansd. Sosyal yardmlar 275 liradan 350 liraya yükseltildi. Bunlar Türk içisine helal olsun. Bütün bunlar dikkate aldmz zaman kamuya maliyeti Türk ekonomisinin karlayabilecei bir maliyettir. Sayn Cumhurbakan, emei koruyacak bir yaklamla bizi yetkili kld. Sayn Cumhurbakanmza sayglar sunuyorum, Hazine ve Maliye Bakanmz Lütfi Elvana teekkür ediyorum.

2021 Yl Kamu Toplu Sözlemeleri çerçeve Protokolü ile kamudaki içilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021-2022nin ilk 6 ay için yüzde 12, dier 6 aylar için yüzde 5 art enflasyon fark orannda zam yapld.

Törene, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardmcs Ahmet Erdem, Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, Hak- Genel Bakan Vekili Osman Yldz, Türk- Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Türk- Genel Mali Sekreteri Ramazan Aar ve ilgili sendikalarn genel bakanlar katld.

Hem mücadele hem müzakere

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, törendeki konumasnda, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin ile TCDD Genel Müdürlüü ve akademisyenlii dönemlerini birlikte çalma frsat bulduklarn belirterek, Bilginin sendikalar ve içileri çok iyi tandn söyledi.

Bilginin bakanlnn bir frsat olarak gördüklerini ifade eden Atalay, Biz bu dönem skntlarmz çözdük, çözdük. Bu dönem çözemezsek bir asr çözemeyiz. dedi.

Sözleme görümelerini orman yangnlar nedeniyle biraz ötelediklerini vurgulayan Atalay, Sendikac hem mücadele yapacak hem müzakere yapacak. Geçen sene kdem tazminatnda aynsn yaptk, esnek çalmada aynsn yaptk. Bu çalmalar yapmasaydk, u anda kdem tazminatyla ilgili kanun geçmiti. ifadelerini kulland.

- Sosyal yardmlar 275 liradan, 350 liraya yükseltildi

Atalay, imzalayacaklar sözlemeyle ücret ve sosyal haklarda önemli kazanmlar elde ettiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Sözlemeyle öncelikle ücretleri 4 bin 100 lirann altnda olanlarn ücretleri 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021in ilk alt aynda yüzde 12 zam yapld. Bu içiler, çalt her yl için ilave 7 lira zam ald. 2021in ikinci alt aynda yüzde 5 zam art enflasyon fark verilecek. Bu artlarla en düük ücrete 2021 yl için yüzde 34,62 zam yaplm oldu.

Ortalama ücretlilere ise yüzde 12lik ücret artnn yannda çalt her yl için 7 lira olmak üzere ortalama 105 lira verildi. Her sendikann skala ayarlamasyla birlikte ortalama ücretlilere 2021in ikinci alt ay ilavesiyle yaplan art yüzde 27,17yi buldu. Ayrca, taerondan kadroya geçenlerin ikramiyeleri birinci yl için 30 güne, ikinci yl için 40 güne çkartld. Sosyal yardmlar 275 liradan, 350 liraya yükseltildi.

Taerondan kadroya geçiler

Hak- Genel Bakan Vekili Osman Yldz, sözleme görümeleri sürecini Türk- ve Hak-in birlikte yürüttüünü anmsatarak, konfederasyonlar arasndaki somut i birliinin somut sonuçlarn bugün aldklarn söyledi.

ki konfederasyona bal sendikalarn da sözleme sürecinde ortak hareket ettiini vurgulayan Yldz, kamudaki 700 bin içiyi ilgilendiren sözlemenin hayrl olmas temennisinde bulundu.

- Mali olarak önemli baarlar elde edilmitir

Yldz, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilginin sözleme görümeleri sürecinde yapc ve sorunlar çözücü yaklam içerisinde olduunu ifade ederek, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan ile sözlemede katks olanlara teekkür etti.

Sözlemenin taeron irketlerden kamuda kadroya geçenler için önemli haklar içerdiini bildiren Yldz, öyle devam etti:

Bu toplu i sözlemesi ile taerondan kadroya geçi sonrasn düzenleyen, aksaklklar, eksiklikleri gideren önemli bir yaklam ortaya koyduumuzu düünüyorum. Bu kapsamda mali olarak önemli baarlar elde edilmitir. Taban ücrette iyiletirme, kdem zamm, önemli ücret zamlar, sosyal yardmlar, ikramiyeler gibi temel konularda önemli iyiletirmeler olduunu belirtmek istiyorum. Yine bu perspektif çerçevesinde mevsimlik içilerin sorununun çözümü, i kollarna has sorunlarn çözümü, tayin ve becayi gibi önemli perspektifleri de ortaya koymu bulunuyoruz.

Ana Sayfaya Git