Taban ücret 4 bin 100 TL

Hükümet ile işçi konfederasyonları arasında sağlanan anlaşmaya göre, taban ücretleri 4 bin 100 liraya yükseltilen kamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.

Taban ücret 4 bin 100 TL

HABER MERKEZİ

Hükümet ile işçi konfederasyonları arasında sağlanan anlaşmaya göre, kamu işçilerinin taban ücretleri 4 bin 100 liraya yükseltildi. Kamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde hükümet ve işçi konfederasyonlarının anlaşma sağlamasının ardından Türk-İş Genel Merkezi'nde imza töreni düzenlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, törendeki konuşmasında, Türk-İş'in Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu olduğunu belirterek, bundan dolayı imza törenini Türk-İş'te düzenleme karar aldıklarını söyledi.

Yürütülen toplu pazarlıkta hem çalışanları hem de kamuoyunu tatmin edecek bir aşamaya geldiklerini dile getiren Bilgin, şunlar kaydetti:

"Türkiye'nin toplumsal barışına hizmet edecek bir sözleşmedir. Burada ilk yaptığımız şey çok önemli. Taşerondan geçen işçilerin çoğunluğunu oluşturduğu, asgari ücret düzeyinde çalışan bir grup vardı. Bunların sayısı 315 bin kişiydi. Bunların ücretlerine 500 lirayı geçen düzeltme yaptık. Yani 4 bin 100 lira civarında oldu. Bu belki de bugüne kadar seyyanen yapılan en yüksek zam oldu. Bu çok önemli çünkü bundan sonra yapılan pazarlık sonucunda vardığımız artış oranından da ayrıca faydalanacaklar. Birinci 6 ay için yüzde 12, ikinci altı ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı olmak üzere yüzde 21'lik ciddi bir ortalama zamma ulaştık. Bütün işçilere yansıyan oranının yüzde 27,17 olduğunu ifade etmek isterim. Bu çok ciddi bir artışıdır. Bu artışların kamuya bir maliyeti vardır ama bu maliyeti dikkate alan bir yaklaşımı Türk ekonomisinin imkanları içerisinde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu sözleşmede sadece bunu gerçekleştirmedik,Türk çalışma hayatında ilk defa toplam orana, yaklaşık yüzde 3 oranında yansıyan hizmet zammı konusunda bir uzlaşmaya vardık. Bunun da çok önemli olduğunu düşünüyorum."

- İkramiyeler birinci yıl için 30, ikinci yıl için 40 güne çıkartıldı

Sözleşmeyle sosyal haklarda da iyileştirmeler yapıldığını vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti:

"Taşerondan kadroya geçenlerin ikramiyelerini birinci yıl için 30 güne, ikinci yıl için 40 güne çıkarttık. Ücretlere yapılan artışlar, bütün sosyal yardımlara da yansıdı. Sosyal yardımlar 275 liradan 350 liraya yükseltildi. Bunlar Türk işçisine helal olsun. Bütün bunları dikkate aldığımız zaman kamuya maliyeti Türk ekonomisinin karşılayabileceği bir maliyettir. Sayın Cumhurbaşkanı, emeği koruyacak bir yaklaşımla bizi yetkili kıldı. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza saygılar sunuyorum, Hazine ve Maliye Bakanı'mız Lütfi Elvan'a teşekkür ediyorum."

2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.

Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve ilgili sendikaların genel başkanları katıldı.

Hem mücadele hem müzakere             

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay,  törendeki konuşmasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile TCDD Genel Müdürlüğü ve akademisyenliği dönemlerini birlikte çalışma fırsatı bulduklarını belirterek, Bilgin'in sendikaları ve işçileri çok iyi tanıdığını söyledi.

Bilgin'in bakanlığının bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Atalay, "Biz bu dönem sıkıntılarımızı çözdük, çözdük. Bu dönem çözemezsek bir asır çözemeyiz." dedi.

Sözleşme görüşmelerini orman yangınları nedeniyle biraz ötelediklerini vurgulayan Atalay, "Sendikacı hem mücadele yapacak hem müzakere yapacak. Geçen sene kıdem tazminatında aynısını yaptık, esnek çalışmada aynısını yaptık. Bu çalışmaları yapmasaydık, şu anda kıdem tazminatıyla ilgili kanun geçmişti." ifadelerini kullandı.

- "Sosyal yardımlar 275 liradan, 350 liraya yükseltildi"

Atalay, imzalayacakları sözleşmeyle ücret ve sosyal haklarda önemli kazanımlar elde ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Sözleşmeyle öncelikle ücretleri 4 bin 100 liranın altında olanların ücretleri 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021'in ilk altı ayında yüzde 12 zam yapıldı. Bu işçiler, çalıştığı her yıl için ilave 7 lira zam aldı. 2021'in ikinci altı ayında yüzde 5 zam artı enflasyon farkı verilecek. Bu artışlarla en düşük ücrete 2021 yılı için yüzde 34,62 zam yapılmış oldu.

Ortalama ücretlilere ise yüzde 12’lik ücret artışının yanında çalıştığı her yıl için 7 lira olmak üzere ortalama 105 lira verildi. Her sendikanın skala ayarlamasıyla birlikte ortalama ücretlilere 2021'in ikinci altı ay ilavesiyle yapılan artış yüzde 27,17'yi buldu. Ayrıca, taşerondan kadroya geçenlerin ikramiyeleri birinci yıl için 30 güne, ikinci yıl için 40 güne çıkartıldı. Sosyal yardımlar 275 liradan, 350 liraya yükseltildi."

Taşerondan kadroya geçişler

Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız, sözleşme görüşmeleri sürecini Türk-İş ve Hak-İş'in birlikte yürüttüğünü anımsatarak, konfederasyonlar arasındaki somut iş birliğinin somut sonuçlarını bugün aldıklarını söyledi.

İki konfederasyona bağlı sendikaların da sözleşme sürecinde ortak hareket ettiğini vurgulayan Yıldız, kamudaki 700 bin işçiyi ilgilendiren sözleşmenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

- "Mali olarak önemli başarılar elde edilmiştir"

Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in sözleşme görüşmeleri sürecinde yapıcı ve sorunları çözücü yaklaşım içerisinde olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile sözleşmede katkısı olanlara teşekkür etti.

Sözleşmenin taşeron şirketlerden kamuda kadroya geçenler için önemli haklar içerdiğini bildiren Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu toplu iş sözleşmesi ile taşerondan kadroya geçiş sonrasını düzenleyen, aksaklıkları, eksiklikleri gideren önemli bir yaklaşımı ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Bu kapsamda mali olarak önemli başarılar elde edilmiştir. Taban ücrette iyileştirme, kıdem zammı, önemli ücret zamları, sosyal yardımlar, ikramiyeler gibi temel konularda önemli iyileştirmeler olduğunu belirtmek istiyorum. Yine bu perspektif çerçevesinde mevsimlik işçilerin sorununun çözümü, iş kollarına has sorunların çözümü, tayin ve becayiş gibi önemli perspektifleri de ortaya koymuş bulunuyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz