Tarımsal üretime düşük faizli kredi

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasının esasları belli oldu.

Haberler 26.03.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ziraat Bankas A ve Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birliince (TKK) düük faizli tarmsal yatrm ve iletme kredisi kullandrlmasna ilikin uygulama esaslar belirlendi.

Tarm ve Orman Bakanlnn konuya ilikin teblii, Resmi Gazetede yaymlanarak, 1 Ocaktan geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Ocak aynda yürürlüe giren Cumhurbakan Karar dorultusunda hazrlanan teblie göre, üreticiler, sözlemeli üretim yapanlar, tarmsal amaçl kooperatif ve üretici birlikleri, Tarm letmeleri Genel Müdürlüü ve yalnzca lisansl depo yatrm yapan kamu kurum ve kurulular ile bunlarn iktisadi iletmeleri, 31 Aralk 2022ye kadar belirlenen indirim oranlaryla kredi kullanabilecek.

Üretim konusuna göre, 500 bin lira ile 50 milyon lira arasnda deien üst limitteki krediler için yüzde 25-75 orannda faiz indirimi yaplacak. Özellikli kriter olarak belirlenen artlar salayan üreticiler, ek olarak yüzde 10 faiz indiriminden faydalanabilecek. Uygulanacak toplam indirim oran yüzde 100ü aamayacak.

Geleneksel bitkisel üretim yapan iletmeler, 50 bin liraya kadar faizsiz kredi kullanabilecek. 50 bin üzeri krediler ise en az yüzde 50 orannda sübvanse edilecek.

Geleneksel hayvansal üretim yapan iletmeler, 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullanabilecek. 100 bin üzeri kredilere ise en az yüzde 50 orannda sübvanse salanacak.

Yatrm ve iletme kredisi bavurular, ilgisine göre bankaya veya TKKye yaplacak. Bavurular banka ve TKKnin kendi usul, esas ve mevzuatlar dahilinde deerlendirilecek ve uygun bulunanlara kredi kullandrlacak.

SIIR YETTRCL

Sütçü ve kombine sr yetitiricilii, damzlk düve yetitiricilii, büyükba hayvan besicilii ve küçükba hayvanclk konularnda, belirtilen illerde faaliyet gösteren veya gösterecek üreticiler öncelikli bölge yatrm özellikli kriterinden yararlanabilecek.

Büyükba hayvan besicilii kredisinden yararlanabilmek için manda dahil olmak üzere 50 ba ve üzerinde besi srcl iletmesi kurulmas veya iletme kapasitesinin 50 ba ve üzerine çkarlmas gerekecek.

Küçükba hayvan yetitiricilii kredisinden yararlanabilmek için ise üreticilerin, koyunda en az 250 ba, keçide en az 100 ba kapasiteye sahip iletme kurmalar ya da mevcut kapasitelerini belirtilen kapasitelere veya üzerine çkarmalar, küçükba hayvan besiciliinde ise 250 ba ve üzerinde besi iletmesi kurmalar veya iletme kapasitesini 250 ba ve üzerine çkarmalar dikkate alnacak.

KANATLI HAYVAN SEKTÖRÜ

Kanatl sektöründe ise etlik piliç yetitiricilii için asgari on bin adet, kaz, ördek, hindi için asgari bin adet, bldrcn için asgari iki bin adet, deve kuu için asgari elli adet ve üzeri kapasitelerde iletme kuran veya kurulu iletme kapasitesini asgari bu kapasitelere çkaran üreticilere kanatl hayvan yetitiricilii kapsamnda yatrm ve iletme kredisi kullandrlacak.

Karar kapsamnda, ilgili yönetmelik hükümleri kapsamnda kurulmu veya kurulacak lisansl depo iletmelerine inaat yatrmlaryla makine-ekipman almlarna yönelik yatrm kredisi kullandrlacak. Kapasite artlar ve yenilemeler de bu kapsamda deerlendirilecek.

Su ürünleri yetitiricilii yapacak üreticilerin faiz indirimli yatrm kredisine bavurabilmeleri için projelerinin Bakanlk tarafndan onaylanm olmas art aranacak.

Tohumculuk sektöründe ise üreticilerin yetkilendirme ve denetleme yönetmelii kapsamnda yetkilendirilmi tohumculuk kuruluu belgesine sahip olmas ve sertifikasyon sistemi dahilinde yurt içi sertifikal tohum, fide, fidan veya doku kültürü ile tohumluk üretimi yapmas veya sözlemeli üretim yapmas kouluna baklacak.

Belirlenen alanlarda üreticiler yüzde 25 ila yüzde 100 oranlarnda düük faizli yatrm ve iletme kredisi kullanabilecek.

Sözlemeli üretim yapan gerçek ve tüzel kiilerin kredi kullanm üst limiti 50 milyon liraya, geleneksel bitkisel üretim üst limiti 2,5 milyon liraya, geleneksel hayvansal üretim kredi kullanm üst limiti 1,5 milyon liraya çkarlarak küçük üreticilerin daha düük faizli kredi kullanmas amaçland.

Tebli 3 yl geçerli olacak.

Ana Sayfaya Git