Tarım dertli!

Tarım Orkam-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, koronavirüs salgınının tüm üretim alanları felç ederken bu süreç içerisinde gelecek olan tarımsal üretim krizine cevap olamayacağını dile getirdi. Demirkıran, "Hem üretim maliyetleri hem dışardan ürün getirilmesi süreci daha da karmaşık ve verimsiz bir noktaya getirdi. Koronavirüs ile birlikte kısmen ve çok az miktarda yapılan maddi ve sektörel desteklerden tarımsal üretim yapan çiftçiler faydalanmadı, bunun tam tersine sektörü daha da nefes almaz adımlar atıldı" diye konuştu.

Haberler 27.05.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEDA SORUNLAR EKLYOR

Döviz kurundaki yüksek dalgalanma ve dier ekonomik gelimelerle sektördeki girdilerin katlanmasna karn çiftçilere desteklerde çok düük, cüzi miktarlarda artlar olduu bilgisini paylaan Demirkran, yaanan onca sorunun yannda Dicle Elektrik Datm Anonim irketinin (DEDA) bu sorunlara sorunlar eklediini kaydetti. DEDAn uygulamalarnn çiftçiyi madur ettiine dikkati çeken Demirkran, Özelikle ama özelikle bölgede srarla yapt çiftçinin destek gelirlerine yasa d bir ekilde el koyma, ekim mevsimlerinde keyfi bir ekilde elektrikleri kesme bu ve buna benzer ilgili sorunlar çiftçiye ar maddi kayp yaatyor. Ziraat odalar ve çeitli kurumlar da zaman zaman bu sknt dile getirilmesine ramen çözüm gelitirilmiyor ifadelerini kulland.

MSYONLARININ FARKINDALAR

çitçilerin misyonlarnn farknda olduklarn üretimde oldukça srarc olduunu belirten Demirkran, buna karn çok büyük zorluklarla karlamaya devam edildiini kaydetti. Demirkran, çiftçiler, salgna ramen emee kutsal bir noktadan bakarak yine dünya ve bölgeyi doyurmak için tarlalarna gittiler. Bu sorumluk ile yine ürettiler ama bu ürünlerin pazar fiyat nasl olacak, bu aradaki fark önümüzdeki ve sonrasndaki yllarda ne gösterecek, onu bilemeyiz. Ama uan ki tarmsal politikalar ile önceki dönemlerdeki sonuçlar gösteriyor ki her geçen mevsimden sonra tarmsal üretimden bir yaprak daha düüyor. Bütün bunlar hayvanclk sektörü içinde geçerli saman ithal edip hayvan da ithal ediyoruz. Yerel üretici hayvann yine zararna ya da çok düük bir kar ile satyor ifadelerinde bulundu.

GIDA KRZ UYARISI

Salgndan kaynakl gda krizinin yaanabilecei uyarsnda bulunan Demirkran, Bizler bu krizi ne kadar topran varsa ek demekle, yurt dndan ülkeye tarmsal ürün ve hayvan sokarak, iç piyasay darnn basks altna alarak veya girdiler yüzde 100 artmken destei genel de bine bir artrarak, yabanc tohum ektirerek vb. gelecei olmayan politikalarla amamz mümkün deil sözleriyle uyarda bulundu.

Ana Sayfaya Git