Tarım Kredi gıda fiyatları için devreye giriyor

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, kurum olarak sözleşmeli üretim modeliyle piyasayı belirli oranda regüle etmek istediklerini belirterek, "Büyük miktarlı gıdayla uğraşan marketler ya da ihracatçıların doğrudan çiftçiyle muhatap olması için bir rol model oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Haberler 23.04.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birlii (Tarm Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Tarm Kredinin, sözlemeli üretim modeli ve ürün fiyatlarna yönelik yapaca çalmalara ilikin deerlendirmede bulundu.

Piyasann ihtiyaç duyduu ürünleri sözlemeye balayarak çiftçiye ürettirmek için çalma yaptklarn ifade eden Poyraz, bir yandan da Milli Savunma Bakanl, üniversiteler, kamu kurumlar, gda market zincirleri gibi kesimlere tedarikçi olarak ürün temin ettiklerini söyledi.

Poyraz, bu çalmayla piyasay belirli oranda regüle etmek istediklerine iaret ederek, Tarm Kredi olarak büyük miktarl gdayla uraan marketler ya da ihracatçlarn dorudan doruya çiftçiyle muhatap olmas için bir rol model oluturmaya çalyoruz. u anda tüketim ile üretim arasnda araclar var ve salkl iliki kurulmas noktasnda zaman zaman problemler, skntlar yaanyor. Biz, her iki tarafn da ihtiyacn karlyoruz. diye konutu.

ÜRÜN FYAT SGORTASI MODELNE çALIIYORUZ

Geçmi dönemlerde, sözlemede belirlenen fiyatla piyasada oluan fiyatn farkl olmas nedeniyle sözlemeli üretim modelinin baarl olamadn hatrlatan Poyraz, öyle devam etti:

Örnein, sözlemeye Ürününü 5 liradan alrm yazmlar. Hasat döneminde ürün fiyat 7 liraya çkm. Üretici ürününün tamamn vermek istememi. Tam tersine kimi zaman da fiyat 3 liraya dümü. Ürünün fiyat 3 liraya dütüü zaman çiftçi zarar etsin istemiyoruz. Bu nedenle ürün fiyat sigorta sistemi üzerine çalyoruz. Ürünün maliyeti 4 lira ise 3 liraya dütüü zaman aradaki 1 liralk fark sigorta kapsamna alabilir miyiz noktasnda çalma yapyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de benzer ekilde destekleme alm yapyor, fiyat çok dütüü zaman piyasaya alc olarak giriyor. Biz de ürün fiyat sigortas gibi model olabilir mi diye çalyoruz.

HRACAT çN DE DEVREYE GRECEZ

Poyraz, ürünün fiyat dütüü zaman ihraç etmek için de devreye gireceklerini vurgulayarak, Ürün fiyat düünce d piyasaya tayp yine piyasay regüle etmek istiyoruz. Tarm Kredi olarak yeni bir yaplanmaya gidiyoruz. hracat ve ithalat noktasnda uzman arkadalar istihdam ederek uluslararas pazarda da rol almak istiyoruz. ifadesini kulland.

ran ve Katar ile yaplan çalmalar yannda, Sudan ve çin gibi ülkeleri de gündemlerine aldklarn aktaran Poyraz, Özellikle çin 1,5 milyar kiilik bir pazar. Önümüzdeki dönemde gdann stratejik konu olacann farkndayz. Hem yurt içinde hem yurt dnda konumlanma ve planlamamz buna göre yapyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Poyraz, lisansl depoculuk konusundaki çalmalarna da deinerek, unlar kaydetti: TMOdan devraldmz silolarmz yannda kendi yatrmlarmz var. Hedefimiz gelecek yl içinde 500 bin ton/yl kapasiteli ürünü depolayabilecek kapasiteye ulamak. Türkiyede lisansl depoculuk alannda en etkin depolama irketlerinden bir tanesi olacaz. Tarm Kredi, bir taraftan çiftçinin ihtiyaçlarn karlamaya devam edecek, bir taraftan sözlemeli üretimle piyasann ihtiyac olan ürünleri dorudan doruya çiftçiye ürettirecek, üretilmi olan ürünü de gerektii kadar depolama imkanna sahip olacak. Ne üretici ne tüketici madur olsun, ikisinin arasnda doru bir kanal olmak istiyoruz.

Ana Sayfaya Git