Tasarruf planları yapanlar artıyor

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması (TTEA) sonuçlarına göre, hane halkının tasarruf sahipliği oranı bir önceki çeyreğe göre gerileyerek yüzde 16,1’den yüzde 14,2’ye indi, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 26,1’den yüzde 30,5’e yükseldi.

Haberler 01.07.2019 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ING Türkiye, Türkiyede kentsel yerleim yerlerinde yaayan yetikin bireylerin tasarruf eilimlerini izlemek amacyla 2011 ylnn Ekim ayndan bu yana Ipsos Aratrma firmas ile birlikte yürütülen Türkiyenin Tasarruf Eilimleri Aratrmasnn (TTEA) 2019 birinci çeyrek sonuçlarn açklad.

Yüzde 30.5e çkt

Sonuçlara göre, hane halknn tasarruf sahiplii oran bir önceki çeyree göre gerileyerek yüzde 16,1den yüzde 14,2ye inerken, son 3 dönemdir gerilemekte olan tasarrufu olmayanlar arasnda yakn gelecekte tasarruf yapmay planlayanlarn oran bu dönem yeniden yükselie geçti ve yüzde 26,1den yüzde 30,5e çkt.

Tasarrufu olmayanlarn ilk srada sunduu tasarruf edecek yeterli geliri olmad gerekçesinin oran, 2019un birinci çeyreinde yüzde 87den yüzde 80e inerken, buna karlk, borçlarndan dolay tasarruf edemediini söyleyenlerin oran yüzde 12ye yükseldi.

BES yükseliyor

çocuklu bireyler arasndaki tasarruf sahiplii oran yüzde 13le bir önceki çeyrekle ayn kalrken, çocuksuz bireylerde bu oran 4 puan gerileyerek yüzde 17 olarak gerçekleti.

En çok tercih edilen tasarruf arac olan bireysel emeklilik fonlar, geçen yln son çeyreine göre 2 puan artarak yüzde 32ye yükselirken, yastk alt altn ve nakit tercihi 4 puan artla yüzde 20den yüzde 24e yükseldi. Döviz vadeli hesap ise yüzde 6 ile geçen yln son çeyrei ile ayn seviyede kald.

Büyüme için önemli

ING Türkiye Bireysel Bankaclk Genel Müdür Yardmcs Alper Gökgöz, tasarruf sahipliinin sürdürülebilir büyüme için önemli olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Tasarruf yapmak bir alkanlk. Aratrmann sonuçlar, tasarruf sahiplii oranndaki azala karn tasarruf yapanlar içinde düzenli tasarruf yapanlarn orannn yln ilk çeyreinde sabit kaldn gösteriyor. Buna ek olarak, gelecek 3 ay içinde tasarruf yapmay planlayanlarn orannn bu dönem de yükselmesi tasarruf sahipliinin ilerleyen dönemde artacan iaret ediyor. ING Türkiye olarak Türkiyenin lider tasarruf bankas olma hedefiyle yol alyoruz. Turuncu Hesap ürün gruplar ve Turuncu Ekstra gibi programlarla bu hedefi destekliyor, müterilerimizi tasarrufa tevik ediyoruz.

Ana Sayfaya Git