'Tedbir alınmazsa kıtlıkla karşı karşıya kalacağız'

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, koronavirüs sürecinde tarım sektörüne yönelik bir dizi tedbir önererek, “Tedbir alınmaması durumunda kıtlık riskiyle karşı karşıyayız” uyarısında bulundu.

Haberler 08.04.2020 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Ormanclk Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikas (Tarm Orkam-Sen) Genel Bakan Hamit Kurt, salgnlarn doa, çevre ve toplumdan bamsz düünülemeyeceini görüünü paylaarak, Bata savalarn, göç, yoksulluk, iklim krizi, ekolojik tahribat, çarpk kentleme, yetersiz, salksz gda, bir bütün doann kirletilmesi, suyun ticariletirilmesi, ormanlarn doal yaam alanlarn rant alanna çevrilmesi ve özelikle ar endüstriyel tarmsal üretim gibi sorunlarn virüsün ortaya çk ve yaylnda önemli etkisi var dedi.

Sendikalarnn neo-liberal politikalardan vazgeçilmesi uyarsn yineleyen Kurt, Özelikle üretim alannda endüstiriyel üretim eklinden vazgeçilip, doal üretim modeline geçilmesi için yüzlerce çarmz oldu ama maalesef yanl politikalarndan vazgeçmediler. te sermayedarlardan yana yürütülen bu yanl politikalardan dolay, insanlk bugün büyük ve trajedi bir durumla kar karyadr diye konutu.

çFTçYE TEDBR YOK

Salgn sürecinde açklanan tedbirlerin tarm sektörüne hitap etmediine deinen Kurt, unlar söyledi: ktidarn açklad tedbir paketi sermayeden yana olduu için hem yanl hem de yetersiz. Tedbir paketlerinin içinde ne var; patrona, sermayeye, tüccara tevik, af, erteleme, yeni fon kaynaklar, çiftçiye, üreticiye, yoksul halka ise yeniden borç sarmal, hak deil, yine vicdana ve acmaya dayal yardm, sabr ve dua var. Bu yaklam çözüm olamayaca gibi, kaosun daha derinlemesine sebep olaca kesindir. Tarm sektöründeki yurttaa yönelik bir tedbir yok. Örnein; mevsimlik tarm içileri, çocuklaryla zor artlar altnda yayorlar, traktörlerle ie gidip geliyorlar, 3 kiinin kalmas gereken çadrda onlarca kii kalyor. Canl tamas yasak olan traktöre onlarca içi bindiriliyor. Bu duruma yönelik bir tedbir alnmad. Bir an önce bu duruma da müdahale edilmelidir.

çiftçi düman politikalarnda srar edilmesiyle ciddi sorunlarn yaanacana dikkati çeken Kurt, Tedbir alnmazsa bu salgnla kolay kolay ba edilmeyecei gibi, toplum olarak büyük aclar ve dramlar yaayacaz. Tedbir alnmamas halinde, önümüzdeki aylarda bir ktlkla kar karya kalabileceimiz gibi, bütün tarmsal ve hayvansal ürünler tamamen da baml hale gelecek eklinde uyard.

TALEPLERN SIRALADI

Kurt, tarm sektöründe alnmas gereken tedbirleri öyle sralad: Küçük aile iletmeler ve tarmsal kooperatifler desteklenerek, üretim kapasiteleri arttrlmaldr. Mevsimlik tarm içilerine asgari çalma koullar salanmaldr. Özelikle hayvansal ürünlerde da baml olmamak için maliyetler düürülmelidir. Meralarn rant için imara açlmasndan vazgeçilerek, üretim için kullanlmaldr. thalat gümrük vergileri yükseltilerek, çiftçi korunmaldr. Nisan ay itibariyle balayacak Buza Desteklemesi olmak üzere bütün destekleme bavurular çiftçi ve üreticilerimizin hasat yaplm olsa dahi, bütün haklar sakl kalmaldr. çiftçilerin bankalara olan borçlar yl faizsiz ertelenmelidir. Ekim yaplmayan tarm arazileri teviklerle yeniden ekim yaplr hale getirilmelidir. KHKlerle haksz olarak ihraç edilen bütün tarm ve orman emekçileri bir an önce ilerine iade edilmelidir. Liyakat ve meslek gruplarn göz önüne alarak, yeni, özelikle Gda Denetim personeli yetersiz olan il ve ilçe personel istihdam salanmaldr. Bu alanda topluma hizmet sunan kamu emekçilerine salkl çalma koullar yaratlmal, gerekli koruyucu ekipmanlar salanmaldr. Bu zor süreçte tarm orman alannda faaliyet gösteren sendikalar, meslek odalar ve dier sivil toplum örgütleriyle ibirlii içerisinde olunmaldr. Tarm ve Orman Bakanl çalanlarndan, isteyen herkese ayrmsz virüs testi yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git