Tescillendi!

GAPUTAEM tarafından yürütülen AR-GE çalışmaları kapsamında geliştirilen makarnalık buğday ve yemlik arpa çeşidi tescil edildi.

Haberler 25.05.2018 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi (GAPUTAEM) tarafndan yürütülen AR-GE çalmalar kapsamnda gelitirilen makarnalk buday ve alt sral yemlik arpa çeidi tescillendi.

GAP bölgesindeki tarmsal yenilik, kalknma ve problemlerin çözümü amacyla 1961 ylndan balayarak bugüne kadar AR-GE çalmalar yürüten GAPUTAEM, serin iklim tahllarnda çeit gelitirme çalmalar yürütüyor. Yaplan AR-GE çalmalarndan 45 çeit ürün gelitirip çiftçilerin hizmetine sunan kurum, bu yl da bu çeitlere Meksika orjinli makarnalk buday ve Halep orjinli alt sral yemlik arpa çeidi daha ekledi.

Yllarca süren emein ardndan gelitirilen iki ürün, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüü (TTSM) tarafndan tescil edildi.

Tescil edilen Sümerli makarnalk buday çeidi, iyi koullarda verim potansiyeli bin kilograma kadar çkabilen, dolgun tane yaps, yüksek protein içerii, parlak sar renk ve yüksek irmik randmanna sahip. Söz konusu ürünün, 2011-2014 yllarnda TÜBTAK-1001 program kapsamnda yürütülen proje sonuçlarna göre, hem makarna hem de bulgur kalite özellikleri yönünden üstün özelliklere sahip olduu kayt altna alnd.

yi koullarda verim potansiyeli 750 kilograma kadar çkabilen Dara yemlik arpa çeidi de dolgun tane ve yüksek protein içeriine sahip.

- Yüzde 10 verim art

GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi Müdürü Mehdi Sümerli, bugüne kadar 45 çeit farkl ürünü tescil ettirdiklerini belirterek, özellikle bu yl merakla bekledikleri iki çeidin tescillendiini ifade etti.

(Dara) adn verdiimiz yemlik arpa çeidimiz 14 yllk, Sümerli adl buday çeidimiz de 10 yllk emein ürünü. diyen Sümerli, makarnalk buday çeidini özellikle makarna ve bulgur sanayisinin umutla beklediini belirtti.

Sümerli, Bu çeidimizin gerek verimi gerekse de kalitesi çok çok iyi. u anda sulu artlarda 700 ila 900 kilogram arasnda ürün veren çeitlerimiz var. Bu çeidimizden sulu deneme artlarnda yaklak bir tona kadar verim aldk. Mevcut çeitlere göre yüzde 10 orannda bir art saland. Bu çeidin kalitesi de önemli. Zira slah çalmalarnda verim arttkça kalite düer. Bizim hedefimiz kalite ile verimi birlikte artrmaktr. Sümerli çeidinde bunu ksmen baardmza inanyorum. çünkü bu çeidimizin hem verimi hem de kalitesi yüksek. Doal sar rengi bakmndan oldukça iyi bir çeit. diye konutu.

Dara arpa çeidinin de bölge çiftçisi tarafndan tercih edilen bir tür olduunu anlatan Sümerli, bunun, dekarda yaklak 750 kilogram verim alnmas ve alt sral olmasyla öne çktn vurgulad.

Sümerli, mevcut çeitlerde 600 ila 670 kilogram arasnda verim alnrken bu çeitten 750 kilogram verim alnabilmesinin önemli olduunu aktararak, mevcut çeitlerle kyaslandnda yaklak yüzde 10 gibi bir verim artnn söz konusu olduunu kaydetti.

Yeni bir çeidin gelitirilmesinin ve tescil edilmesinin uzun soluklu bir süreç olduuna iaret eden Sümerli, Bu çeitlerimizin tüm ülke çiftçisine hayrl olmasn umuyor, bereketli kazançlar diliyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git