TESK Genel Başkanı Palandöken: “Piyasaya 25-30 milyar TL girmesini bekliyoruz”

Yeni eğitim öğretim yılında yapılacak harcamalarla birlikte piyasaya yaklaşık 25-30 milyar TL girmesinin beklendiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülke genelinde 18 milyondan fazla öğrencinin yeni eğitim öğretim yılına başlaması, piyasada büyük bir hareketlilik sağlıyor.

Haberler 27.08.2019 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her bir örenci için krtasiye, giyim, ayakkab, çanta gibi birçok kalemde yaplan harcamalarla Eylül aynda piyasaya yaklak 25-30 milyar TLnin girmesi bekleniyor dedi.

Yaz tatilinin sona ermesi ve 2019-2020 eitim öretim ylnn balamasyla birlikte çok sayda sektörün canlanacana iaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakan Bendevi Palandöken, Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde yaklak 18 milyon örenci için 9 Eylül Pazartesi günü ders zili çalacak. Önceki yllardaki gibi okul kitaplar ücretsiz olarak verilse de her bir örenci için okula balamann farkl bir maliyeti var. Okul sralaryla ilk kez tanacak olan okul öncesi örencilerin kyafet, çanta, ayakkab ve krtasiye masraflar için ortalama 700 ile bin 500 TL arasnda deien harcamalar yaplyor. lkokul, ortaokul ve liseye balayan örenciler için ise 350 TL ile bin TL arasnda masraf ediliyor. Geçen ylla kyaslandnda örencilerin okul masraflarnda enflasyona bal olarak yaklak yüzde 30luk bir art gözlemlendi eklinde konutu.

Fiyatlar kaliteye ve semte göre deiiklik gösteriyor

Okul ihtiyaçlar için yaplan harcamalarn kaliteye ve semte göre deiiklik gösterdiini belirten Palandöken, lköretim örencisinin sadece kyafet masraf olarak iki adet gömlek, iki süveter, iki yelek ve iki pantolon ile bir çift ayakkab en az 500 lira olarak belirlenirken, bu fiyatlar ürünün kalitesine ve semte göre bin 500 ile 2 bin TL arasnda farkllk gösterebiliyor. Ulam giderleri, yemek v.b. gibi harcamalar da eklendiinde ülke genelindeki milyonlarca örenci için yaplacak harcamalar konfeksiyondan krtasiyeye, ayakkabcdan berbere kadar tüm esnafmz için hareketlilik salayacak. Bayram hareketliliinin ardndan okullarn açlmas piyasada olumlu bir hava oluturacak diye konutu.

Ana Sayfaya Git