Tezgâhlarda bahar lezzetleri bereketi yaşanıyor

Mardin’in Midyat ilçesinde tezgâhlarda yerini alan bahar mevsimi bitkilerinden lezzet deposu kenger, mantar ve yayla muzu bereketi yaşanıyor.

Haberler 08.05.2020 - 23:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgedeki krsal kesimlerin da eteklerinde yetien, bir ksm da ekilerek yetien bahar mevsimi bitkilerinden kenger (kereng), mantar (kümk) ve yayla muzu (uçkun/ trok) tezghlardaki yerini ald. Bu sene verimin yüksek olmas nedeniyle çar-pazara çuval çuval kenger tand. Sahur ve iftar sofralarnda kenger yemek isteyen vatandalar kengere youn ilgi gösteriyor.

Mardinin Midyat ilçesinde de youn olarak yetien bu bitkiler iftar ve sahur sofralarnn da vazgeçilmez lezzetleri arasndaki yerini ald. Halkn youn rabet ettii kengerin lezzeti krmz et ile yaryor. Özellikle yumurta ile kzartlarak yaplan kenger bir ay

Midyatn youn çar ve cadde üzerindeki bakkal ve manav dükknlarnn tezghlarn süsleyen kengere halkn youn rabet ettii gözlendi. Kengerin yan sra mantar ve yayla muzu da az miktarda tezghlarda alcsn bekliyor.

Toprak üstünde kalan ve oldukça dikenli olan ksmn makas ile kesen satclarn gün boyu kengerin temizliini yaptklar görüldü. Kengeri seven alclar ise kengeri lezzeti ve faydas nedeniyle aldklarn ifade ettiler.

KENGER SATICISI

Kenger satcs Seyyid Yusuf Güleç, Kenger çok lezzetli bir bitki dalardan toplayp getiriyoruz. Kilosu 10 TLden satyoruz. imdi temizliini yapyoruz, imdi tam zamandr. Bu sene her yerde çok çkt. çok faydal. Özellikle barsaklara çok iyi geliyor. Salkl ve güzeldir. dedi.

Alc Hac Halil Acar, Bu kengerlerimizi dalardan getiriyoruz. çok mehurdurlar. Hastalklara çok faydas var. eker ve tansiyona iyi geliyor. Mantarlarmz da çok güzel. Baharda yamurdan sonra gidip topluyoruz. Aaçlarn altndan topluyoruz. Onlarnda faydas çoktur. Ben 10 kilo kenger alacam. dedi.

Alclardan Ziver Erik ise, Kenger alyoruz. Kengerler güzeldir. Oruçluyuz imdi de yerdik normalde. Ama iftarda yiyeceiz inallah. Faydas, vitamini çoktur. Yemek isteyenler için vücuda çok faydaldr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git